I foråret begyndte et flertal i Københavns Kommunes Miljø- og Teknikudvalg (K, S, SF og Å) at rasle med sablen over for københavnernes udetrang. Frem over skulle det – stod det til den lydfølsomme koalition – være forbudt at bedrive restaurant, café eller værtshus udendørs efter klokken 22 fra søndag til torsdag på nær i Kødbyen, Nyhavn og Metropolzonen.

Argumentet var simpelt: Al den natteroderi forstyrrede københavnernes nattesøvn, eller som Astrid Aller (SF) formulerede det:

”I SF synes vi, det er fair, at man kan gå i seng klokken 22 på en hverdag og få otte timers søvn inden arbejde, selvom man bor i nærheden af en bar. Søvn er enormt vigtigt for vores sundhed.”

I folkedybet var modtagelsen mere lunken, visse steder decideret kælderkold, blandt andet her på magasinet. For er det virkelig en sovende spøgelsesby, vi går og drømmer om? Er det absolut tavshed, man går og drømmer om, rummer det ganske land jo heldigvis også plads til det behov. Læg dertil den gedigne regning, det ville påføre hovedstadens højt besungne restaurationsbranche.

Kort efter forslaget så dagens lys, havde Danske Restauranter & Caféer (DRC) skrabet 20.000 underskrifter sammen i protest mod initiativet.

Protesterne har tydeligvis (igen?) overdøvet de krakilske småbørnsforældre, for i går kunne overborgmester Sophie Hæstorp Andersen fortælle, at hun og partiet, der har rådhusets vigtigste nøglebundt (Enhedslisten har det største), simpelthen har skiftet mening:

”Vi har taget københavnerdemokratiet alvorligt. Socialdemokratiet har stemt for at sende et rigtig vigtigt spørgsmål for rigtig mange københavnervirksomheder i høring, og vi har respekteret den her høringsproces. Det er ikke én ting, der har gjort, at vi nu melder ud, at vi mener, at man ikke skal lukke byen ned klokken 22, men kan beholde reglerne. Det er flere forskellige ting,” fortæller hun til Berlingske.

Hos Danske Restauranter & Caféer er der forventelig ekstase:

”I DRC er vi kisteglade for Sophie Hæstorp Andersens udmelding. Den betyder nemlig, at udeserveringen i Danmarks hovedstad er reddet og kan fortsætte som hidtil,” skriver de på Instagram.

Det er den 4. december, kommunens Miljø- og Teknikudvalg skal stemme om de nye bestemmelser for udendørsservering. Men med de frafaldne socialdemokratiske stemmer kan københavnerne altså se frem til stadig at kunne nyde en fadøl i aftensolen helt indtil midnat, hvor den nuværende grænse befinder sig.