Vi har spurgt et par fans om deres vej til NBA. Sidst var det Tue Blædel og i dag fortæller Morten Stig Jensen om klassiske NBA-hold og hvorfor Kevin Durant er MVP.

Inden vi lader Morten fortælle, så vil jeg lige gøre lidt reklame for mere NBA til de junkier, som bare ikke kan få nok. I Danmark har vi CrunchTime podcasten lavet af drengene fra DK4/DR3, som en gang i ugen fortæller om NBA. Det gør de virkelig godt og på et niveau, som sagtens kan holde sig med de amerikanske.

Hvis man vil have mere, så er et bud Eye On Basketball podcasten fra CBS. Værten Zach Harper snakker et par gange om ugen med forskellige eksperter, som alle er tætte på de hold, de dækker. Det er en god blanding af historier fra omklædningsrummene og analyser af kampe, krydret med popkulturelle referencer, som fx Philip Seymour Hoffmans bedste film eller hvorfor Ke$ha er the worst.

Nok snak. Tiden er kommet til ...

Morten Stig Jensen, tidligere ejer af Danmarks største basketsite, Fullcourt.dk, og skriver nu for canadiske Hoop365.

Hvordan blev du NBA-fan?

"Jeg blev NBA-fan via Michael Jordan, hvilket nu til dags må anses som værende en god gammeldags, traditionel måde at blive interesseret i basketball på."

Har du et yndlingshold gennem tiderne og hvem holder du med nu?

"1996 Chicago Bulls og 1986 Boston Celtics. I mine øjne er det de to mest dominerende hold, ligaen nogensinde har set. På det Celtics-hold var Larry Bird, Kevin McHale, Robert Parish, Dennis Johnson, Danny Ainge, Bill Walton og en helt ung Rick Carlisle [træner i Dallas Mavericks, red.], sjovt nok.

For Bulls var det Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman, plus en serie af rollespillere der sublimt gjorde deres job, og som resultat vandt 72 kampe den sæson. En rekord der stadig står i dag og nok mange år frem.

Chicago har jeg altid haft en forkærlighed for, men i det store hele betegner jeg mere som værende generelt NBA-interesseret."


Hvad er dit yndlingsminde fra NBA?

"1. Jeg har to favoritminder, men jeg bryder nok reglerne en smule. For det første skete, før jeg overhovedet blev født. New York Knicks center Willis Reed (se video ovenfor) fik overrevet en muskel i finalerne af 1970 mod Los Angeles Lakers, og måtte faktisk undgå deltagelse i kamp 6. I den altafgørende kamp 7 kom han haltende ud på banen og ramte to jump-shots. Inspirationen dryppede af på resten af holdet, og Knicks vandt overbevisende 113-99 og kunne til sidst løfte pokalen. Trods jeg ikke var tilstede, havde jeg engang kampen på VHS. Det er umuligt at ikke blive rørt af det. Umuligt."

[I denne fagre, nye verden ligger hele kampen sørme på YouTube, red.]

"2. 1998-finalerne, kamp 6. Chicago Bulls mod Utah Jazz. Med Scottie Pippen ude det meste af kampen pga. en dårlig ryg måtte Jordan gøre arbejdet selv. 45 points og en jumper over Bryon Russel med 5.2 sekunder igen sikrede Bulls deres sjette mesterskab på otte år og satte kronen på værket af en exceptionel karriere for Michael Jordan. (Washington Wizards-årene senere hen, ignorerer jeg, og jeg er til den dag i dag overbevist om, at der er tale om gennemført brug af CGI og billedmanipulation...)"


Hvem er din yndlingsspiller for tiden og er der en spiller du bare ikke kan klare?

"Han har været i ligaen siden 1997, men jeg er stadig helt tosset med Tim Duncan. Han er alt, hvad man kunne ønske sig i en spiller. Professionel, kan alt det basale til perfektion, rutineret, klog og alsidig.

I den anden ende er J.R. Smith. Manden slog mere eller mindre sin ven ihjel i 2007 og selv nu som 28-årig er han omtrent ligeså moden som en 12-årig, og opfører sig som en diva konstant. Hvis der én spiller jeg i dagens liga vil kategorisere som en cancer både på og udenfor banen, så er det Smith."

Hvem kommer i finalerne i år og hvem vinder det hele?

"San Antonio Spurs og Indiana Pacers i finalerne. Spurs, fordi jeg anser dem som det dybeste hold i ligaen samt det mest rutinerede. Pacers, fordi jeg tror de kan bruge deres størrelse mod Miami i højere grad i år, medmindre at Greg Oden kan holde sig på banen i 20 minutter per kamp. Så vil jeg nok vælge Miami."

San Antonio vinder det hele. Selv hvis de møder Miami, tror jeg ikke de slipper sådan en serie igen. Teknisk set var mesterskabet deres, indtil de lavede en enorm bommert, da de ikke satte Duncan ind i kampen af rebounding-årsager. Var det sket, havde Spurs vundet."

MVP i år?

"Kevin Durant. LeBron James er den bedste spiller i ligaen, men hans hold sidder på autopilot og han nyder bare showet. Durant knokler bagdelen ud af bukserne hver aften og hans indsats er umenneskelig god i år. Især når man kigger på det faktum at Oklahoma City over de seneste to år har mistet James Harden, Kevin Martin og haft skadeproblemer med Russell Westbrook. Lige pt. er der ingen, der gør mere for sit hold end Durant."


Årets skuffelse?

"Brooklyn Nets. De er ved at finde noget vind, men klubben har været absurd skuffende, taget deres sommererhvervelser i betragtning. Det hjælper heller ikke, når deres guards ikke engang kan finde ud af rotere ordentligt defensivt, hvilket åbner hele deres baseline op for drives mod kurven, hvor 37-årige Kevin Garnett står som det sidste defensive led."

[Ret skal være ret. Vi interviewede Morten inden Brooklyn Nets for alvor fik vendt deres sæson. De ser ud til at komme i playoffs, selvom de stadig er et stykke fra, hvad der var forventet inden sæsonen, red.]