Den unge jockey Oliver Wilson viser rundt på galopbanen i Klampenborg. Han er ikke en høj mand og har en fedtprocent som en cykelrytter i topform. 11. august håber han at vinde årets mest prestigefyldte løb, det legendariske derby.

”Derby er den ultimative test,” siger han.

De seneste år er det blevet mere populært at gå til væddeløb. Gæster i alle aldre kommer for at opleve historiens vingesus, mad, drikke og den elementære spænding i at se 500 kilo tunge heste spurte forbi. Der er forskellige spisesteder og barer i alskens prisklasser, så alle kan være med, og selv om der er tradition for hatte, er der ingen krav til påklædningen.

Der løbes galop hele sommeren på den nordsjællandske galopbane, men de fleste løb foregår med et handicap, hvor gode heste med lette jockeyer bliver bremset med ekstra vægt på sadlen. Derby er et af få løb uden handicap. Til gengæld er det kun for treårige heste. Hver hest har altså én chance i livet for at få sit navn på en kobberplade på væggen foran ’Den kongelige tribune’.

Knap 300 år med derby

Det første derby blev afholdt i England, 29 år før Napoleon Bonaparte blev født, helt præcist i 1740.
Det blev efter sigende opkaldt efter den 12. Jarl af Derby. Siden har navnet spredt sig, så de største galopløb i verden hedder derby.

På pladen står først hestens navn, så ejerens, trænerens og til sidst jockeyens, forklarer Oliver Wilson og peger på det sted, hvor hans fars navn står.

Den første plade er fra 1910, og hele væddeløbsbanen emmer af en duft af fortid. Enhver fan af Ernest Hemingway vil genkende stemningen fra ’Der er ingen ende på Paris’, hvor forfattere og mæcener, rigmænd og fattigrøve kloger sig på heste, vædder på livet løs og drikker champagne, hvis de vinder.

Galop 1.jpg
Galopderby i Klampenborg. Her sætter en kvinde penge på en hest ved forsalget til derbyet. Klampenborg galopbane er bygget i 1910 og er den eneste væddeløbsbane i Danmark, hvor der kun løbes galop.

Men til hverdag er det hårdt arbejde at være jockey. På en normal dag spiser Oliver Wilson én frugt til morgenmad, ingen frokost og kylling med salat til aftensmad. Hans træningsrutine begynder med otte kilometer løb og cardiotræning, inden han sætter sig i sadlen på hesten. I løbet af sæsonen deltager han i fire-fem løb om ugen spredt ud over hele Skandinavien.

Til gengæld kan Oliver Wilson prale af at have vundet mange af de største løb i Norden. Men han mangler ét: Derbyet.

”Det er noget, jeg kommer til at arbejde knaldhårdt på,” siger Oliver Wilson, der gik ud af skolen efter 8. klasse for at forfølge sin drøm om et liv som jockey.

”Jeg har ikke kigget mig tilbage siden,” siger han.

Galop i Danmark

Der bliver løbet galop i Odense, Aarhus, Aalborg og Klampenborg. Blandt årets store løb er:

Anden afdeling af Provinsens 3 og 4-års-serie
Jydsk væddeløbsbane Aarhus, 24. juli

Dansk derby
Klampenborg Galopbane, 11. august

Aalborg Champion Stakes
Racing Arena Aalborg, 4. september

Fyensløbet
Fyens væddeløbsbane, 21. september