Natten til mandag spillede Jason Collins som den første åbne homoseksuelle spiller i NBA. Og selvom hans niveau bliver overgået af mange andre, var det glædeligt at se ham på banen.

Jason Collins har aldrig været mere end en marginalspiller i NBA. Han snittede seks point og seks rebounds per kamp i sin bedste sæson. Han er især kendt som startende center på 00’ernes New Jersey Nets-hold, hvor han stod for forsvar, screeninger og fejl, når det var nødvendigt.

Sidste år blev han så kendt for noget helt andet, da han i april fortalte, at han er homoseksuel. Collins var den første udøvende atlet fra en af de fire store sportsgrene i USA (NBA, NFL, MLB og NHL), der talte åbent om sin homoseksualitet.

LÆS OGSÅ Thomas Hitzlsperger springer ud som homoseksuel

Collins var på daværende tidspunkt på kontrakt hos Washington Wizards, men sæsonen var ovre og han var ikke stillet en ny kontrakt i udsigt. Derfor var det på ingen måde garanteret, at vi ville se ham på banen igen. Og det har han også selv været klar over. Men i nat stillede han op for sit gamle hold Nets (der dog nu har til huse i Brooklyn), da de spillede i Staples Center mod Los Angeles Lakers.

Og det var glædeligt at se Collins på banen. Det var modigt og flot af ham at stå frem sidste år. Herhjemme kan vi til tider godt undervurdere, hvor meget det betyder i USA. Men offentlig homoseksualitet især i sport er stadig meget tabubelagt i USA.

Historier som Collins’ og Michael Sam er med til at gøre det fremmede til noget normalt i befolkningsgrupper, hvor der sættes lighedstegn mellem det ukendte og det frygtede. Med tanke på de aktuelle begivenheder i Rusland og Uganda er det vigtigt, at vi fortsat insisterer på de rette værdier. Der skal være plads til alle både i samfundet og på basketballbanen.

LÆS OGSÅ Mit NBA: Tue Blædel

Det er ikke sikkert, at Jason Collins er at finde i NBA ret meget mere end denne sæson. Også selvom hans spil altid har været undervurderet, som det så ofte sker for spillere, der primært er gode i defensiven. I sin 'storhedstid' var det tydeligt i statistikkerne, at Collins’ hold altid var markant bedre defensivt med ham på banen end på bænken.

Brook Lopez er ude resten af sæsonen og truppen er ramt af andre mindre skader, så Nets mangler store spillere. Derfor har de hyret Collins på en såkaldt 10-dages kontrakt. En kort ansættelse, som de kan vælge at forlænge, når den udløber.

Collins er også 34 år og ikke længere den forsvarsspiller, han engang var. Vi kommer nok til at se ham spille back-up 10-15 minutter per kamp. Måske får han kun denne 10-dages kontrakt. Han vil blive vurderet på sit spil og bare det. Han har også selv udtalt, at han godt ved, at han er i slutningen af sin karriere.

Se en video fra kampen mod Lakers:

LÆS OGSÅ Mit NBA: Morten Stig Jensen

FACEBOOK Bliv ven med Euroman