Told & Snaps



Told & Snaps fra 2000 hører til et af de steder, der i den grad har været med til at revitalisere den danske smørrebrødstradition. Både maden og interiøret balancerer mellem det klassiske og det moderne. Stort set alt laves fra bunden på Told & Snaps, og der er rift om bordene, så bestil i forvejen, hvis du vil være sikker på at få plads.

Mad:
40 numre heraf 8 ost og 2 søde fra 70 kr. til 170 kr.

Øl & snaps:
Fantastisk udvalg (tjek hjemmesiden) af begge. Egne krydder- og sæsonsnapse plus en masse fra fabrik, og alt kan serveres fra frost eller ved stuetemperatur. Flere slags Braunstein-øl fra hane. Vin er forresten også en mulighed.

Frokoståbent:
Alle dage kl. 11.30-16.00 NB: Bordbestilling kl. 9.00-11.00 eller på hjemmesiden. 

Bonusinfo:
Lige nu har restauranten 18 hjemmelavede snaps på menukortet, mens endnu 10 er på vej. Størstedelen af råvarerne er økologiske.
__________

Toldbodgade 2
1253 København K
Tlf. 3393 8385

www.toldogsnaps.dk 

Aamanns DELI


Det er svært præcis at sætte ord på, hvad der gør Aamanns smørrebrød så specielt, men det er helt i en klasse for sig. Det er ikke dænget til med surt og sødt, men har en renhed og en skarphed uden af den grund at være spartansk. Der sker faktisk ret meget på hvert stykke smørrebrød, men der er en harmoni de enkelte ingredienser imellem, man ikke ser andre steder. Klart nynordisk smørrebrød.

Mad:
10 numre heraf 2 ost til 65 kr. og 1 dagens kage til 45 kr.

Øl & snaps:
Øl fra Thy Bryghus, og så laver man egne kryddersnapse.

Frokoståbent:
Mandag til søndag kl. 11-17.30 (sidste bestilling kl. 16.00)

Bonusinfo:
Rugbrød og mejeriprodukter er økologiske, og bæredygtighed, dyrevelfærd og sublim råvarekvalitet er generelt for Aamanns

 
__________

Øster Farimagsgade 10
2100 København Ø
Tlf. 3555 3344

www.aamanns.dk

Slotskælderen hos Gitte Kik



En veritabel københavnerklassiker – i 1930’erne var statsminister Thorvald Stauning stamgæst i kælderen. Ud over det klassiske smørrebrød, som man vælger fra buffeten, står den også på diverse varme og kolde frokostretter. Det bliver ikke mere superclassico.

Mad:
”Utallige” (citat fra hjemmesiden) numre fra 67 kr. til 125 kr., koldt og varmt fx ribbensteg m./rødkål, biksemad m./spejlæg, rødspættefilet …

Øl & snaps:
Klassisk udvalg.

Frokoståbent:
Tirsdag til lørdag kl. 10.00-17.00 (køkkenet åbent kl. 11.00-15.00) NB: Bordbestilling kan kun ske telefonisk

Bonusinfo:
Time Magazine skrev: ”Forget NOMA. This 1910 lunch restaurant near Parliament offers tried and true herring delicacies, eel and egg sandwiches, and ’the veterinarian’s night snack’ – black bread with liver pâté, aspic, and salt beef …”
__________

Fortunstræde 4
1065 København K
Tlf. 3311 1537

www.slotskaelderen.dk

Schønnemann



Det er ikke uden grund, at René Redzepi vælger Schønnemann til sit frokostinterview med Financial Times. John og Søren Puggaard og deres stab har siden 2007 sat nye standarder for, hvad dansk smørrebrød er, og den altid fyldte restaurant er smørrebrødsrestauranternes pendant til byens michelinstjernebesatte topsteder. Vi snakker seriøst nyklassisk smørrebrød.

Mad:
Mere end 110 numre, 68 kr.-168 kr., opdelt i alskens grupper fra fx sild, fiskesæsonspecialiteter, ål, tarteletter, æg, kartofler og svampe, and, høns, tatarnumre, klassisk ost og Arla Unikas og to menuer med lune og kolde retter – Frokostanretning 248 kr. og Schønnemann Anretning 358 kr.

Øl & snaps:
110 danske og udenlandske snapse, masser af øl, standard såvel som specialøl, og vin og champagne.

Frokoståbent:
Mandag til lørdag kl. 11.30-17.00 Der serveres kl. 11.30/12.00-14.00 og kl. 14.14-17.00 Køkkenet lukker mandag til torsdag kl. 15.30, fredag og lørdag kl. 16.00

Bonusinfo:
Den nok mest præmierede frokostrestaurant i Danmark. Der serveres kun økologisk produceret kød, høns og mejeriprodukter.
__________

Hauser Plads 16
1127 København K
Tlf. 3312 0785

www.restaurantschonnemann.dk

Sankt Annæ



Det ligner, at frokostrestauranten med det kabyslignende interiør, hvor man sidder tæt, har ligget her altid, men Sankt Annæ er dog ikke i den forstand fra ’gamle dage’. Det klassisk anlagte smørrebrød har et ’gourmetpræg’ ligesom opdækningen med hvide duge, tykke servietter etc. giver en mere ’omfavnende’ restaurantoplevelse, end man får på de mere værtshuslignende frokostrestauranter.

Mad:
47 numre, heraf 9 lune, 5 ost og 2 søde, fra 68 kr. til 155 kr., diverse sæsonvarer til dagspris, fx torskerogn, hummer, friskpillede fjordrejer. Det store kolde bord til 550 kr. serveres til min. 10 pers.

Øl & snaps:
Der serveres fad fra Nørrebro Bryghus. Snaps er udelukkende de klassiske fabriks. Pænt vinkort plus champagne og portvin.

Frokoståbent:
Mandag til fredag kl.11.00-16.00 Lørdag kl.12.00-16.00 Køkken til kl. 15.30 alle dage NB: Bordbestilling kan kun ske telefonisk kl. 10.00-16.00

Bonusinfo:
Selv om vin ikke er en oplagt ledsager til smørrebrød, så har Sant Annæ ikke desto mindre et ret pænt vinkort, hvis man ikke er til øl.
__________

Sankt Annæ Plads 12
1250 København K
Tlf. 3312 5497

www.restaurantsanktannae.dk

Restaurant Koefoed



Koefoed lever et dobbeltliv, for om aftenen er det en ret strømlinet gourmetrestaurant, og det stilsikre præger ikke bare interiør, men også maden. Men til frokost står den på smørrebrød. Og smørrebrødet er lige så stilsikkert som aftenmenuen. Smørrebrødet nyfortolker klassikerne, bl.a. Sol over Gudhjem, som naturligvis er på kortet på et sted, hvis rygrad er Bornholm.

Mad:
Smørrebrødsliste med 13 numre fra 75 kr. til 145 kr. heraf 1 ost og 1 sød og så en menu, Koefoeds Favoritter – ”lidt af det hele” til 245 kr.

Øl & snaps:
Øllen er fra Bornholm, naturligvis, nærmere bestemt fra Svaneke Bryghus, ligesom snapseudvalget også er fra solskinsøen.

Frokoståbent:
Tirsdag til lørdag kl. 12.00-15.00

Bonusinfo:
Restaurant Koefoeds køkkenchef, Magnus Rye Magnusson, vandt konkurrencen Årets Smørrebrød i 2011, så det er jo en anbefaling i sig selv.
__________

Landgreven 3
1301 København K
Tlf. 5648 2224

www.restaurant-koefoed.dk

Cafe Toldboden


Foto: Mia Maria Petersen

Café Toldboden har fået ny ejer, men de klassiske smørrebrød er stadig i fokus på restauranten. Det betyder dog ikke, at der ikke er sket lidt nyt. Den nye ejer, Cecilia Lindewald, serverer sine stykker med nytænkte garniturer, og ikke de klassiske citroner og argurkeskiver. Det hele bliver serveret på mågestel, som er med til at give restauranten en stemning af Matador.

Mad:
Smørrebrødsliste med omkring 25 numre (fra 75 kroner og op) + flere oste og sødt.

Øl & snaps:
Relativt beskedent ølvalg, mens der er et decideret snapsekort.

Frokoståbent:
Mandag til lørdag kl. 11.00-16.00 NB: Bordbestilling kan kun ske telefonisk, men bookinsystem er på trapperne.

Bonusinfo:
Den nye ejer har droppet glasmontren og serverer nu al maden frisk fra køkkenet.
__________

Cafe Toldboden
Amaliegade 41
1256 København K
Tlf. 3312 9467

www.cafetoldboden.dk

Tivolihallen



Stedets ejer, Helle Vogt, var med i opstarten på Told & Snaps, så der er ikke noget mærkeligt i, at Tivolihallens smørrebrød har et strejf af enkelhed på samme måde som Told & Snaps’ smørrebrød. Udgangspunktet er det klassiske, men der læsses ikke på med svungne appelsinskiver og anden overflødig pynt. Skønt beliggende i kælderen er de gamle nostalgisk indrettede rum lyse og luftige, og vel bænket fornemmer man slet ikke, at man sidder på et af byens mest trafikerede hjørner.

Mad:
34 numre heraf 6 lune, 5 ost og 2 søde fra 55 kr. til 105 kr.

Øl & snaps:
Schumacher-snaps og øl fra Fur Bryghus.

Frokoståbent:
Mandag til fredag kl. 11.30 -16.00 NB: Bordbestilling kan kun ske telefonisk kl. 9.00-11.30 og kl. 16.00-17.30

Bonusinfo:
Tivolihallens speciale er kogt klipfisk serveret helt klassisk med rødbeder, æg, peberrod, grov sennep, smør- og sennepssauce med kartofler, og hele denne herlighed fås for 210 kr.
__________

Vester Voldgade 91
1552 København V
Tlf. 3311 0160

www.tivolihallen.dk

LÆS OGSÅ: Italienere bobler af vrede over ny, blå prosecco

LÆS OGSÅ: Nu åbner Jagger endnu en burgerrestaurant

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Salt gør dig ikke mere tørstig