Sponsoreret af Illy

Vejen til den perfekte kaffebryg begynder med det perfekte kaffeblend. Med et godt kaffe-blend i hænderne, kan du til gå i gang med din brygning, og valget står i bund og grund mellem to typer brygningsteknikker: Tyngdekraft (infusion) og tryk (perkolering), der hver har deres fordele og ulemper. Perkolering, altså tryk, kender du bedst fra espresso, mens den klassiske filterkaffe benytter infusion, altså tyngdekraft.

Tyngdekraftbrygning er enklere og mere ligetil i forberedelsen, fordi den ikke kræver så avanceret udstyr. Til gengæld er kaffesmagen mere underspillet, end når du brygger med tryk – forudsat, at du rammer rigtigt på den kværnede kaffe, vandtemperatur og tryk.

Nogle er gladest for brug af tyngdekraften, hvor andre er mest tilfredse med trykmetoden. Det er forskel på de to metoder – både i forhold til selve bryggemetoden og til resultat, aroma og servering. Så prøv dig frem, og find den metode, der passer bedst til dig. 

Se baristaens guides til pour over

Nyere bryggemetoder

Paletten af forskellige metoder til kaffebrygning er bred og skaber rum for at eksperimentere med nye metoder alt efter smag og temperament. Én teknik er fx pour over, som er en håndbrygningsmetode til den runde, smagfulde filterkaffe. Aeropress – en afart af espressoen – er en anden metode, der på kort tid er blevet ekstremt populær verden over, blandt andet på grund af den mere simple brygningsmetode, der på kort tid giver en rigtig god kaffe med en perfekt tekstur.

Kaffeproducenten illy har brugt årtier på konstant at forfine og innovere bryggeteknikker til god kaffe. Udover deres klassiske espresso og filterkaffe er både pour over og aeropress nogle af de metoder, de anbefaler.  

Se baristaens guides til aeropress

Vælg din bønne med omhu

Kaffeproducenter udvælger bønner på forskellige måder. Hvor mange bruger en kombination af Arabica og Robusta, har illy en anden tilgang. Deres konsistente kaffe-blend er sammensat af ni forskellige Arabica-bønner fra Sydamerika, Mellemamerika, Indien og Afrika. Sammensætningen bliver besluttet og testet batch for batch, så smag og kvalitet altid er den samme og i overensstemmelse med illys egen opskrift.

Sådan laver du pour over

  1. Gør et kaffefilter vådt med varmt vand.
  2. Hæld 16 g nykværnet kvalitetskaffe i filteret.
  3. Start timeren, hæld 32 g vand på 93 grader over kaffen og vent 30 sek.
  4. Tilsæt 125 g vand, og lad det trække 1 minut.
  5. Tilsæt de sidste 100 g vand.

Sådan laver du aeropress

  1. Kværn 16 g kvalitetskaffe.
  2. Placér et filter i låget, skru låget på og skyl med varmt vand.
  3. Kom kaffen i AeroPress-kammeret, og lad det hvile ovenpå en kop.
  4. Hæld 230 g vand i, og bland forsigtigt.
  5. Sæt stemplet i, og træk lidt op for at skabe vakuum.
  6. Efter 60 sek.; fjern stemplet, og rør tre gange.
  7. Sæt stemplet ved 1:10, og tryk langsomt ned indtil omkring 1:30.
  8. Lad kaffen køle et par minutter.

For illy ligger kvaliteten i hver enkelt detalje

Illy blev grundlagt i 1933 med en enkel drøm om at tilbyde kaffedrikkere ’verdens bedste kaffe’. 90 år senere er drømmen den samme, og med kvalitet som pejlemærke, har producenten 135 kvalitetskontroller – fra udvælgelse af bønner til produktion. Al illys kaffe bliver produceret på én fabrik i Trieste, Italien, og med samme blend, så kunderne er sikret en konsistent kvalitet på tværs af regioner, lande og restaurationer.

Med en B Corp-certificering og en anerkendelse for 11. år i træk som en af ’Verdens mest etiske virksomheder’ har illy stort fokus på bæredygtighed og etik: Kvalitet, respekt for mennesker og omsorg for planeten.

Læs mere om illy her.

2018_Beans_Classico_250g_3D_Front&Coffee_International_High_614.jpg

Innovation og videnskab

Illy har gennem hele virksomhedens levetid været optaget af innovation og af at udnytte alle de muligheder, ny teknologi tilbyder.

Derfor er det ikke en overraskelse, at tre af de helt store ’opfindelser’ inden for kaffebrygning kommer fra illy: Vakuumpakket emballage, en espressomaskine, der adskiller tryk- og varmeelementer og ESE (easy serving espresso) – populært kaldet ’puder’ – der senere blev industristandarden.

Læs mere om illy her.