Kunsten at brygge god kaffe kan sammenlignes med kunsten at producere lækker vin eller kokkerere velsmagende mad med kulinariske teknikker. Det handler om et blik for detaljen, grundighed og om at prøve sig frem, så du får den perfekte smag. Og så handler det om at bruge de bedst mulige ingredienser, for en særlig drue, en knivspids salt og det rigtige kaffeblend kan gøre hele forskellen.
Kaffens magi på en tallerken eller i en drink
Kaffe i god kvalitet løfter en servering. Den dybe og komplekse smagsprofil komplementerer fx chokolade og krydderier godt, og smagen fra de andre ingredienser fremhæves og forstærkes i kombination med kaffens aromaer. Når du tilfører kaffe i en ret, kan du altså gøre den både mere interessant og smagfuld – forudsat, at dit kaffe-blend er i en god kvalitet. Så vær endelig kræsen – det betaler sig.
Kaffeproducenter udvælger bønner på forskellige måder. Hvor mange bruger en kombination af Arabica og Robusta, har illy en anden tilgang. Deres konsistente kaffe-blend er sammensat af ni forskellige Arabica-bønner fra Sydamerika, Mellemamerika, Indien og Afrika. Sammensætningen bliver besluttet og testet batch for batch, så smag og kvalitet altid er den samme.
Her får du tre opskrifter, hvor kaffe løfter serveringen fra traditionel til ekstraordinær. Og vi anbefaler dig at prøve dig frem med at bruge kvalitetskaffe i køkkenet, når du vil tilføje en ekstra ingrediens, der både tilfører aroma og forstærker smagen fra andre ingredienser.
FOTO: kaffens magi
Kaffemarinade – den perfekte smagsforstærker
Tilføjer en dyb, rig smag til dit kød. Mængden af de forskellige ingredienser kan justeres ud fra egne præferencer.
Du skal bruge:
½ kop stærkt brygget kaffe (helst espresso) - gerne fra illy
¼ kop olivenolie
2 spsk. balsamicoeddike
2 fed hvidløg, knust eller finthakket
1 tsk. brun farin eller honning
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. uld stødt paprika
Salt og peber efter smag
Sådan gør du:
- Bland alle ingredienserne sammen i en skål, og rør grundigt.
- Kom det kød, du ønsker at marinere, i skålen, og sørg for, at det er helt dækket af marinaden.
- Dæk så skålen, og lad kødet marinere i køleskabet i mindst 1 time - gerne op til 24 timer for at fremhæve den dybe smag.
- Når kødet er færdig med at marinere, er det klar til tilberedning.
FOTO: Kød marinade
Kaffegrums i bagværk – eksperimenter med smag og tekstur
At bage med kaffegrums er en spændende måde at tilføje en unik smag og tekstur til dit brød.
Til et surdejsbrød skal bruge:
Surdej:
100 g aktiv surdejskultur
100 g mel
100 ml vand
Dej:
350 g hvedemel
150 g fuldkornsmel (f.eks. rugmel eller speltmel)
10 g salt
250 ml vand
Ca. 1/4 kop kaffegrums (afkølet) - gerne fra illy
Sådan gør du:
Dag 1:
- Bland surdej, mel og vand. Lad det fermentere i 12-24 timer.
Dag 2:
- Bland surdej, mel, salt og vand til en dej.
- Fold kaffegrums ind i dejen.
- Lad dejen hvile i 3-4 timer, fold den lejlighedsvis.
Dag 2 (fortsat):
- Form dejen og lad den hæve i 2-3 timer.
- Forvarm ovnen til 230 grader Celsius.
- Bag brødet i 30-40 minutter.
FOTO: Brød
Chokolade Espresso Martini – en klassiker med et tvist
I denne Espresso Martini får du den perfekte kombination af espressoens intense smag og likørens rige og søde smag – det perfekte tvist på en klassiker.
Til én drink skal du bruge:
30 ml espresso i en god kvalitet – gerne fra illy
50 ml vodka
20 ml kaffelikør
10 ml chokoladelikør
10 ml sukkersirup
Isterninger
Chokoladeflager til pynt
Sådan gør du:
- Bryg en dobbelt espresso, og lad den afkøle lidt.
- Hæld den afkølede espresso, isterninger, vodka, kaffelikør, chokoladelikør og sukkersirup i en shaker.
- Ryst kraftigt i cirka 10-15 sekunder.
- Si blandingen i et afkølet cocktailglas.
- Pynt kanten af glasset med chokoladeflager på toppen af drinken, og servér straks.
FOTO: Espresso martini
For illy ligger kvaliteten i hver enkelt detalje
Illy blev grundlagt i 1933 med en enkel drøm om at tilbyde kaffedrikkere ’verdens bedste kaffe’. 90 år senere er drømmen den samme, og med kvalitet som pejlemærke, har producenten 135 kvalitetskontroller – fra udvælgelse af bønner til produktion. Al illys kaffe bliver produceret på én fabrik i Trieste, Italien, og med samme blend, så kunderne er sikret en konsistent kvalitet på tværs af regioner, lande og restaurationer.
Med en B Corp-certificering og en anerkendelse for 11. år i træk som en af ’Verdens mest etiske virksomheder’ har illy stort fokus på bæredygtighed og etik: Kvalitet, respekt for mennesker og omsorg for planeten.
Læs mere om illy her.
Kvalitet kan smages
Jo bedre kvalitet de enkelte ingredienser er i – jo bedre bliver slutresultatet. Det mantra gælder både i køkkenet og ved kaffebrygning, for alt påvirker smagens fine noter og nuancer. For illy er kvalitet ekstremt vigtig – både når de udvælger bønner og er involveret i bønnens rejse fra farmer til fabrik. Det er din garanti for, at illy-kaffe altid smager som den skal.
Læs mere om illy her.
Før du smager
Mange af os akkompagnerer morgenmaden og frokosten, samt afslutter den gode middag med en espresso. Og som det gælder med alt anden gastronomi, skal du huske at skylle munden i vand forinden, hvis du vil have det fulde udbytte af kaffens raffinerede smag,dens delikate noter og den spændende struktur.