Velkommen til det nye Euroman Premium – mere originalitet til dig

Julemad: Her er de bedste opskrifter til julen

Julen er ikke blot hjerternes men også madens fest. Og det kan være angstprovokerende at kaste sig over den traditionelle, danske julemad. 

Men fortvivl ikke. Hos Euroman finder du opskriften på den perfekte juleand, de lækreste julekager og den mest velsmagende gløgg. Vi guider dig til en stressfri juledag i køkkenet, giver vores bud på alternative julemad og afslører, hvordan du kan forvandle resterne fra juleanden til verdensklasse Ramen-suppe dagene derpå.

Julemad – opskrifter til den perfekte julemiddag

Julen er fyldt med traditioner, og her i er maden bestemt ingen undtagelse. Men hvor de fleste kan blive enige om, at der hører brunede kartofler, brun sovs, rødkål og risalamande til julemenuen, så er der større uenighed om, hvilket dyr, der skal indtages på denne højhellige aften. Langt størstedelen af danskerne foretrækker and eller flæskesteg på menuen, men for en del danskere er gås eller kalkun det eneste rigtige valg, når julen skal fejres.

Hos Gastro er vi både til fjerkræ og svin, og vi afslører, hvordan du får de helt perfekte, sprøde svær på flæskestegen og giver dig opskriften på den perfekte juleand. Vil du imponere familien med din helt egen hjemmelavede rødkål og brunede kartofler, der er helt perfekt tilberedte, så læs vores gode råd til julemad her.

Nu er traditioner jo bekendt til for at blive brudt, og har du lyst til at pifte julemiddagen op, kan vi stærkt anbefale denne opskrift på en guddommelig flæskestegssandwich, lave af kokken Adam Aamann, der har specialiseret sig i at lave moderne dansk mad.

Sådan laver du julemad uden stress

Mange har præstationsangst over julemaden, især fordi de fleste i sagens natur mangler rutine i at lave et måltid, man kun får denne ene gang om året. Men det klassiske julemåltid er faktisk ikke særlig svært at gå til – hvad enten det drejer sig om kødet, de brunede kartofler eller risalamanden. Det fortæller kok Bo Jacobsen i Gastros nye podcast.

”Julemad er ikke vanskelig mad. I dag er der den opfattelse, at fordi det tager lang tid er det lig med problemer, men det behøver det ikke. Det kan godt være en and skal have lang tid i ovnen, men i mellemtiden kan du godt slappe af. Det meste ved julemaden kan klares dagen før,” siger Bo Jacobsen, der ejer spisestedet Restaurationen, som specialiserer sig i dansk mad.

Du kan høre hele podcasten her og slippe for julestress, når julemaden skal laves.

Julemad – her er de lækreste julekager

Det er umuligt at forsøge at holde den slanke linje i den søde juletid, hvor vi konstant bliver tæppebombet med kalorier. Og i stedet for at bekæmpe den søde trang, kan du lige så godt give efter for fristelserne og droppe fedtforskrækkelsen – den kan du altid genfinde til januar. Men når du først har besluttet dig for at proppe dig med julegodter, så drop det billige stads fra Kvickly og den lokale bager.

Hos Gastro har vi rådført os med to af landets bedste bagere, Claus Meyer og Mette Blomsterberg. De giver dig opskrifter på de lækreste vaniliekranse, jødekager og brunkager og afslører, hvordan du bager de helt perfekte kringler og sukkerkringler, som vor mormor lavede dem.

Julemad dagene derpå

Det er ikke kun maven, der bliver overfyldt i julen. Hver husstand i Danmark kasserer i gennemsnit mad til en værdi af 700 kroner i december, og det koster ikke blot pengepungen men også miljøet dyrt. Det bedste råd mod madspild er selvfølgelig at lave mindre mad, men står du alligevel med masser af rester dagen derpå, kan du passende forvandle den afpillede and til en lækker Ramen-suppe.

Og har du drukket lidt for meget snaps og juleøl den 24. december, er retten det helt rigtige valg. Ramen er nemlig ifølge japanerne en glimrende kur mod tømmermænd.

Det skal du drikke til julemaden

Hvad end flæskestegen fik for meget, silden skal have noget at svømme i, eller familien stiller alt for mange spørgsmål til dit privatliv, så har de våde varer en fast plads i december.
Men det kan være svært at vælge, hvilken vin, øl eller snaps man skal skylle julemaden ned med. Derfor har vi her på Gastro allieret os med nogle af branchens bedste bartendere og dygtigste vinkendere, som kan inspirere dig til det helt rigtige valg af våde varer til julemaden.

Og er du mere til varme drikke, så har vi også samlet en lang række lækre opskrifter på gløgg i alle mulige afskygninger.