Euroman

Meyers julebag

Her får du3 opskrifter på klassisk julebag fra Claus Meyer.


Jødekager

330 g mel
250 g smør
200 g sukker
2 æggeblommer
1 æggehvide
3 spsk. sukker
1 spsk. stødt kanel
50 g hakkede mandler

Smuldr mel og koldt smør, så det har konsistens som revet parmesan (benyt evt. en foodprocessor). Tilsæt sukker og æggeblommer, og rør/ælt det sammen til en homogen dej uden at ælte for meget. Rul dejen til en pølse med en diameter på ca. 5 cm. Pak dejen ind i plastikfolie, og læg den i køleskabet i 2-3 timer eller endnu bedre i fryseren i 1 time eller mere. Skær tynde skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensl skiverne med æggehvide. Bland sukker, kanel og mandler og drys det på skiverne. Bag kagerne ved 200 C, indtil de er let lysebrune (ca. 5 minutter).
__________

Brunkager

200 g smør
150 g sirup
75 g g brun farin
125 g sukker
5 g stødte nelliker
5 g stødt allehånde
5 g stødt kanel
5 g potaske udrørt i 2 spsk. vand
40 g hakkede mandler
Fintrevet appelsinskal fra ½ økologisk appelsin
400 g mel

Smelt smør, sirup, brun farin og sukker forsigtigt i en gryde, indtil det bliver håndvarmt. Kom krydderierne ned i smørmassen og rør dem godt ud. Rør melet i smørmassen sammen med potaskevandet, mandlerne og appelsinskalle - og rør/ælt det hele sammen til en homogen dej uden at ælte for meget. Rul dejen til en pølse med en diameter på ca. 5 cm. Pak dejen ind i plastikfolie, og læg den i køleskabet i 2-3 timer eller endnu bedre i fryseren i en time eller mere. Skær tynde skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag kagerne ved 200 C, indtil de er pænt brune uden at være for mørke (ca. 6 minutter).
__________

Vanillekranse

300 g sukker
1 vanillestang (købe-vanillesukker er strengt forbudt!)
300 g smør
400 g mel
1 æg (evt. 50 g finthakkede mandler eller mandelmel)

Skrab forsigtigt kornene ud af vanillestangen og rør kornene godt ud med 2 spsk. sukker. Tilsæt lidt mere sukker og rør kornene jævnt ud. Bliv ved, til du har hældt alt sukkeret i (på den måde undgår du, at kornene klumper sig sammen i dejen). Smuldr mel og koldt smør, så det har konsistens som revet parmesan (brug evt. en foodprocessor). Rør/ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej uden at ælte for meget. Kom bagepapir på en bageplade. Kør dejen igennem kødhakkerens sjerneform eller igennem en sprøjtepose med stjernetyl. Form små vanillekranse på bagepapiret. Bag vanillekransene ved 190 C, indtil de er lysebrune (ca. 10 min).

Se flere opskrifter på www.clausmeyer.dk 
__________

SE OGSÅ: Få opskriften på Meyers gløgg »
SE OGSÅ: 4 skønne juleklassikere fra Mette Blomsterberg »