4 skønne juleklassikere fra Mette Blomsterberg

Her får du fire opskrifter på lækkert julebag fra konditor Mette Blomsterbergs nye bagebog, Blomsterbergs Skønne Klassikere.

Sukkerkringler
Til 18 stk.


Gærdej
25 g gær
2 æg str. L
1 tsk vaniljesukker
2 tsk stødt kardemomme
2 spsk honning
1½ tsk salt
1½ dl letmælk
Ca. 450 g god hvedemel
75 g blødt smør

Pensling og drys
1 æg
1 knsp fint salt
Ca. 60 g sukker

Dej:

Smuldr gæren i skålen til røremaskinen. Tilsæt æg, vaniljesukker, kardemomme, honning og salt. Lun mælken op til 40 grader (fingervarm) og kom den ned til ingredienserne i skålen sammen med 400 g af melet. Ælt det ved middel hastighed i 10 minutter. Tilsæt det bløde smør og mere hvedemel, til dejen slipper. Det er vigtigt, at dejen stadig er smidig. En for fast dej giver et tørt og kedeligt resultat. Tag dejen op og ælt den til en stor kugle. Læg den i lidt ekstra mel på bordet og læg et rent klæde over.

Lad dejen hvile tildækket i 15 minutter. Del dejen i 18 lige store stykker og tril dem til helt runde boller. Læg bollerne på et let meldrysset bord og lad dem igen hæve tildækket i yderligere 15 minutter. Tril hver bolle til en ca. 30 cm lang pølse og form den til en kringle. Læg kringlerne med god afstand på bageplader beklædt med bagepapir og lad dem hæve tildækket i ½ time.

Pensling og drys:

Pisk æg og salt sammen og pensl kringlerne jævnt og godt. Drys med sukker. Bag sukkerkringlerne i en 190 grader varm ovn, til de er gyldne og bagt i bunden, ca. 15 minutter afhængigt af ovnen.

Fortsætter på næste side...Klassiske kransekager
Til ca. 16 stk.


Kransekagemasse
200 g flormelis
100 g æggehvider (ca. 4 stk.)
500 g stuetempereret, ren rå marcipan

Glasur
100 g flormelis
Lidt pasteuriseret æggehvide

Kransekagemasse:

Rør en tredjedel af æggehviden ind i flormelissen. Tilsæt marcipanen i mindre stykker og ælt det godt sammen med en spatel på en røremaskine eller i hænderne. Tilføj resten af æggehviden lidt ad gangen, mens der stadig æltes. Kom kransekagemassen i en stofsprøjtepose med en trekantet tylle i og sprøjt massen ud på en bageplade beklædt med bagepapir i lige store rustikke ’kransekager’ a ca. 50 gram. Lad disse ’lufttørre’ i ½ time, før de rettes op med hænderne: Form med en ganske lillebitte smule vand på fingrene de tørrede, rustikke kransekager til fine, ensartede kransekager. Bag kransekagerne i en 200 grader varm ovn, til de er gyldne, 8-10 minutter afhængigt af ovnen. Tag dem ud og lad dem køle af ved stuetemperatur.

Glasur:

Sigt flormelissen i en skål og kom en anelse pasteuriseret æggehvide i. Pisk glasuren luftig og hvid med en håndmikser. Bemærk, at glasuren skal være lige nøjagtig så flydende, at man kan sprøjte den, men at den heller ikke må flyde sammen, når der røres i den. Kom glasuren i et lille kornet – et trekantet stykke bagepapir foldet til et kræmmerhus – og sprøjt det i de klassiske striber på de afkølede kransekager. Tip: Kransekagerne kan holde sig friske i op til fem dage, hvis de er godt tildækket og opbevares på køl.Skønne klejner
Til ca. 50 stk.

Dej
3 usprøjtede citroner
150 g sukker
Korn af ½ polynesisk vaniljestang
½ kg hvedemel (gerne kagemel)
2 tsk kardemomme
150 g stuetempereret smør
3 æg str. M
3 spsk fløde 13%

Desuden
1 klejnespore
1 kg palmin, til at koge klejnerne i 

Skyl citronerne og riv den yderste gule skal fint. Ælt sukker, vaniljekorn, citronskal, hvedemel, kardemomme, smør, æg og fløde kort sammen til en sammenhængende dej. Stil dejen i køleskab i 30 minutter. Rul dejen ud i lidt ekstra hvedemel til ét stort dejstykke, der er 3 mm tykt. Skær hele dejstykket i 3 cm brede strimler med klejnesporen. Skær strimlerne i skrå stykker, der er 6 cm lange. Skær et snit i midten på langs af hvert skråstykke og vrid klejnerne igennem dette hul til den karakteristiske klejnefacon.

Varm palminen op i en gryde til det varmepunkt, hvor de vredne klejner koger kontrolleret, når de kommes forsigtigt ned i gryden. Prøv dig frem, men pas på, det er meget varmt. Kog seks klejner ad gangen, til de er let gyldne overalt – vend dem gerne undervejs – og tag dem op med en hulske. Læg dem straks på et sammenfoldet stykke køkkenrulle, der opsuger overskydende fedt. Lad klejnerne køle helt af og kom dem i en kagedåse eller en beholder med tætsluttende låg.Finskbrød
Til 25-30 stk.


Dej
200 g stuetempereret smør
1 usprøjtet citron
Korn af ½ polynesisk vaniljestang
50 g flormelis
275 g hvedemel (gerne kagemel)

Pensling og drys
1 æg str. M
Ca. 50 g perlesukker

Dej:

Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det har stuetemperatur, når du går i gang. Vask citronen og riv skallen fint. Ælt vaniljekorn, citronskal, flormelis, hvedemel og smør ultrakort sammen til en ensartet dej. Stil dejen i køleskabet i 30 minutter. Rul den kolde dej ud i lidt ekstra mel til en firkant, der er ca. 8 mm tyk. Læg den udrullede dej på bagepapir på et lige fad, der kan være i dit køleskab.

Pensling og drys:

Rør ægget godt sammen. Pensl den kolde dej jævnt med æggestrygelsen og drys straks perlesukkeret udover, til det dækker det hele. Pres sukkeret let fast ved at rulle en stille tur hen over med kagerullen. Stil sukkerdejen i køleskabet, til den igen er kold. Tag den ud og skær den ud i firkanter a 2 x 4 cm (skær de ukurante ender fra). Bag kagerne i en 190 grader varm ovn på en bageplade beklædt med bagepapir, til de er let gyldne, ca. 8 minutter afhængigt af ovnen. Afkøl småkagerne på en bagerist og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Fortsætter på næste side...

Mette Blomsterberg, Blomsterbergs skønne klassikere, Politikens Forlag, 300 kr. Udkom 29. oktober 2013.

Se mere på www.metteblomsterberg.dk
__________

SE OGSÅ: Få 3 opskrifter fra Blomsterbergs jul
SE OGSÅ: Få 5 opskrifter fra bogen, Blomsterbergs skønne klassikere

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Artikler og Mad