Der er otte serveringer på julefrokostmenuen hos Jakob Spolum og Michelle Bøgelund Hemme i Odense, begyndende med grillet sild med Waldorf og æble samt lune, stegte sild og sidenhen bl.a. røget laks, stegt rødspættefilet og stegt gråand.
Og det skulle ikke undre, om det er jagtglade Michelle, der selv har skudt ænderne.
Under alle omstændigheder har hun et kæmpe udvalg af hjemmelavede snapse at gå ombord i. Julefrokostmenuen koster 600 kr. pr. person.
Julefrokosterne på Søllerød Kro er med årene blevet en regulær institution, hvor man skal være tidligt ude for at få bord. Der lægges ud den 26. november og så de tre første søndage i december, og som noget ret ekstraordinært er der også julefrokost 1. og 2. juledag, hvor mange nok vil være rigtig glade for, at andre tager slæbet.
Annonse
Der er næsten 20 numre på buffeten – sild, rejer, gravad laks, rødspættefilet, blodpølse, medister, ribbensteg … Her og dér er der hilsner fra det Sønderjylland, køkkenchef Brian Mark Hansen stammer fra, bl.a. den sønderjyske hvidkål til ribbensstegen.
Den michelinstjernefunderede julebuffet koster 895 kr. pr. person.
Restauranten på Frederiksminde, der til frokost går under navnet Ingrid, serverer Ingrids julebord de tre første søndage i julemåneden. Den står bl.a. på Ruths kryddersild, islandsk laks, anderillette og flæskesteg. Det hele slutter på traditionel vis med risalamande og kirsebærsauce.
Frokosten koster 650 kr. pr. person, og man kan så passende, og helt gratis, gå en slå-mave-tur i de skønne omgivelser ved Præstø Fjord. Et egentlig juleophold med overnatning er også en mulighed. Det begynder med gløgg og julekager, en treretters middag senere og morgenmad den følgende dag. Sådan et ophold koster 3.740 kroner for to personer i et dobbeltværelse.
Julefrokost på sydfynsk, første gang den 17. november og derpå de næste fire søndage i november og december. Der lægges ud med kroens ’sildevogn’ og tilhørende snapse, der er lavet særligt til Falsled Kro. Derefter følger det kolde bord med bl.a. hjemmerøget laks, som så følges af det lune ’fra pejsen’, bl.a. sydfynsk vildand, æbleflæsk og krydret julemedister.
Der afsluttes med ost og sødt. Alt serveres tallerkenvis og koster 895 kr. pr. person. Hvis man spiser sig i hegnet, er det naturligvis muligt at overnatte på kroen.
Spisehuset Knud på havnen i Hundested har hver søndag-torsdag fra slut-november og hele december en julemenu, der lyder: Gravad julelaks med varme krydderier og frisk agurk og syltede majroer i ingefær til forret. Hovedretten lyder på julesteg af krydret svinenakke, grillet spidskål med brombærgastrikt, smørstegte timianæbler og kartofler i saltkaramel. Og til sidst, oste efter eget valg til dessert. Til den nette sum af 275 kroner pr. næse.
Der kan også bestilles en større julemenu til 500 kroner pr. person eller en klassisk julebuffet, hvis man er mere end 10 kuverter.
I Aalborg finder man en vaskeægte tidslomme i form af Den Bette Kro. Her er de danske traditioner i højsædet, og julemenuen er klassisk – lige præcis som mange af os gerne vil have den.
Julen på Den Bette Kro starter den 17. november, og menuen består af syv serveringer. Den koster 339 kroner på hverdage og 369 kroner fredag og lørdag. Menuen byder på alt fra pandestegte fiskefileter til julesylte og medisterpølse – og selvfølgelig risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce.
Den lille hule er en af Københavns ærkeklassiske frokostrestauranter med oldschool smørrebrød fra allerøverste hylde – og selvfølgelig går julen ikke ubemærket hen et sådant sted. Sankt Annæ har to bud på julefrokosten, ’Det lille julebord’ og ’Det store julebord’ til hhv. 645 og 875 kr.
Den store menu indeholder bl.a. hele fire slags sild og røget ål. Uanset hvilken af menuerne man vælger, så serveres det hele ved bordet – der er ikke tale om en buffet, hvilket slet ikke ville være muligt på det lille sted.
På Aarhus-institutionen serveres en franskorienteret julemenu, hvor danske råvarer møder franske traditioner og de bedste delikatesser fra markedet Rungis i udkanten af Paris.
Menuen i år byder bl.a. på saltet helleflynder, ravioli med rillettes af 'julegris' og stegt Fransk Berberie andebryst. Spis mellem tre og seks retter, fra 339 kr. til 549 kr. Vinmenuer er også en mulighed. Julemenuen kan bestilles både frokost og aften, fra den 11. november og frem til den 20. december.
Vel byens mest landligt beliggende restaurant og på bedste vis en tidslomme. Julen på Ravelinen er allerede begyndt og der køres løs med juleborde i to forskellige størrelser til hhv. 428 og 518 kroner.
Det er 7 til 11 serveringer, der kommer på fade til hele bordet ad flere omgange, helt klassisk, dansk julefrokostmad. Julefrokostanretningerne serveres både til frokost og aften, og er man knap så sulten, er der også en juleplatte med fem numre til 368 kr. Den fås dog udelukkende til frokost i dagtimerne.
En af de frokostinstitutioner, der i begyndelsen af årtusindet var med til at revitalisere den danske smørrebrødstradition, der dengang var kørt noget træt i det. Told & Snaps’ smørrebrød er af den klassiske skole, men helt uden de unoder, der i sin tid havde gjort genren outdatet.
Julemenuen til 675 kr. pr. person består af otte serveringer med mulighed for tilkøb af oste. Der er fem numre fra havet, to fra land – hønsesalat og ribbenssteg – og til sidst risalamande. Ud over de klassiske snapse er der i omegnen af 50 hjemmelavede snapse, bl.a. en af byens bedste porsesnapse.
Skagen er ikke bare rosévin på terrassen i uge 29, det er også julefrokost med et fransk touch. Der lægges ved ankomsten ud med brunkager og vin chaud (det franske svar på gløgg) . Senere serveres der en treretters franskinspirereret julemenu i Ruths Brasserie og med i prisen på 1.645 kr. er såmænd også overnatning samt morgenmadsbuffet dagen derpå. Prisen er pr. person for to personer i dobbeltværelse.
Der er mulighed for at opgradere sig værelsesmæssigt, og der er adgang til Ruths wellness-faciliteter. Man må godt tage badetøflerne med hjem, men badekåben, den skal man lade blive tilbage!
Jeg kan ikke være andre end mig selv. Jeg kan ikke ændre min
personlighed. Jeg bliver nødt til at insistere på at være mig selv i offentligheden og ikke opfinde en offentlig karakter, for det bliver jeg sindssyg af.