Vil du imponere med andestegen til jul? Så skal du bruge denne opskrift

Brug gerne en fransk berberiand fra Bourgogne, som er lidt mindre fed og derfor ikke drukner grøntsagerne i fadet med fedt.

En nem helstegt and med snaskede grøntsager og en frisk orangesauce.
En nem helstegt and med snaskede grøntsager og en frisk orangesauce.
Offentliggjort

Til 4-6 personer:

Ingredienser

And

  • 1 berberiand, ca. 2.800 g
  • Salt og sort peber
  • 3 store løg
  • 500 g gulerødder
  • 2 hele hvidløg
  • 2 dl vand
  • 4 økologiske appelsiner

Sauce

  • 2 dl hønsefond
  • 1½ dl friskpresset appelsinsaft
  • Revet skal af 1 økologisk appelsin
  • 5 cl Cointreau eller anden appelsinlikør
  • 75 g koldt smør skåret i tern
  • Salt og sort peber

Fremgangsmåde

  1. Krydr anden ud- og indvendigt med salt og peber.
  2. Skær løg i kvarte. Skræl eller skrub gulerødderne, og skær dem i grove stykker. Kom løg og gulerødder i en bradepande sammen med halverede hvidløg. Kom salt og peber over grøntsagerne, og læg anden med brystsiden nedad i fadet. Hæld 2 dl vand ved, og steg anden i 1½ time ved 170 grader (almindelig ovn).
  3. Vend anden, så brystet vender opad, og steg videre i 1 time ved samme temperatur. Tag fadet ud af ovnen, og skru temperaturen op til 220 grader.
  4. Skær appelsinerne i tykke skiver, og læg dem ned blandt grøntsagerne. Kom fadet tilbage i ovnen, og steg færdig i 20 minutter.
  5. Varm imens hønsefond op sammen med appelsinsaft- og skal. Hæld væden fra anden og grøntsagerne i, og lad den reducere med en tredjedel. Tilsæt Cointreau, og lad det koge i 1 minut.
  6. Sluk for varmen, og pisk kolde smørtern i saucen, så den tykner. Smag til med salt og peber.
  7. Skær anden ud, og servér med stegte grøntsager, appelsinskiver og sauce.