Opskrift: pragtfuld gløgg med bourbon
Gløggen er ikke det værste, man har. Slet ikke med bourbon og vaniljestænger.

Opskrift: pragtfuld gløgg med bourbon

Sådan laver du en hårdstlående gløgg med bourbon

Gløggen er uomgængelig, så hvorfor ikke lave den selv?

Mange har et problem med gløgg. Men det er egentlig synd, for den behøver ikke at være en tynd kop vin. Forskellen på den sjaskede og den styrkende gløgg består i to ting: et potent udtræk af krydderier og masser af alkohol. Selvfølgelig må du også gerne bruge en nogenlunde anstændig vin, men det er ikke her, du skal investere stort, for når vinen varmes op, forsvinder dens finesse alligevel.

Her har jeg brugt en frugtig og krydret Primitivo. Når det kommer til spiritussen, er der delte meninger, og mange sværger til snaps. Jeg synes, det giver mening at bruge en bourbon i denne sammenhæng, da dens vaniljenoter går godt med krydderiblandingen, gløggen er kogt med. Og hasselsplitterne har jeg aldrig forstået, så de er slet ikke med.

Det skal der i (til to personer):


3 dl vand
1 kanelstang
2 kardemommekapsler
10 nelliker
2 stjerneaniskapsler
½ vanillestang
Skræl af ½ appelsin
Skræl af ½ citron
3 cm ingefær skåret i skiver
3 dl muscovadosukker eller brun farin
1 dl rosiner
4 tørrede figner, hakket i småstykker
2 dl Ruby portvin
75 cl rødvin, fx Primitivo di Manduria
1 dl bourbon-whisky, fx Bulleit
Saften af en ½ appelsin

LÆS OGSÅ: Alt.dk: Gløgg: Hvid gløgg med hyldeblomst

Sådan gør du:

1. Læg rosiner og hakkede figner i blød i portvinen en time inden servering.
2. Kog vandet, krydderierne og citrusskallerne op i en kasserolle. Læg låg på og lad det simre ved laveste varme i en halv time. Hold øje med, at vandet ikke damper helt væk. Spæd eventuelt til med frisk vand.
3. Rør sukkeret ud i lagen og lad den simre videre.
4. Varm rødvin, portvin, rosiner og hakkede figner op over lavt blus indtil små 70 grader, så alkoholen ikke fordamper.
5. Sigt krydderilagen over i vinen gennem en sigte, så du undgår hele krydderier i gløggen.
6. Pres appelsinen op i gløggen og smag til med eventuel ekstra appelsinsaft eller sukker.
7. Tilsæt bourbonen og servér gløggen. Hvis det hele ikke bliver drukket, så gem det i køleskabet eller fryseren og kog det med næste gang, du laver gløgg.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du fish 'n' chips derhjemme

LÆS OGSÅ: Køkkenchef: "For mange unge kokke tror, de skal være rockstjerner"

LÆS OGSÅ: Alt.dk: Hjemmelavet gløgg

LÆS OGSÅ: Alt.dk: Lav hvid gløgg på fire forskellige måder