Julemaden skal ikke have al æren for at efterlade uønskede kilo på sidebenene, når december måned gøres op. De våde varer har også en finger med i spillet, og har man affundet sig med, at det har flere konsekvenser end tømmermænd, kan man lige så godt gøre det ordentligt. Kvantiteten skal vi ikke blande os i, men kvaliteten guider vi dig gerne til.

Derfor har vi samlet de bedste af de flydende fornøjelser, der hører sig til i julen i denne guide. Du får en anbefaling til de altid vanskelige juleøl, den nødvendige snaps og den snedigt maskerede gløgg, der retfærdiggør alkohol, mens dagslyset stadig skinner. Så du dig helst fri for de førnævnte, kan du med fordel kaste dig ud i en cocktail i julens ånd – for de eksisterer skam.

juleølmain.jpg

De gode – og knap så vellykkede – juleøl

Det er sjældent, der er efterspørgsel på juleøl, når ikke kalenderen viser december, men vi kommer ikke uden om de festlige stifter på julebordet. Hvis du har afsonet din værnetjeneste til julens kommercielle højdepunkt, J-dag, så har du også smagt din andel Tuborg Julebryg. Har du derfor mod på at kaste dig ud i noget andet, behøver du ikke smage dig igennem hele sortimentet, for det har vi allerede gjort for dig.

Læs redaktionens test af juleøl lige her.

Snaps, snapseviser og snapsevisdom

Nogle drikker den af lyst, andre drikker den af nød, og så er der dem, der ikke kan drikke den uden at lægge fra land med en lille sang. Det er selvfølgelig snapsen, der er tale om, og selvom der er flere gode varianter på hylderne, så gælder det, at selvgjort er velgjort. Du skal blot bruge en smagsneutral akvavit, samt de krydderier du gerne vil have den til at smage af, og så skal du ellers bare lade den trække længe nok.

Her får du inspiration til 3 lækre julesnaps, du kan prøve derhjemme.

gløgg.jpg

Den bedste gløgg med de største procenter

Det er med gløgg, som det er med klassikere à la lumumba og irsk kaffe – det er hårdtslående spiritus i en uskyldig maskering. Blander man rødvin og bourbon, bliver man kaldt alkoholiker, men tilsætter man lidt hakkede mandler og rosiner, er man bare i julestemning. Der er ingen grænser for, hvornår på døgnet den kan indtages, men der er grænser for, hvordan den må og bør laves.

Drop kartonen og kast dig ud i voksenlivets pendant til konfektværkstedet med en hjemmelavet gløgg.

Opskriften på en hårdtslående gløgg med bourbon finder du her.

TIP! Er du på jagt efter en ekstra julet bourbon, har Jack Daniel’s hørt dine bønner. De har lavet en kanelwhiskey, som helt sikkert kan tage dig fra Grinch til Griswold.

vin.jpg

Vin til manden, anden og gæsterne

Det er i sig selv en krævende omgang at strikke en fuldendt julemiddag sammen, men uanset om du har klaret det til topkarakterer, vil det hele briste eller bære ved vinen. Det behøver heldigvis ikke være så vanskeligt, for sommelieren på MASH har samlet fem anbefalinger til julevinen, du roligt kan stille på bordet uden at risikere fejltrin. Endnu bedre er det, at han guider dig hele vejen fra aperitif til dessert.

Du finder de fem fantastiske julevine lige her.

Drinks med snaps – En blandet oplevelse

Har du set dig sur på det øvrige udvalg af julens drikkevarer, kan du med fordel mixe det lidt op i bedste bartender-stil. Der er nemlig ingen grund til at drinks skal gå i dvale hen over december, for du kan lave rigeligt med cocktails, der stemmer i kor med julens ånd. Humberto Marquez har lavet seks cocktails med akvavit, der kan sparke gang i ethvert julebord, og det er unægtelig godt med lidt adspredelse mellem krydder- og karrysilden.

Her finder du mixologens seks alternative julecocktails med akvavit.