Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Sneakers 2019: Alt det, som du skal vide

Sneakers er det amerikanske navn for et par sko med gummisåle, som du lydløst kan snige dig rundt i.

De er moderigtige, kan bruges det meste af året og er et oplagt valg af sko til hverdagen på grund af blandingen mellem stil og komfort. Nike, Adidas og Converse er især kendte for deres sneakers til mænd, men du finder også mange seje modeller fra fx New Balance og Asics.

Kig med her, hvor vi har samlet alt det bedste indhold om de populære sko:

De bedste sneakers i 2018 indtil nu


vis
mere

Der bliver hele tiden produceret nye sneakers eller lavet et collab mellem to forskellige brands, og du skal nogle gange være hurtig på tasterne for at få fat i de eftertragtede og særlige modeller. Hvis du besøger disse 7 webshops, er du kun få klik væk fra drømmeskoene.

Samler du også på sneakers?

Sneakers er for længst blevet en handelsvare og investering, som mellemmænd tjener millioner af penge på. På online-børsmarkedet StockX var de dyreste solgte sneakers i 2017 et par Air Jordan XXXI Gold All Star-2017. Prisen lød på hele 23.220 kroner.

Heldigvis behøver du ikke altid bruge hele din formue på at købe et par fede sneakers. Der findes mange gode køb til 600 kroner eller endda under. Ellers kan du ”nøjes” med at gå på opdagelse i tre af de vildeste sneaker-samlinger i Danmark. Du kan også læse om, hvorfor fodboldspilleren Mathias 'Zanka' Jørgensen har over 120 par stående derhjemme i soveværelset i et håndbygget skab.

Tendenser indenfor sneakers

Ligesom resten af modeverdenen opstår der konstant nye tendenser indenfor sneakers. ’Ugly sneakers’ har været en modeting de seneste par år. Fra Balenciaga til Nike har man gjort skoene bredere, mere farverig og dristigere. I 2018 er vandresko med tekniske elementer også gået fra skovene til byernes asfalterede gader.

Klassiske sneakers du bør kende

Hvis du ikke lige er klar på at ligne en skovmand eller din far endnu, kan du altid gå med en klassiker. Der er mange ikoniske og udødeliggjorte sneakers som Adidas Gazelle, Adidas Stan Smith, Nike Air Force 1, Nike Air Max1 etc. Find flere klassikere her og læs om historierne bag dem.

Vidste du for eksempel, at det oprindeligt var den franske tennisspiller Robert Haillet, der var frontfigur for tennisskoen Adidas Stan Smith tilbage i starten af 60’erne og ikke Stan Smith selv? Men i 1971 vandt Smith US Open i et par Adidas Robert Haillet. Smith endte året som verdensetter på ranglisten, og Adidas besluttede at omdøbe deres sko efter Smith. Det havde afgørende betydning for Adidas’ gennembrud.

Stan Smith er nok den mest kendte Adidas-sko nogensinde. Foto: Getty Images

Sådan plejer du dine sneakers

Fordi sneakers er så komfortable, ideelle til sport og til brug i hverdagen, bliver de hurtigt også meget beskidte - specielt de helt hvide. Heldigvis er der råd at hente, hvis dine sneakers har brug for en kærlig rengøring, så de kan komme i topform igen.

Sneakers kan i modsætning til lædersko sagtens tåle vand, men vask dem med en fugtig klud og ikke i vaskemaskinen, selvom det kan virke fristende. Hvis de vaskes på mere end 30 grader, kan limen mellem sålen og overskoen miste sit greb, og dine sko er ødelagte.

Du kan også få brug for det rette udstyr til at holde dem rene. Imprægneringsspray, børster af hestehår og skocreme vil gøre underværker. Læs her en stor guide med 20 tips til pleje af dine sko.