Skoene er gået til, de har båret dig trofast rundt i verden til hverdag, til fest og til sport – og det kan ses! Læderskoenes dybe blankhed er væk, og dine sneakers, der engang var hvide, er nu grålige og slidte at se på. Fat mod.

Det er forbavsende enkelt at pleje lædersko og sneakers, så de både ser ud af mere og holder længere.

Først og fremmest

Pleje af dine sko starter, før du kommer skocreme på. Her er et par helt grundlæggende tips, der både gælder for sneakers og lædersko.

1. Imprægnér altid dine sko (undtagen sneakers, der ikke er af læder og laksko), inden de tages i brug første gang, så får skoene den nødvendige beskyttelse mod snavs og fugt.

2. Skift sko hver dag, da skoene gennem dagen bliver fugtige af din fodsved. Skoene har brug for ca. 24 timers tørringstid. Du kan evt. investere i et par skoblokke til dine fine, håndsyede lædersko, så de holder formen.

3. Lad være med at bruge skocreme som rensemiddel. Fjern først det værste snavs med en klud eller en børste

4. Brug altid et passende plejemiddel til skoene. Hvis du er i tvivl, så spørg din skomager.

5. Hvis skoene blive gennemvåde, må du aldrig tørre dem på et varmeapparat eller lignende. Ellers risikerer du, at læderet udtørrer og slår revner.

Lædersko

Lædersko er noget af det lækreste at gå i, fordi læderet med tiden former sig efter din fod. Lædersko kræver også mest pleje, men hvis du passer godt på dine lædersko, så holder de både længere og bliver heller ikke slidte at se på.

Sådan plejer du dine lædersko

6. Rens. Hvis skoene er beskidte, så tør dem af med en hårdt opvredet klud. Gennemvæd aldrig skoene (fx ved at stikke dem ind under vandhanen), og brug ikke nogen former for rengøringsmidler til at rense dem.

7. Plej. Kom derefter skocreme på skoene, og gnid det ind i læderet (en aflagt sok er ideel). Vælg en skocreme i stedet for en skosværte, da cremen plejer og smidiggør skindet, mens sværte i princippet bare farver det. Vælg gerne en skocreme i matchende farve med skoen, så den også får piftet farven op. Ellers er en neutral skocreme også udmærket.

8. Polér. Efter cremen skal du polere skoen. Her kan du fx bruge en gammel Tshirt, men hvis du vil have et rigtig flot resultat, skal du bruge en blød skobørste, gerne af naturlige hestehår, eller en såkaldt skohandske, der er en slags omvendt handske, hvor lammeulden er uden på handsken i stedet for indeni.

LÆS OGSÅ: Helskindet gennem vinteren: Sådan holder du dine lædersko i live

Pleje af andre typer lædersko

9. Ruskind, nubuck og velourskind: Disse typer skind kan i princippet kun imprægneres, så læderet får en vis vand- og smudsmodstand. Skulle uheldet være ude, kan man bruge en ruskindsbørste, der børster skindet op igen og dermed fjerner snavs og pletter.

Der findes også flere specialprodukter hos skomageren, der kan fjerne pletter fra sart skind. Derefter skal læderet imprægneres igen. Brug aldrig vand på disse typer skind, og lad så være med at tage dine ruskindssko på, når det regner.

10. Laksko: Lakskoenes læder er overtrukket med enten lak eller en folie. Derfor skal skoen hverken imprægneres eller plejes med skocreme. Laksko har allerbedst af en lakolie, der giver lakken farvedybe og glans igen. Påfør olien med en blød klud, og polér efter.

11. Andre speciallædertyper, slangeskind, metal, oilskin m.fl.: Sko med sådanne lædertyper er forholdsvis sjældne – derfor er det bedst at opsøge en skomager, der helt sikkert har et specialprodukt til rensning eller pleje af disse typer skind. Fx er en almindelig skocreme ikke pleje nok til et par sko i alligator- eller slangeskind – de skal have specielle reptil-skoplejemidler.

Skift læderskoens sål

12. Lædersko har enten en lædersål eller en gummisål. Fælles for dem begge er, at de bliver slidt ned. Som tommelfingerregel skal du skifte dine såler på skoene, når gummisålen på hælen er nede på én millimeters tykkelse. Det er en god idé at forsåle skoen med en gummisål, hvis det kun er forsynet med en lædersål – på den måde bliver skoen mere vandtæt.

Hvis man opholder sig meget udendørs, er det også en mulighed at få sat en imprægneret og næsten vandtæt lædersål under skoen.

Det rette udstyr 

Som med så meget andet kan det rigtige udstyr gøre den store forskel. Her er en huskeliste, så du kan være god ved dine sko.

15. Imprægneringsspray: Få butikken til at give skoene den første imprægnering, men giv dem også et par omgange selv. Bør imprægneres i alt tre gange inden brug.

16. Børster af hestehår: En mellemhård børste til at fjerne skidt inden skocremen og en blød til at polere med. Og husk en russkindsbørste, hvis du har ruskindssko.

17. Skocreme: Gerne både en sort, neutral og en hvid skocreme, så du kan matche dine skos farver så godt som muligt.

18. Skohandske: Den bløde børste er rigtig god til polering, men hvis du vil polere dine sko til højglans, så er en skohandske uovertruffen.

19. Specialprodukter: Fx lakolie til dine laksko, hvidtning til dine hvide sneakers, rensemiddel til dine sarte ruskindssko etc.

Sådan kommer du saltrande til livs
20. De fleste kender problemet: Når der saltes for sne og is på vejene, får du saltrande på dit læderfodtøj. Du kan i første omgang forebygge dem ved at imprægnere dit fodtøj, evt. med et silikonebaseret plejemiddel. Er skaden sket, kan du fjerne saltrandene med en fugtig klud og derefter lade fodtøjet tørre. Når skoene eller støvlerne er ordentligt tørre, kan du pleje dem med en skocreme.