Om man kan lide det eller ej, er der penge i at købe limited sneakers og sælge dem videre igen. Rigtig mange penge. For nylig estimerede Josh Luber, der er grundlægger og direktør i Campless, et firma der lever af at lave sneaker-analyser, at der frem til oktober 2015 var blevet videresolgt sneakers for mere end 8,4 milliarder kroner. 

At der er så mange penge i at finde, få fat på og videresælge gummisko for privatpersoner er først og fremmest muligt, fordi producenterne samarbejder med kendte musikere og basketball-spillere om at lave sko, der bliver udgivet i et stærkt begrænset oplag.

LÆS OGSÅ: Se 3 af Danmarks vildeste sneaker-samlinger

Udbuddet er bevidst sat markant lavere end efterspørgslen, og det private marked for videresalg er dermed skabt.  

Ifølge Joachim Idestrup Friis, der er medgrundlægger af sneakerbladet ”The Seveninch Paper” og sneaker-fanatiker på snart tiende år, er tendensen kommet for at blive:

”Sneakers er blevet hardcore business. Det er ikke uhørt at se en dreng på en 15-16 år have adgang til 30 par af en meget sjælden sneaker, som han nemt kan videresælge med en profit på 10.000 kroner… pr par. Det er klart, at der ikke skal mange af den slags handler til, før det bliver en rigtig god forretning.” 

En sneaker skal dog måles på andre parametre end prisen, hvis det står til Joachim Friis:

”Jeg synes, de fleste af de sko, der er mest værd, er røvkedelige. Modellen og udseendet er pludseligt sekundært. Det er i stedet branding, der bærer salget. For mig skal en fed sko altid kunne stå alene, uden det er nødvendigt at have en rap- eller basketballstjerne til at sælge den.” 

Om du er enig med Joachim Idestrup Friis eller er blandt de sneaker-freaks, der er med til at banke efterspørgslen og de høje priser i vejret, kan du blive klogere på nu. 

Listen over de 10 mest værdifulde sneakers i 2015 hidtil er udarbejdet i samarbejde med sneaker-analytikerne hos Campless og Highsnobiety og er målt på eBay-salgspriser ved afslutning af hvert kvartal.

Nedenfor har vi samlet de mest værdifulde sneaskers fra afslutningen af de hidtige 3. kvartaler i 2015. Prisen er omregnet til danske kroner efter dagens kurs:

10. NIKE FLYKNIT SUPERFLY MERCURIAL GREY. Pris: 3958 kr.

9. AIR JORDAN 1 RETRO PINNACLE VACHETTA TAN. Pris: 3965 kr.


8. AIR JORDAN 1 RETRO DOVER STREET MARKET. Pris: 4553 kr.
 

7. Adidas YEEZY BOOST 350 Pirate Black. Pris: 5260 kr.
 

6. AIR FOAMPOSITE ONE CHROMEPOSITE MIRROR. Pris: 5723 kr.

5. ADIDAS YEEZY 350 BOOST. Pris 5912 kr.


4. AIR JORDAN 2 x JUST DON. Pris: 7320 kr.


3. Adidas YEEZY 750 BOOST. Pris: 9918 kr. 


2. AIR FOAMPOSITE ONE TIANJIN. Pris: 11.865 kr.


1. AIR JORDAN 10 RETRO DRAKE OVO. Pris: 28.368 kr.