Euroman.dk har mødt tre af Danmarks største sneaker-fanatikere til en snak om deres kærlighed til sneakers.

Bliv ven med os på facebook

John Leenart 
Beskæftigelse:
 Store manager, Ralph Lauren - Birger Christensen
Favoritsneaker: Jordan 6   

John tager et kig ud i sin stue i lejligheden på Frederiksberg, løfter benene over kors og lægger så hovedet på skrå for rigtigt at få proportionerne af værelset med, der er fyldt med sneakers fra gulv til loft. Med et skævt smil udbryder han:

”For mig handler det ikke om at have mange par sko. Men I stedet om den speciele historie, der knytter sig til hvert enkelt par. Alligevel føler jeg aldrig, at jeg har sneakers nok.     

Det hele begyndte med, at jeg for ti år siden fandt en gammel model, Nike Internationalist, min bror og jeg havde haft, da vi var omkring syv-otte år gamle. Så tænkte jeg, hvorfor ikke samle alle de gamle stykker historie fra min barndom og alle de andre sko, jeg gerne ville have haft, men ikke havde råd til? Og så accelererede det derfra." 


Foto: Alex Luka Ladime 

John er tidligere tennisspiller. Det bærer hans samling af sneakers i høj grad også præg af. Ovenfor ses han med sine Nike Air trainer 1, som tidligere, på næsten "bedragerisk maner", som han udtrykker det, er båret af både Stefan Edberg, André Agassi og John McEnroe.

LÆS OGSÅ: 12 instagram-profiler alle sneakerfans bør følge 

Kærlighed til det originale
"Mine sko er designet i 70'erne, 80’erne og 90 ’erne, fordi det efter min mening er de tre årtier, hvor man lavede de bedste og mest innovative styles nogensinde."

John uddyber, at der i den yngre generation er tendens til at tilbede sneakers fra high-end og luksusbrands som Valentino og Yves Saint Laurent. Problemet er bare, at det er simple sneakers, der kopierer tidligere modeller fra Nike, Adidas, Le Coq Sportif mv.  


Foto: Alex Luka Ladime

"I min verden er Nike, Adidas, Le Coq Sportif og Reebok skabere af sneakeren og dens DNA. Jeg velkommer dog alle producenter, der prøver at forbedre sneakeren. Men de brands har i årtier i skarp konkurrence med hinanden udviklet sneakeren til et niveau, der gør det meget svært - hvis ikke umuligt - at skabe afgørende nyt".

LÆS OGSÅ: Efterårets fedeste sneakersamarbejder og Apple, der forsøger at gøre deres ur luksuriøst

”Der er simpelthen blevet lagt så meget arbejde fra de klassiske sneaker-producenter i at få skabt en sko, der på den ene side hjælper dig til at yde bedre i sportsgrene som basket og løb, og som på den anden side er så fashionabel, at det for mig ville være nærmest blasfemisk at løbe en tur eller spille en kamp i et af mine par."
   
Konen og pladsen sætter begrænsningerne:
John’s kærlighed til sneakeren og den ”fresh” fornemmelse han får, når han har et af sine i alt 73 par på, er stor. Stod det til ham selv, ville han da også udvide sin i forvejen imponerende samling:  

 ”Hvis jeg kunne, så havde jeg tre udgaver af alle par. Ét til brug, ét der skulle gemmes langt væk i en æske og ét par som skulle udstilles i en glas-montre. Men så igen – jeg ville nok få problemer med min kone”. 

Thor Andersen
Beskæftigelse: Kommunikationsstuderende på Aarhus Universitet   
Favoritsneaker: Nike Air Max 1 2008 (supreme)

”Min passion for sneakers begyndte for alvor som 13-årig, hvor jeg var hamrende vild med basket. Derfor var det oplagt, at det blev Jordans, jeg forelskede mig i, og naturligvis brugte de fleste af mine penge på. Jeg har aldrig rigtig sluppet den kærlighed, og derfor har jeg stadig en rimelig stor samling af Jordans”.  På billedet ovenfor ses Thor med et mindre udvalg af sine Jordans.Yderst til venstre: Jordan Royal 1, som han købte fra en hollandsk fyr gennem sneakersitet klekt for 130 euro. "Han kendte vist ikke helt værdien af skoen", siger Thor, alt imens et stort smil breder sig.

LÆS OGSÅ: Kendrick Lamar laver en hip-hop-sneaker, der rent faktisk er fed.

 ”Senere er jeg begyndt at dyrke co-labs, hvor jeg gerne bruger lang tid på at finde og spare op til en unik sko, som man ikke ser ofte på gadeplan. Der må rigtig gerne være en speciel historie eller en unik årsag til, at skoen er produceret, for at jeg er interesseret. Men så skyr jeg heller ingen midler for at få fat i dem, lyder det fra Thor.

Nike Air Max 1 2008: Er indbegrebet af en fed sneaker, og så var det nok den sko, der kickstartede min nysgerrighed for specielle sneakers. Jeg husker, at min bror og jeg var helt vildt oppe at køre over, at det lykkedes mig at købe dem. Det vakte sindssygt meget opmærksomhed blandt mine venner, og det er stadig den dag i dag en helt speciel genial følelse, når jeg har dem på. De skulle ellers have været umulige at få fat i, da de kun var sat til salg i USA. Den dag i dag er det stadig min favorit.

     
Fra venstre: Nike x Ricardo Tischi, Nike Air Force 1 Low Customs, Nike x Pigalle & 1 High Top White.

"Jeg kan sagtens bruge flere timer på bare at sidde med et par sneakers i hånden og være lykkelig for den nyeste tilføjelse til min samling. Derefter begynder jeg at overveje, hvad jeg skal gøre ved snørebåndene for at få sneakeren til at fremstå så cool, som overhovedet muligt."

Thor Andersen har brugt en stor del af sin tid som sneaker-blogger og drømmer om at kunne leve af sneakers. Ved siden af sit studie driver han et firma, der renser og polerer sneakers. 

William Damm
Beskæftigelse: Sabbatår 

Antallet af mulige flamboyante superlativer, der kan beskrive William Damms samling af ekstravagante high-end sneakers, når lige som samlingen selv imponerende højder. 

Her er hylde op og hylde ned af den i Danmark til tider næsten uopdrivelige spike-sneaker fra Christian Louboutin. En sneaker, der nemt kan løbe op i to måneders SU. Vel og mærke pr. par. For William er det de sjældne, dyre og iøjnefaldende sneakers, der driver værket.
At Williams idol og inspirationskilde på sneaker-fronten er Kanye West, er langt fra en overraskelse, når øjnene falder på walk-in-sneaker-skabets midterste hylder i lejligheden placeret midt i indre København.

LÆS OGSÅ: Mænd går kun med 13 % af deres garderobe 

Her er Kanye-sneakers fra Adidas, Nike og de tidlige co-laps med Louis Vuitton repræsenteret i en sådan grad, at vi på Euroman.dk ligger hovedet på blokken og påstår, at William er indehaver af Danmarks både største og bredeste samling af Kanye West-sneakers.
 

Et udpluk af William Damms samling af Kanye West-sneakers. Hans samling tæller blandt andet "Black Pirate" og Yeezy 750 Boost i flere eksemplar. 

LÆS OGSÅ: De 10 mest værdifulde sneakers

LÆS OGSÅ: Næsten 10.000 kroner for to par sko: Unge sælger sneakers videre for formuer   

LÆS OGSÅMorten Brask ejer 172 ting: Jeg føler mig fri og let når jeg smider noget ud