Cocktail – opgraderingen fra den simple drink
Som briterne har det med at foretrække te frem for kaffe, har vi det måske med simple drinks frem for cocktails. Det er alt andet lige lettere at blande en Gin & Tonic op med lidt is og en citronbåd, end det er at fremtrylle en perfekt Tom Collins-cocktail, og så virker det pludselig som en simpel cost-benefit-analyse.
Det er simpelthen for indviklet at brygge et tilfredsstillende resultat, og arbejdet bliver for omfattende, hvad end vi snakker kaffe eller cocktail. Hvor man nu til dags kan købe kapsler, placere dem i maskinen og trykke på en knap for at frembringe en velsmagende espresso eller cappuccino, så findes der ingen lignende genveje til cocktails som Whiskey Sour og Old Fashioned. Eller det kan du faktisk godt – du kan nemlig få leveret hjemmelavede cocktails til døren og samtidig støtte en aarhusiansk startup.
Vi skal naturligvis ikke tage noget fra en lækker Gin & Tonic, for det er unægteligt en lækker drink, der kan varieres på et utal af måder, men en cocktail er det altså ikke. En cocktail er nemlig defineret ved at være en drink, der indeholder tre eller flere komponenter, hvor af den ene skal være alkoholisk. Mere specifikt skal de tre ingredienser i en cocktail inkludere en form for alkohol, sukker og en bitter. Med de faktuelle præmisser på plads kan vi nu kaste os ud i, hvordan du kommer i gang med at lave cocktails.
Her kan du se første afsnit af vores program 'Fredagsbaren'. Du kan se flere afsnit her.
Sådan kommer du i gang med at ryste cocktails
Du skal først og fremmest have en række ingredienser til at blande din cocktails op med, men vigtigst af alt skal du have fyldt barskabet op med spiritus af forskellig slags. Spørger du en bartender om, hvad du skal fylde dit barskab med, løber det hurtigt op i en fyldt trailer eller to med forskellige flasker, men har du ikke helt de samme behov som de professionelle, kan du lægge fra land med de grundlæggende elementer. Dem har vi sammenfattet i en guide, hvor bartenderen fra Mash Penthouse fortæller, hvad du bør have i hjemmebaren.
Når hjemmebaren er fyldt op, er du blot et par essentielle værktøjer fra at kunne ryste cocktails. Du skal erhverve dig en shaker i god kvalitet, en strainer til at filtrere dine cocktails ved servering, en lang røreske til at blande de cocktails, der ikke skal rystes, og så bør du købe en jigger. En jigger er et målebæger, der gør det nemt at følge opskrifterne, da måleenhederne for cocktails typisk går i 2cl og 4cl, hvilket er lige netop de mål, en jigger kan hjælpe dig med at ramme plet på hver gang.
Det sidste, du skal have fat i, er is. Masser af is. Vi har alle stået i baren og givet bartenderen en opsang omkring mængden af is i den drink eller cocktail, de netop er gået i gang med at lave, men nu er det på tide at erkende, at vi tager fejl.
Der skal rigtig meget is i en cocktail, og det har kun positive konsekvenser for den samlede oplevelse. Is ændrer først og fremmest ikke på mængden af alkohol, da de specifikke mål for den givne cocktail altid følges til punkt og prikke, is eller ej.
Derimod bevarer mængden af is smagen i den cocktail, du skal til at slukke tørsten med længst muligt, og så smager den sidste tår lige så godt som den første. Derfor er det alt andet end anbefalingsværdigt at benytte blot en lille smule is i din cocktail, da det smelter hurtigere, og udvander din Caipirinha, Moscow Mule eller Negroni til en tynd en omgang sjap.
Nu kan du med fordel hoppe ind og se vores web-tv-serie ’Fredagsbaren’, hvor du får opskrifter i video-format på de mest klassiske og populære cocktails derude. Vi har samlet alle afsnit fra første sæson lige her, og så er det ellers op til dig forfine dine evner bag bar-disken.