mount taranaki

Omstridt nøgenbillede på vulkan

Playboymodel i stormvejr efter nøgenbillede på toppen af helligt bjerg

”Der er ikke noget skændigt i at være nøgen,” siger modellen Jaylene Cook, efter at maori-stamme har kritiseret hende for at posere afklædt på deres hellige sted.

”Det er ligesom at tage et nøgenbillede i Peterskirken.”

Det udtaler Dennis Nhagaware, en talsperson for den lokale maoristamme, efter at modellen Jaylene Cook i weekenden lagde et billede af sig selv ud på Instagram.

Billedet, der er taget af hendes kæreste, viser den 25-årige model, der kigger ud over skyerne nær toppen af Mount Taranaki, en to en halv kilometer høj vulkan på New Zealands North Island.

På billedet er Cook, der tidligere har fået taget billeder til Playboy, kun iført det allermest nødvendige bjergbestigerudstyr, hat, handsker og støvler.

”Det er et meget helligt sted. Så sådan en ting er meget respektløs,” siger maoritalsmand Dennis Nhagaware ifølge Esquire til BBC.

I maoriernes mytologi var Taranaki et bjergvæsen, der engang levede i det nordlige Newzealand, og som ifølge legenderne i dag hviler, der hvor vulkanen ligger.

"Krateret og toppen udgør Taranakis hellige hoved, klipperne og kløfterne er hans knogler, floderne hans blodårer og planterne og træerne er hans kappe, der beskytter mod vejret … Respektér bjerget,” står der på de newzealandske naturbevaringsmyndigheders hjemmeside.

 

Jaylene Cook har foreløbig taget kritikken let. Den newzealandske model forsvarer sit foto med, at hun ikke står på bjergets top, og at der for øvrigt ikke er noget skændigt i at smide tøjet:

”Der er ikke noget provokerende (i billedet, red.). Vi undersøgte bjergets historie. Vi opførte os ganske respektfuldt. At være nøgen er ikke forargeligt på nogen made. Det er ubesmittet og naturligt, og det drejer sig om personlig frigørelse,” udtaler hun til stuff.co.nz.

Det er et hyppigt opstående dilemma, at den ene persons frisættelse kan overskride en anden persons grænser, og Dennis Nhagaware mener, at modellens handling afspejler en mangel på kulturel forståelse:

Billedet, siger han, ”afspejler et sammenstød melllem vestlige antagelser og de indfødtes tro og værdier."

Men han skal nok ikke frygte, at Jaylene Cook gentager bestigningen af Taranaki. Som hun skriver i sin Instagram-post:

"Jeg er oprigtigt stolt af min bedrift. Bjerget var stejlt, kantet, foranderligt og simpelthen brutalt. Jeg kan med sikkerhed sige, at jeg aldrig gør det igen."

LÆS OGSÅ: Emily Ratajkowski smider tøjet - og vi bliver aldrig trætte af det

LÆS OGSÅ: Kom med bag kameraet på Nina Agdals serie i Maxim

LÆS OGSÅ: En kompliceret størrelse: Sexarbejdere taler om den mest efterspurgte ydelse