Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Cykling: Gear, gadgets og Tour de France

Danmark er verdensmestre i cykling. Halvdelen af befolkningen tramper i pedalerne flere gange om ugen, og i hovedstaden sætter fem gange så mange mennesker sig op på jernhesten end ind bag rattet i bilen hver eneste dag.

Hos Euroman er vi også bidt af en gal cyklist. Vi nørder gear og gadgets til cyklen, guider dig gennem verdens bedste cykelruter og får kendte danskere til at åbne op for deres kærlighed til cykling. Og så dækker vi selvfølgelig verdens største cykelløb Tour de France intenst med dagbøger, interviews og filmanbefalinger.


vis
mere

Tour de France – myterne, skandalerne og skønheden

Siden Henri Desgrange skabte Tour de France i 1903 har millioner af fans fra hele verden siddet klistret til skærmen hver sommer for at følge med i dramaet, skønheden og skandalerne under verdens mest berømte cykelløb. En af de største fans herhjemme er den danske forfatter og filminstruktør Daniel Dencik. Han så sit første Tour de France-løb som 5-årig i slutningen af 1970’erne, og blev med det samme fascineret af det opslidende cykelløb:

“Cyklisterne så så cool ud – især dengang – med glatte, olierede ben og sorte bukser. De kørte uden hjelme og solbriller dengang, så man kunne se dem i ansigtet og få et tæt forhold til dem”, siger han i et interview om Tour de France til Euroman.

Og fascinationen har holdt ved i en sådan grad, at Daniel Dencik i 2018 takkede ja til at føre dagbog ved årets Tour de France for Euroman. Ved hver etape skrev han et nyt kapitel om løbet og sit liv i Sierra Nevada i Spanien. Du kan læse alle 21 Tour de France-kapitler samlet her. I et af kapitlerne går Daniel Dencik i dybden med doping, der har reddet professionel cykling i årtier.

Alt fra stryknin, alkohol og æter til kokain, kloroform og epo har været at finde i cykelrytternes rygsække gennem tiden. Og i august 2012 blev den største moderne stjerne inden for professionel cykling, Lance Armstrong, fundet skyldig i ulovlig doping. Hans syv sejre i Tour de France blev erklærede ugyldige og Lance Armstrong er livsvarigt forvist fra cykelsporten.

Har du lyst til at sidde på første parket under kollapset af en af cykelsportens største legender og myter i vores tid, anbefaler vi dokumentarfilmen ‘The Armstrong Lie’. 

Danmark er verdensmestre i cykling

I Danmark er vi bidt af en gal cykel. Faktisk er det kun Holland som overgår os, når det kommer til at træde i pedalerne. Halvdelen af den danske befolkning cykler flere gange om ugen, og i København sker halvdelen af alle ture til arbejde og uddannelse på jernhingsten.

Faktisk er der 675.000 cykler i hovedstaden mod sølle 120.000 biler, og det er kun godt for folkesundheden, at bilisterne får baghjul af cyklisterne – selvom vi her på Euroman godt kunne undvære de her 9 irriterende typer på cykelstierne. Forskning viser nemlig, at cykling til og fra arbejde på mindst en kilometer hver vej er så god motion, at det mindsker risikoen for at blive overvægtig og for at udvikle højt blodtryk og forstadier til diabetes.

For nogle mennesker er cykling dog ikke blot et middel til at komme til og fra arbejde eller en god undskyldning for at få lidt motion i løbet af ugen. Euroman har talt med tre kendte danske mænd om deres kærlighed til cykling, og vi har fulgt den kun 23-årige mountainbikerytter Frederik Leth i web-serien ’Leth på hjul’. Og så har vi bedt professionelle cyklister og atleter som Bert Grabsch, George Hincapie, Lars Bak og Chris Anker Sørensen om at afsløre deres favorit cykelruter.

Har du lyst til at sadle op og følge de professionelles cykelspor gennem Europa og USA, anbefaler vi, at du anskaffer dig disse 5 geniale cykelgadgets og opgraderer dit grej – det dummeste man kan gøre, er at gå ned på udstyr og slutte sit cykeleventyr, før det overhovedet er begyndt. Derfor har vi hos Euroman udvalgt 25 ting der vil gøre dit næste cykeleventyr endnu federe og lavet en guide over det bedste udstyr, der gør din cykeltur bedre.

Se, hvad vi ellers skriver om: Tour de France, Fodbold, Træning, Træningstøj og Portræt