Fodbold inden for stregerne
Mange fodboldspillere beskriver livet som professionel på samme måde som Las Vegas’ mantra: hvad der sker inde på banen, bliver inde på banen. Det er ikke altid det lykkes, men vi har alle set, hvordan der udveksles kammeratlige kram og trøjebyt blandt modspillere, så snart sidste fløjt har lydt efter 90 minutter med drabelig fight. Nogle fans lader sig gå på af den del af spillet, mens andre tiljubler det som en måde at vise, at spillerne på banen trods alt er mennesker og ikke atletiske robotter.
Vi har for eksempel set, at den iltre argentiner Sergio Agüero har slået ud efter en fan efter et nederlag, men det er heldigvis én af de få gange, det er gået for vildt for sig. Medmindre vi skruer tiden så langt tilbage, at vi kan tælle Eric Cantonas karatespark med.
Intet desto mindre har fodboldverdenen udviklet sig til at række langt ud over de kridtstreger, der tegner banen op. Modehuse som Off-White gør indtog i sporten, og sociale medier har åbnet op for en hidtil ukendt del af fodbolden – nu kan fans følge med i deres favoritspilleres gøren og laden på alle tidspunkter af døgnet. Du kan også komme helt med ind i omklædningsrummet hos Manchester City på Amazon Prime, og generelt er grænserne for, hvad vi skal, og ikke skal, have indsigt i som fans blevet meget slørede.
Vi er fascinerede af de ting, der sker på banen, hvad end det er for spillets skyld, eller det er på grund af de til tider utilsigtede fordele; som en kvindelig polsk fodbolddommer, der får seertallene til at stige. Det kan også være, at man med egne øjne vil se Liverpools indkast, da det er en dansk indkasttræner, der hjælper det engelske hold med at forfine den ofte oversete teknik.
Til gengæld er vi i stigende grad blevet mere interesserede i de ting, der foregår uden for banen, også selvom det blot er en spytklat fra sidelinjen, når vi holder øje med mærkelige trænerritualer, vi ikke helt forstår.
Vi skal dog altid have for øje at nyde, hvad der sker inde på banen, mens vi har muligheden for det. Det gælder eksempelvis én af de største profiler til VM 2018, Andreas Granqvist, som spiller blot én time fra København. Ham bør du opleve, mens du kan, da han er en limited edition defensiv gourmet-oplevelse at se på banen.
Fodbold uden for stregerne
Tidligere var vi interesserede i spørgsmål som: Hvem spiller i dag? Hvor vises kampen i dag, og hvem vandt? Det er selvfølgelig altid relevant at få svar på, men i en stigende grad er vi blevet mere interesserede i at vide, hvem der får mest i løn, hvilken fodboldspiller, der tjener flest penge, og hvordan man bliver fodboldagent eller fodboldscout.
Det er jo spændende spørgsmål, og de er sikkert blevet rejst i kølvandet på den udvikling, moderne fodbold har gennemgået i løbet af de seneste år. Det er strømmet til med penge i sporten, og det kan både ses og mærkes. Billetpriserne er skudt i vejret, og den menige fan kan få svært ved at få råd til at se sit favorithold spille på stadion, og så tjener spillerne så mange penge, at de snart ikke ved, hvad de skal gøre med dem.
Desværre er det ikke i alle lagene i fodboldhierarkiet, at den store pengestrøm kan mærkes. Det kom nemlig frem, at én af verdens største fodboldklubber har nogle af de bedst betalte spillere overhovedet, mens de har mandskab i kulissen rendende til pinligt lave lønninger.
Det er Manchester United, som blandt andet har Alexis Sanchez løbende på en kontrakt, der indbringer ham flere millioner kroner om ugen, mens de almindelige ansatte i United er grotesk underbetalte og ikke engang tjener nok om måneden til at dække deres mest basale udgifter.
Lønningerne er én ting, men de professionelle spillere er også omvandrende reklamesøjler, og de uendeligt mange brands i verden står i kø for at tilknytte dem. Blandt andet har tyske Jerome Boateng lavet et designsamarbejde med et magasin, lige som Louis Vuitton har designet en eksklusiv samling VM-bolde, der blev solgt på auktion.
Ingen fodbold uden Cristiano Ronaldo, som passende kan kaldes vor tids Beckham i en profitabel sammenhæng. Han er nemlig mere end almindeligt populær, og hans fodboldtrøjer sælger som varmt brød. Da han skiftede fra Real Madrid til Juventus indbragte salget af hans trøjer mere end 400 millioner kroner på blot én uge. Det svarer til godt og vel 520.000 trøjer, som ivrige Juventus-fans har investeret i.
Heldigvis findes der enkelte fodboldspillere, der gør en ekstra indsats for at give noget igen. Det er blandt andre den franske komet Kylian Mbappé, der donerede alle 3,2 millioner kroner til velgørenhed, som han vandt ved VM 2018. Han havde udset sig en organisation, der hjælper handicappede og hospitaliserede børn, og de fik således en ekstra pose penge at gøre godt med af PSGs stjernefrø.