Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Sexologer: ”Kvinder vil tages, kvinder vil miste kontrollen”

Foto: Stillbillede fra filmen

Sexologer: ”Kvinder vil tages, kvinder vil miste kontrollen”

Første film i serien Fifty Shades of Grey har dansk biografpremiere i morgen, og billetkøbet har været overvældende hos de danske kvinder. Men måske er det i virkeligheden mændene, der skulle tage ind og se den. Flere eksperter mener nemlig, at der er brug for, at vi genfinder vores indre alfahan.

I Givskud Zoo har dyrepasserne flere gange bedt kvindelige besøgende om ikke at flirte med gorillaen. Samson, som dyreparkens vestlige lavlandsgorilla hedder, har nemlig mange kvindelige bejlere blandt de besøgende, der sender ham kærlige blikke og hede luftkys

”Nogle kvinder kommer mere i dyreparken, end man kan forvente. Vi oplever også tit, at mandlige besøgende bliver jaloux på Samson. Det er navnlig, når deres kærester peger på Samson og siger ’Se, der går en rigtig mand,’” fortæller direktør Richard Østerballe. 

På Samsons facebookside må Givskud Zoos kommunikationsmedarbejdere oven i købet tit fjerne kvinders beskeder og opslag, der med Richard Østerballes ord er i den helt forkerte boldgade:

”’Du er da en lækker han’ og sådan noget skriver de. Vi har også fået nogle breve stilet til Samson. Dem vil jeg slet ikke sige, hvad der står i,” siger Richard Østerballe. Givskud Zoo har også flere andre abearter, blandt andet chimpanser, men de mindre primater er der ikke samme flirten med.


Gorillaen er en truet art, en art som kvinderne kan lide den: Rå, stærk og selvsikker. Foto: Givskud Zoo

Sexolog og foredragsholder Jakob Olrik mener, at den danske mand anno 2015 har meget at lære af gorillaer som Samson.

Olrik mener nemlig, at den danske mand mere minder om en skildpadde end en gorilla, og det giver problemer i sengen. For ligeså meget som kvinder elsker at være i kontrol til hverdag, ligeså meget elsker de at slippe tøjlerne i sengen og lade sig hengive til deres mænd. Og det handler ikke kun om, at manden skal mestre de fineste stødteknikker, eller at han skal have styr på stillingerne .

Nej, det handler om noget så grundlæggende som at vide, hvad man(d) vil have - og tage det uden at spørge først:

”Mænd er alt for meget i en pleaserrolle. ’Har du lyst til at se en film, skat? Hvad synes du, vi skal lave i weekenden, skat? Er det her rart, skat?’ Kvinder vil tages. De vil ud i noget, hvor de ikke har kontrol. Det er også derfor, Fifty Shades of Grey-serien er blevet så populær.”

Jakob Olrik tilhører den skare af mennesker, der siger, at danske mænd skal tage bogseriens popularitet som en opsang. Han siger, at mænd skal forstå de tre romaner som noget, kvinderne savner: En mand, der ved, hvad han vil have og forstår at kræve det.

De tre romaner af den amerikanske forfatter E. L. James handler om Ana, en stille, vellidt og uskyldig pige, der skal lave et interview til skolebladet med milliardæren Christian Grey, der er ung, karismatisk og djævelsk flot.De to indleder et hedt forhold, og det går hurtigt op for Ana, at Greys seksuelle præferencer ikke ligger i det ordinære. Han er sadomasochist og Ana skal gøre op med sig selv, om hun kan leve i et forhold, hvor hendes seksuelle rolle består i at lade sig underkaste Grey.

Husmorporno af ringeste kvalitet kalder nogen det, og anmeldere verden over har også stået i kø for at rakke ned på det lave litterære niveau i de tre bøger. Alligevel har serien solgt over 100 millioner eksemplarer internationalt. Og måske ligger en del af forklaringen på seriens succes i den gradvis større ligestilling mellem mænd og kvinder gennem forrige århundrede.

Da kvinderne i 70’erne kom på arbejdsmarkedet og kaldte til kvindekamp, blev de opmærksomme på deres eget køn i en sådan grad, at det smittede af på mændene. De oprettede mandegrupper, hvor de i rundkreds diskuterede, hvordan man kunne være en moderne, ikke-undertrykkende mand. Sådan så den bløde mand dagens lys.

Siden rykkede kønskampen ind i soveværelset, og den bløde mand satte sine egne behov til side for at tilfredsstille kvindens behov. Sexologen Joan Ørting har i lang tid advokeret for, at mænd bliver nødt til at være mere selviske i sengen, hvis begge parter skal have noget ud af det:

”Mænd er for pæne i dag. Vi kvinder savner en mand, der ikke tager nej for et nej. Det kan jo ligefrem føre til potensproblemer, hvis han hver aften skal ligge og slikke fisse i flere timer, bare fordi han tror, det er det, hun vil have. Mit bedste råd til mænd er, at de skal være gode til sig selv, før de kan være gode til hende.”

Senere er kvinderne blevet trætte af den bløde mand. Jakob Olrik er ofte ude for, at frustrerede kvinder spørger ham, hvordan de får deres mænd til at vise en smule vildskab og initiativ:

”Vi er en generation, der er opdraget med, at kvinder ikke må ses på som et objekt, plus at kvinder i dag for alt i verden ikke må være underkastet manden – i nogle andre henseender end seksuelt i hvert fald. Kvinder har styr på karrieren, tøjet og familien, men de ønsker sig brændende, at manden er ham med overskuddet i sengen. Ham der viser hende vej,” siger Jakob Olrik.

”I virkeligheden drømmer kvinderne om, at deres mænd skal feje benene væk under dem. Mænds seksualitet bliver set på som en beskidt affære, og det er helt forkert. Mænd skal have lov til at være de dyr, vi er. Ikke skildpadder, men gorillaer, der tør rive skjorten af og brøle:”

LÆS OGSÅ: Ulrikke Toft Simonsen: Humor, selvtillid og handlekraft er det mest sexede ved en mand. En flot ryg med brede skuldre og en lille numse er også i orden. 

LÆS OGSÅ: Første plus size model på Sports Illustrated nogensinde

LÆS OGSÅ: DILF: Fædrene er de nye sex-symboler

Fifty Shades of Grey har dansk premiere i biografer landet over d. 12. februar.