Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Forret: Kickstart appetitten med Gastros bedste opskrifter

Det gælder uanset om det er nytår eller en helt almindelig torsdag; Skal du imponere dit selskab med en sublim menu, så er forretten en ofte essentiel del af helheden, som gør at måltidet ser lidt mere gennemført ud.

På Euroman.dk finder du opskrifter og inspiration til både nemme, blærede, nytænkende og traditionelle forretter – og alt derimellem fra magasinet Gastro.


vis
mere

Laks, jomfruhummer, kammuslinger, rejer eller tartar. De fleste tænker på skaldyr og fisk akkompagneret af en sprudlende, tør aperitif, når vi snakker om forretter. I dag er funktionen af måltidets første ret også primært at vække vores appetit med lette og lækre elementer, som den typiske feinschmecker sætter en stor ære i at kreere til perfektion med nytænkende visioner og ingredienser, der emmer af gourmet.
 
Selvom de klassiske valg altid er sikre vindere, kan du også flashe dit kulinariske overskud i ny og næ med en omgang hummer med vandmelon, krabbecocktail med avocado og mandler eller vandbakkelser med vesterhavsost. Skal den være velegnet for vegetarer og hurtig at lave? Eller skal den være nem at gå til og have italienske karakteristika? Vi guider dig til den forret, der passer din menu, dit ambitionsniveau, diæt og pengepung.

Få styr på din forret 

Fra fattigmandsspise til menuens gourmetindslag

I dag bliver forretten ofte set som middagens lille, lækre sag, sandsynligvis med bekostelige ingredienser, smagsmæssig diversitet og pænt anrettet, men før Danmarks økonomiske optur var forretten langt mindre prætentiøs. Den bestod oftest af grød serveret i store portioner med det eneste formål at mætte godt og billigt, før hovedrettens dyre kød kom på bordet.

 Hors d’oeuvres, entrées og forretter – hvad er forskellen?

Som kyndig hjemmekok med ambitioner om at vise sine færdigheder frem, er det en god idé at have sine begreber i orden. Hvis du serverer en varm ret som appetitvækker, kan du præsentere det som en entrée, men byder du gæsterne for en kold ret, må du nøjes med det danske begreb, forret. Går du all-in på forretter i mini-format, som kan serveres fra fad, kan du også gå all-in på begreber og tilbyde gæsterne ’hors d’oeuvres’. Hvis det bliver en tand for fransk til den planagte menu, kan du også nøjes med det engelske begreb ’appetizer’, som dækker over præcis det samme.

Hvilke ingredienser indgår i en klassisk forret?


Det kommer helt an på, hvilken slags forret du vil kokkerere. Helt typisk er en forret en form for suppe, en let fiske- eller skaldyrsanretning, tartar eller en salat, men forretten er relativt fri til fortolkning, så længe vi befinder os i det salte køkken. Lav friterede kammuslinger, lette lammeanretninger, laksemousse eller sæt kreativiteten fri og find selv på noget, der er endnu bedre.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad, Opskrifter, Gastronomi og Hummer og jomfruhummer