500 g jordskokker
30 g smør
2 spsk. æbleeddike
2 spsk. koldpresset
rapsolie
Salt
Peber
Bredbladet persille, friséeller
anden bitter salat

Rensning af jordskokker:
Det er som altid med rodfrugter vigtigt at få al jord væk, før tilberedning. Jordskokker skal ikke skrælles, men skrubbes grundigt med en grov børste eller svamp og skylles godt. Knæk evt. de små knolde af, så du kan komme ordentligt ind i krogene.

Kom jordskokkerne op i en gryde, dæk med vand og bring i kog. Lad dem koge i ca. 10 minutter, eller til de er møre. Hæld vandet fra, og mas jordskokkerne groft med et piskeris. Rør med tern af koldt smør, eddike, olie, salt og friskkværnet peber til en grov mos. Lad afkøle helt. Anret jordskokmosen med skiver af marinerede jordskokker, syltede skalotteløg, sprøde brødog tilbehør af lidt bitre salater vendt med bredbladet persille. Dryp til slut anretningen med lidt lage fra de syltede skalotteløg og lidt koldpresset rapsolie.

Marinerede jordskokker:
2 jordskokker
1 spsk. æbleeddike
1 spsk. koldpresset rapsolie

Rens jordskokkerne – se ovenfor – og skær dem i helt tynde skiver, enten med en skarp kniv eller et mandolinjern. Vend skiverne med rapsolie og eddike, salt og friskkværnet peber.

Syltede skalotteløg:
2 skalotteløg
½ dl æbleeddike
1 spsk. honning
Salt

Pil løgene, skær dem ud i store ringe a ca.1 cm i tykkelse, der skilles fra hinanden. Kog en lage op af eddike, honning og lidt salt, kom løgringene i, og sluk for varmen. Lad trække 30 minutter.

Sprøde brød:
¼ daggammelt brød
2 spsk. koldpresset rapsolie
Havsalt

Skær brødet ud i helt tynde skiver, der lægges på et stykke bagepapir på en bageplade og dryppes med olie og salt. Bagbrødene i ovnen ved 170 grader i 8-10 minutter, til de er helt sprøde og gyldne.