Danmark er i gang med at udvikle en generation af fodboldspillere, der kan vinde en slutrunde inden for de næste 10 år scroll-down

Danmark er i gang med at udvikle en generation af fodboldspillere, der kan vinde en slutrunde inden for de næste 10 år

Udviklingschefen i DBU, Flemming Berg, ser optimistisk på den gyldne generation af fodboldspillere, som Danmark er ved at opfostre. Men hvordan er det lykkes lille Danmark at skabe et U18-landshold, der konsekvent piller pynten af hold som Frankrig, Tyskland og England?

Af Magnus Kraft
Foto: Getty Images
Sport Euroman

FLEMMING BERG VIDSTE godt, han var vidne til noget specielt. Årtiers erfaring som ungdomstræner og talentscout i klubber som FC Nordsjælland, Brøndby IF og Chelsea havde fintslebet hans evne til at identificere det ekstraordinære fodboldtalent. Ved den første ungdomslandholdssamling for spillere født i 2003 blev Flemming Berg blæst bagover af mængden af rå talent hos de dengang 14-årige fodboldtalenter, der var blevet udvalgt til en træningskamp mellem Vest- og Østdanmark.

”2003-årgangen er en årgang, vi ikke har set før. De har spillet 26 ungdomslandskampe og vundet de 25. Og det er altså primært mod Tyskland, Frankrig, England og hold i den klasse,” siger Flemming Berg over Zoom fra et hotelværelse i Ungarn.

Aftenen forinden har han set det danske U21-landshold slå Frankrig 1-0 til U21-EM. Banens yngste mand var en af de mest interessante spillere fra den besungne årgang 2003: 17-årige Wahid Faghir, der til daglig spiller fast i Superliga-klubben Vejle.

Samme uge vandt U21-landsholdet også de resterende kampe i gruppespillet, alt imens spillere som Andreas Skov Olsen, Jonas Wind og Mikkel Damsgaard fører A-landsholdet til suveræne sejre mod Israel, Moldova og Østrig, selvom de er unge nok til at være med for U21-landsholdet.

”Det går rigtig godt i dansk talentudvikling,” siger Flemming Berg, som har været DBU’s udviklingschef siden 2015, med et afslørende smil, mens den jyske beskedenhed slår sprækker.

”Vi har inden for de seneste fire-fem år haft en stabil kurve opad. Vores U-landshold fra U16 til U21 havde i den seneste sæson det højeste pointsnit i hele Europa. Vi lå på et snit på 2,32, hvilket er fuldstændig uhørt. Landene, der kommer efter os, er Spanien, England og Frankrig. Vi er et meget betryggende sted i forhold til fremtiden. Lige nu er vi blandt de allerbedste i Europa, og det er selvfølgelig en fantastisk situation, men også en situation, der kræver endnu flere investeringer.”

Udviklingen ser ud til at kunne fortsætte. Ifølge Flemming Berg ser 2004’erne spændende ud. Og 2005’erne ser rigtig spændende ud. Men hvordan kan det lade sig gøre, at et lille land med seks millioner indbyggere kontinuerligt bider skeer med fodboldgale stormagter som Tyskland og Frankrig?

”I Danmark er vi måske de dygtigste i Europa til at have et godt samspil mellem klubberne og forbundet (DBU, red.). Det har de rigtig svært ved i andre lande, hvor klubber og forbund nærmest bekriger hinanden. Der har vi en virkelig god kultur i Danmark. Klubberne ved godt, at spillerne lærer meget af landsholdssamlingerne, og vi ved godt, at vi ikke skal drive rovdrift på klubbernes spillere,” siger Flemming Berg og roser det generelle niveau i de danske klubber, hvor spillerne bruger det meste af deres fodboldopvækst.

Når mange dygtige akademier fordeler sig på relativt få kvadratkilometer, opflaskes de danske fodboldtalenter under et stabilt højt niveau til kamp og træning.

Se, hvad vi ellers skriver om: EM, Fodbold og Landsholdet