Poul Nyrup møder stadig tabuer i psykiatrien: ”Der er så mange ting, vi kan gøre for at lette livet for de mennesker, vi holder af” scroll-down

Poul Nyrup møder stadig tabuer i psykiatrien: ”Der er så mange ting, vi kan gøre for at lette livet for de mennesker, vi holder af”

Han er eksstatsminister, enkemand og arbejdsnarkoman. Og så har han lige fortalt hele Danmark om sin største sorg: tabet af datteren Signe, der som 24-årig tog sit eget liv, kort efter hendes far havde nået magtens tinde. Er det i en alder af 80 år lykkedes Poul Nyrup Rasmussen at opstøve meningen med det hele?

Af Magnus Kraft
Foto: Petra Kleis
Mennesker Euroman

Jeg har hørt, at det i socialdemokratiske kredse er sådan, at når du skal holde tale eller oplæg, så lægger de omkring 25 minutter til i programmet. Holder du ligefrem af at lave interview som det her?

”Det er en svaghed, jeg har haft, siden jeg var ganske ung. Det har altid været sådan, at når jeg sad over for et andet menneske, så var det det menneske, det gjaldt. Ikke uret. Og sådan er det også at stå på en talerstol. Har du prøvet det?”

Ikke i samme omfang, tror jeg. 

”Nej, okay, det forventede jeg nu heller ikke. Men hvis du får kontakten i en forsamling – og den skal du jo kunne få ret hurtigt – så opstår der magi mellem folket og dig selv. Og så er det dét, der har din helt centrale interesse.”

Når man læser interview med dig, er man ikke i tvivl om, at du er god til at synge, du er god til matematik, du er god til at bruge dine hænder, du er belæst, du fik bugt med arbejdsløsheden som statsminister, du har masser af selvironi, og i en alder af 80 år er du både fysisk og mentalt mere end duelig. Hvad gad du egentlig godt at blive bedre til?

”Jeg gad godt at kunne lidt flere sprog. Jeg taler jo fransk. Je parlais francais. Comment tu s’appelle? Og engelsk selvfølgelig. Men jeg ville gerne have behersket tysk. Det spiller så stor en rolle, og det er det største land i Europa, og mange af mine venner i tysk politik – alle de store – vil gerne kunne kommunikere på deres modersmål. Tysk og italiensk gad jeg godt at kunne.” 

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Mænd og Danmark