Det er blevet efterår og dermed tid til at tænde et par stearinlys, lade en osso buco, en lammeskank eller en vildtragout boble et par timer og mærke varmen
fordele sig fra køkkenet ud i hele hjemmet. God mad kalder som bekendt på god vin, og hvis den skal kunne hamle op med de kødfulde simreretter, må den være intens, tanninholdig og koncentreret. 

Netop den type vine producerer de i Ribera del Duero, det lille område i det nordøstlige Spanien, som bl.a. er kendt for, at det er her, gourmetvinbonde Peter Sisseck fremtryller sin berømte
vin Pingus. 

Han er dog langtfra den første til at se potentialet i det nordspanske. Der har været dyrket vindruer i Ribera del Duero i flere tusinde år - det vidner en gammel romersk mosaik med vinguden Bacchus om - men det var benediktermunkene, som i det 12. århundrede introducerede vindyrkning i moderne forstand på Duero-flodens bredder.

Området ligger på den nordspanske højslette, 800 meter over havet, og det giver unikke betingelser for at lave spændende vin. Den kraftige sol giver tykkere skind på tempranillo-druerne, og det giver flere tanniner til vinen, samtidig med at nattekulden bevarer syren. Tilsammen giver det balancerede og intense vine, som står godt til lam, vildt og oksekød med masser af smag.

De særlige forhold har gjort, at Ribera del Duero de seneste år har fået stor opmærksomhed og tiltrukket vinmagere, som har lyst til at lave vin fra den allerøverste hylde. Samtidig finder du også mere traditionelle vinbønder i området, og det betyder, at du kan finde store forskelle på vin fra Ribera del Duero. Traditionelt set har områdets vinbønder fadlagret vinene, gerne i flere år på egetræsfade, for at skabe en ægte stor og fyldig "gran reserva". Flere af de nye vinmagere ønsker dog større frihed og friskere vine, og derfor skriver de blot "cosecha" på flasken, et tegn på at vinen blot har ligget på fad i minimum tre måneder, og at der er har været knap så mange regler, de skulle følge undervejs.

Heldigvis er efteråret langt i Danmark, så der skulle være god tid til at smage det hele.

Lige nu har du også mulighed for at deltage i konkurrencen om 6 flasker vin. Deltag her

Her er nogle bud på efterårsvine fra Ribera del Duero:

Foto: Philip Ørneborg | AM3, 2016 ASENJO & MANSO

En vin med den karakteristiske smag med en blødere stil og en lækker afrunding med et snert af syre.

109 kr.

D´wine

Foto: Philip Ørneborg | LA CELESTINA, 2014 DOMINIO DE ATAUTA

En moderne Ribera del Duero; intens, elegant og livlig. Smagen er perfekt balanceret og rund med amora af røde og mørke bær, søde krydderier og noter af lakrids.

150 kr. /1 fl.,
120 kr. /6 fl.

Erik Sørensen Vin

Foto: Philip Ørneborg | MONTEABELLÓN, FINCA MATAMBRES, 2012 BODEGAS Y VIÑEDOS MONTEABELLÓN

Moderne stil med fokus på frugt, friskhed og balance. Enkeltmark, 20 mdr. på nye barriques.

249 kr.

Domaine Brandis

Foto: Philip Ørneborg | PRADOREY, 2011 REAL SITIO DE VENTOSILLA

En vin med stor aromatisk kompleksitet, hvor modne frugter og mineralitet er fremherskende. God balance og velintegrerede tanniner, en vin med lang eftersmag.

279 kr. / 1 fl.,
260 kr. /6 fl.

Holte Vinlager

Foto: Philip Ørneborg | FLOR DE PINGUS (-SO2), 2014 DOMINIO DE PINGUS

Peter Sisseck udtaler selv, at årgang 2014 uden tvivl vil fremstå som en af de allerfineste i husets historie. Vinen er uden tilsætning af svovl, og der blev kun frigivet to fade af denne vin, hvoraf importøren i Danmark fik halvdelen. En sjælden vin, der kræver at få din fulde opmærksomhed.

950 kr.

Esprit du vin

Foto: Philip Ørneborg | AALTO, 2015 BODEGAS AALTO

Vingården blev skabt i 1999 og har fra starten været blandt de aller bedste i Ribera
del Duero. 40-80 år gamle stokke fra egne og lejede marker. Vinen lagres i 16 mdr. på nye og brugte fade - både franske og amerikanske.
369,95.

Theis Vine