Cocktails: Kend dine klassikere

Nogle af klassikerne går helt tilbage til 1800-tallet, de sidste kom frem i 70’erne. De har ofte få ingredienser, ingen overdreven pynt og en kraftig alkoholsmag. Det er den slags drinks, der overlever modeluner, og som vil følge dig resten af livet, når først du har fået smag for dem. Vi har bedt Terkel Kleist fra Salon 39 om at dele ud af opskrifterne på de bedste klassikere.

Se mere på de følgende sider.

Cosmopolitan


■ 4 dele citronvodka
■ 1½ del Cointreau
■ 2 dele tranebærjuice
■ ½ del frisk limesaft 
■ ½ del Rose’s limejuice

Ingredienserne shakes kraftigt med is, hældes gennem en barsi og serveres i et fryserkoldt cocktailglas. Sprøjtes med olierne fra en appelsinskal.

Daiquiri


■ 6 dele cubansk rom
■ 2 dele frisk limesaft
■ 1½ del sukkersirup  

Ingredienserne shakes med is, hældes gennem en barsi og serveres i et fryserkoldt cocktailglas.

Manhattan


■ 4 dele rye whisky
■ 2 dele sød vermouth
■ 1 stænk angostura
■ cocktailbær

Ingredienserne røres sammen med isterninger i et røreglas. Er isen lige fra fryseren, så tæl til 20, men du rører. Har den stået ude lidt, så tæl til ti. Hældes gennem en si og serveres i et fryserkoldt cocktailglas. Tilsæt cocktailbær.

Margarita


■ 5 dele tequila
■ 2½ del Cointreau
■ 2 dele frisk limesaft
■ groft salt
■ limeskive

Halvdelen af cocktailglassets kant gnides med lime og dyppes i groft salt. De andre ingredienser shakes med is, hældes gennem en barsi og serveres i det afkølede glas.

Old fashioned


■ 6 dele bourbon, gerne med et højt rugindhold og en alkoholprocent på over 45
■ 2 stænk angostura-bitter
■ ½ del sukkersirup

Rør delene sammen i 1-2 minutter afhængigt af isen. Oprindelig gav man et sprøjt af olierne fra en citronskal, men appelsinskal smager meget bedre. Serveres i et lavt og bredt glas.

Mint julep


■ 6 dele bourbon
■ 1 spsk. sukkersirup
■ 5-10 friske mynteblade
■ myntekvist

Mynteblade og sukkersirup blandes dagen før og står natten over. Mynten fjernes, og siruppen blandes med bourbon i en metalkop. Glasset fyldes med knust is, der er banket fint, næsten som sne. Derefter røres ingredienserne, mens is løbende bliver tilsat, så glasset hele tiden er fyldt. Til sidst pyntes med en flot myntekvist og meget tynde sugerør, så ingen is kommer op igennem. Drys evt. mynten med lidt flormelis som ekstra pynt samt for at sætte en dæmper på den voldsomme mynteduft. Halvdelen af oplevelsen i denne drink ligger i præsentationen samt den ekstra fine is, der får temperaturen ned til at punkt, hvor sødmen ikke er kvalm.

Stinger


■ 4 dele brandy
■ 2 dele hvid crème
de menthe.

Ingredienserne shakes godt med is og serveres i et bredt lille glas fyldt med knust is og pyntes med en myntekvist.

Perfect Manhattan


■ 6 dele rye whisky
■ 1½ del tør vermouth
■ 1½ del sød vermouth

Alle ingredienser røres sammen i et glas med is og hældes over i et cocktailglas. Garneres med olier fra citronskal.

Rusty Nail


■ 4 dele maltwhisky
■ 2 dele Drambuie

Ingredienserne hældes i et afkølet glas og omrøres med isterninger. Garneres med et cocktailbær.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad og Vin