Novo har skudt millioner i 29-årige Emils virksomhed: ”Der er en fordom om, at vi giver op, når det bliver svært” scroll-down

Novo har skudt millioner i 29-årige Emils virksomhed: ”Der er en fordom om, at vi giver op, når det bliver svært”

29-årige Emil Munck de Voss er sammen med William Anton Lauf Olsen medstifter og- ejer af fødevarevirksomheden Reduced, som de startede for kun fire år siden, men som i dag har 20 ansatte. Medejerkredsen tæller blandt andet Novo Holdings og EIFO, og Reduced har netop fået en kapitalindsprøjtning på 44 millioner kroner. Her fortæller direktør Munck de Voss om at panikvågne midt om natten, om makkerparrets mission om at ændre verden og om at tage deres unge startup til det næste niveau.

Af Anders Hjort og Magnus Fuglsang Søgaard
Foto: Jonas Pryner Andersen
Karriere Euroman

I har i den seneste tid været igennem en stor investeringsrunde i Reduced. Hvordan forløb det?

”Det forløb rigtig godt, men det har også været enormt nervepirrende.

Det er ikke nogen hemmelighed, at venture capital-verdenen har været udfordret siden 2022. Der har været færre penge i omløb og mindre risikovillighed, så at vi nu har fået tilført væsentlig kapital, er vi selvfølgelig sindssygt glade for.

Vi er en startup, der har en del omkostninger, fx til et laboratorium og en fabrik, og der kommer ikke nødvendigvis penge ind hver dag her i starten.

Vi har kort sagt haft brug for at få tilført nogle flere midler, og at vi eksempelvis har Novo og Einar Willumsen, som er Nordens største virksomhed inden for flavour-industrien, med, giver os nogle helt andre muskler og tager os op på et helt andet niveau, ikke mindst på grund af de kompetencer og den kæmpe viden, både Novo og Einar Willumsen kommer med.”

Hvordan fik I idéen til Reduced?

”Den kommer fra min co-founder og gode ven William, som har arbejdet i forskellige køkkener og inden for fødevareproduktion. Han kunne se, at der her er et kæmpe problem med madspild og en en masse ting, der bliver smidt ud. Både i køkkener, men særligt også i landbruget og fødevareindustrien, som er der, vi får vores råvarer fra, fx knækkede svampe.

Så fik han idéen til at bruge alle de her råvarer og lave nye smage og producere fond ud af dem. Det er basalt set bare en god idé, der er centreret om at forædle råvarer. Jeg er selv uddannet jurist, og undervejs i mit studie har jeg rådgivet og sparret med en del startups.

Jeg har ikke nogen erfaring med fødevareindustrien og fermentering som sådan, men da William kom med den her idé, tænkte jeg straks, at det her skal vi hoppe ud i. Og så gør det bestemt heller ikke noget, at vi med vores virksomhed kan gøre noget godt for klimaet og være med til at gøre en egentlig forskel.”

Er det vigtigt for dig?

”Ja, det er det. Det er ikke sådan, at jeg går rundt non-stop og tænker på klimakrisen, men jeg kan godt mærke, efter vi har startet Reduced og med de mennesker, vi har ansat, at der er en helt anden energi omkring det her, end hvad jeg tidligere har prøvet. Det er enormt fedt at opleve og være en del af.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Iværksætter