Sponsoreret af Tulip Bacon

Bacon bliver kaldt meget, og kan som få andre madvarer vække mundvand og nærmest religiøse følelser til live hos dem, der er tilhængere af det røgede, saltede flæsk.

Kokken Umut Sakarya, kendt fra adskillige tv-programmer og som tidligere ejer af Guldkroen og Guldgrillen, er en af dem, der hylder baconet for sine helt særlige egenskaber.

”Bacon er fantastisk, fordi det har en evne, som går langt ud over, hvad det ellers ville have, hvis det var fersk kød. Så når man siger, at bacon er et krydderi, så er den faktisk god nok,” siger Umut Sakarya.

Layer-02_NY.jpgFoto: Christopher Mertz

Brændende kærlighed til bacon

I hans øjne og i den kulinariske verdens øjne er bacon godt, fordi det forstærker en dyb umami-smag og tilføjer røg, som ofte giver en ekstra dimension til en ret.

”Jeg kan personligt godt lide, at bacon kan bruges på forskellige måder, og at bacon kan bruges som et krydderi. Når man bruger det på den måde, kan bacon inkorporeres i både fiskeretter, grønsagsretter og kødretter. Man kan bruge det selv i dessert. Det er virkelig også godt,” forklarer Umut Sakarya.

Selv bruger han Tulip Bacon som en slags bouillonterning, når han har brug for en mere krydret smag.

”Man kan bruge bacon i kødretter, men man kan også bruge bacon til at mindske sit kødforbrug, fordi det har så stærk en umami-kilde. Sydpå bruger man det, når man koger bælgfrugter, og herhjemme kender vi det fra, når vi tilbereder kål, hvor man putter et stykke bacon i,” siger Umut Sakarya og fremhæver en klassisk ret, hvor bacon er en vigtig ingrediens:

”Brændende kærlighed. De små kødstykker i form af bacon går ind og samler hele retten. Altså, bløde løg og kartoffelmos er jo meget sødt og fedt. Uden bacon er det lidt mere ligegyldigt. Så brændende kærlighed, synes jeg virkelig, er en bacon-ret,” siger han.

Umuts hemmelige bacontrick ”Et lille lifehack, hvis man skal lave bacon i ovnen: Drys med groftkværnet peber, inden du steger den. Der sker et eller andet, som ingen kan forklare.”

Perfekt til at svøbe med

Netop nu står julen for døren, og traditionen tro skal adventsgaver, kalendergaver og julegaver pakkes ind. Det hører sig til. Men højtidens madretter kan faktisk også pakkes ind – i bacon, naturligvis.

Umut Sakarya er også tilhænger af at svøbe ting ind i bacon.

”Grunden til, at man svøber ting i bacon, er, at når du så spiser det, så er det første, din mund rammer, den her gode smag.”

Og når det er jul, har Sakarya-familien en helt særlig tradition, der involverer bacon.

”Der skal altid være plads til medister. Og medister i svøb, det er jo bare next level. Når man tager medisteren, lægger den i svøb, og serverer den ved siden af flæskestegen og andestegen, er det virkelig godt. Jeg får mundvand nu. Nu kan jeg ikke mere,” griner Umut Sakarya.

Vil man give en traditionel juleret et twist af bacon, foreslår Umut Sakarya, at man laver nogle salte æbleskiver.

”Når man laver æbleskiver, så kan man også lave salte æbleskiver, hvor man kan komme bacon, kartofler og løg i. Brændende kærligheds-æbleskiver. Det er også virkelig godt.”

Vil du have mere bacon-inspiration?  Se juleopskrifter med bacon her

Bacon er et vidundermiddel

Men bacon behøver ikke kun være forbundet med federe retter. Den klassiske nytårstorsk kan også godt tåle et strejf af bacon. Det kan det meste fisk, som man tilbereder nænsomt, mener Umut Sakarya.

”Hvis man tilbereder noget fisk meget nænsomt, så kan man stege noget bacon sprødt og drysse det ovenpå. Røgsmagen og den stegte smag er intens og går ind og løfter fisken til nye højder,” siger han.

Faktisk går Umut Sakarya så langt som til at sige, at bacon passer ret godt til både forskellige højtider og årstider.

”Det har den egenskab, at det kan fungere både med noget, der er kraftigt i smagen og noget, der er let. Ja, det er et vidundermiddel på en eller anden måde.”

Umut Sakarya: Sådan får du den sprødeste bacon

I ovnen skal baconen tilberedes langsomt. Læg bacon på bagepapir i en bradepande, og sæt ind ved 160 grader. Giv baconet en langsom tilberedning i omkring 20 minutter.

På panden skal baconen også tilberedes langsomt. Hæld en spiseskefuld vand i bunden af den kolde pande og put baconen i. Tænd for panden og steg baconen fra kold til varm. Så smelter alt fedtet, og det skal ikke vendes undervejs. Så bliver det helt sprødt.

2023.11.28-Umut-Tulip0339_610.jpgFoto: Christopher Mertz

Tulip Bacon

Med Tulip Bacon får du delikate skiver, som er perfekte til at svøbe omkring dit yndlingskød, fisk eller grønt. Prøv også Tulip Original Bacon i salater, gryde- eller pastaretter. Kombinationen af mere end 100 års erfaring, gode råvarer, den rette smag af salt og røg er altafgørende for den særlige kvalitetsoplevelse, som du får med Tulip Bacon.

Find en masse opskrifter her

Tulip-Original-Bacon-Skiver_640_nyt.png