Sommeren er over os, og det er tid til at komme ud af din mørke etværelses lejlighed og se solen i øjnene. Og skal det være nemt og bekvemt kan du passende tage en sandwich med under armen.

Selvom det i teorien ikke er så svært at lægge lidt fyld mellem to skiver brød, kan det alligevel godt betale sig at gøre sig lidt umage. Vi har derfor besøgt Mathias Thomassen hos sandwichbaren Abrikos, der ligger i det indre København, og spurgt ham, hvordan man får det optimale resultat ud af noget så simpelt som en sandwich.

Hvad er vigtigt at have for øje, når man laver en sandwich?

”Gode råvarer først og fremmest. Du skal selvfølgelig gå efter kvalitet og gerne købe ind hos din lokale bager, grønthandler og slagter.”

Hvad er dit bedste råd til sandwich-entusiaster derhjemme?

”Kast dig ud i at lave dit eget pålæg. Køb fx et godt stykke skinke eller okse, glacér det, krydder det, og skær det selv. Så sikrer du dig i hvert fald, at kernen af din sandwich ikke bliver sørgeligt skiveskåret kød fra supermarkedet.”

Hvilke misforståelser/fejl gør mange, når de sammensætter en sandwich?

”Valget af brød kan afgøre hele smagsoplevelsen. Sandwichen skal crunche indefra gennem ting som frisk, knasende salat og drueagurker og ikke brød, der giver der sår i ganen.

Hos Abrikos kører vi med et hjemmebagt Pain de Mie-brød på kartoffel og surdej, der er som en blød pude, men det er fast nok til at holde på fyldet.”

Hvad, synes du selv, er den bedste sandwich, I har på Abrikos?

”Faktisk vil jeg sige vores agurkesandwich med friskost og basilikum. Supersimpel og god til sommeren. Tricket er at rive citronskal ned på friskosten og måske også din yndlingschili til at give den et lille pift. Det gør den ekstra frisk og syrlig.”

Opskrift: Skinke og ost-sandwich a la Abrikos

Det skal der i

2 skiver hvidt brød
Dijon-mayonnaise
3 skiver røget og glaceret skinke
3 skiver kogt skinke
2 drueagurker
Sød fransk sennep
3 skiver ost, fx Thises fuldmåneost
1 skive tomat
2-3 blade romainesalat

Sådan gør du

  • Start med to stykker blødt, skiveskåret brød. Køb det friskbagt hos din bager, find noget af kvalitet i supermarkedet fx Jalm & B's produkter eller køb det hos Abrikos.
  • Tilfør et lag hjemmerørt Dijon-mayonnaise på brødet. En klat normal mayo og lidt Dijon-sennep kan også gøre tricket.
  • Læg derefter tre skiver røget og glaceret skinke og tre skiver kogt urteskinke på. Tilføj lidt ekstraglaseringen fra skinken mellem skiverne for at undgå tørhed.
  • Ovenpå skinken tilføjes drueagurkerne skåret på langs. Det giver et pænere ’cut’, når du skærer din sandwich.
  • Smør dernæst sød fransk sennep på. Det giver et godt modspil til det stærke og syrlige.
  • Læg tre skiver ost ovenpå. Det fungerer bedst med en fast og lidt hård ost i stil med vesterhavsost. Abrikos bruger fuldmåneosten fra Thise.
  • Ovenpå osten lægges en stor skive tomat. Husk altid at salte dine tomater.
  • Salatbladene skal foldes og knækkes en gang på midten, inden de lægges i sandwichen. Så er den nemmere at spise.
  • Til slut pakkes sandwichen ind i papir og skæres midt over (ikke på langs), så holder fyldet sig samlet, og du får den samlede smagsoplevelse, der ikke glider ud ad dit greb.