Belvedere: Dry martini pour deux

5 ting du ikke vidste om polsk vodka og Belvedere

Imponer vennerne med viden om polsk vodka og et par skarpe cocktails, med luksusvodkaen Belvedere.

Vil du beskrive dig selv som en connaisseur indenfor vodka – og specielt polsk vodka?

Nej, formentlig ikke, for det er de færreste der besidder et indgående kendskab til netop denne spiritus. Mange forbinder vodka med en let tilgængelig og let drikkelig spiritus uden smag. Men i Polen gør man en dyd ud af at bevise, at vodka er meget mere end det.

45 kilometer vest fra den polske hovedstad Warszawa ligger den lille by Zyrardów i regionen Masovien, hvor der siden 1910 er blevet fremstillet vodka på destilleriet Polmos Zyrardów. Belvedere overtog destilleriet i 1993 og fik prædikatet verdens første super premium vodka. Hos Belvedere mener man, at vodka fortjener samme status som whisky og cognac, hvor producenter udmærker sig ved deres valg af råvarer og anerkendes for at producere et produkt af høj kvalitet.

Mange mennesker har en opfattelse af, at vodka er uden smag og duft. Men hvis du som producent anvender en råvare af høj kvalitet, såsom dankowskie-kornsorten, og dertil formår at producere og destillere vodkaen nænsomt, så kan råvarens identitet bevares, og resultatet er en karakterfuld og smagfuld vodka,”  siger Alice Farquhar, der er international brand ambassadør for Belvedere.

Hun har udpeget fem ting, som du skal vide om polsk vodka og Belvedere for, at du kan blive en connaisseur:

1. Belvedere fremstilles af Dankowskie-rug

Det flade område i Masovien er kendt for sin sjældne rug, dankowskie, som er betydeligt mere karakterfuld og kompleks end andre kornsorter. Dankowskie er den rug, som Belvedere bruger til at fremstille deres vodka med. Hos andre producenter er det udbredt at anvende alternative typer rug, hvede eller kartofler til produktionen af vodka.

2. ‘Polska wodka’ er et kvalitetsstempel

Polen har en lang tradition for vodkafremstilling og betragter vodka som en del af den polske kultur og DNA. Af selvsamme grund har de, som det eneste land i verden, klassificeret ’Polska wodka’ som en geografisk certificering anerkendt af EU. Lige såvel som Champagne kun må kaldes for champagne, hvis det kommer fra området i Frankrig og lever op til en række kvalitetskrav, har ’Polska vodka’ samme rettigheder.

Polen er kendt for sin stolte vodkatradition. Netop derfor er Belvedere opkaldt efter det polske præsidentpalads, Belweder, som betyder ’beautiful sight'.

Langt fra alle vodkaer fra landet bærer certificeringen ’Polska wodka’. For at opnå denne certificering må råvaren bestå af enten en kornsort eller kartofler fra Polen, og hele processen må foregå på polsk jord. Dette gælder dyrkningen af råvaren, men også hele destillationen samt flaskerne og etiketterne. Det sidste krav er, at der ikke må tilsættes nogen ingredienser på nær vand efter destillationen. Hverken sukker eller nogen former for tilsætningsstoffer. Herved er det kun selve råvarerne og destillationen, som afgør vodkaens smag. I andre dele af verden er det udbredt at tilføje sukker, citrusnoter og tilsætningsstoffer efter destillationen for at højne vodkaens smag og struktur.

3. Destillationen er afgørende for smag og kvalitet

Destillationen tjener et vigtigt formål i produktionen af vodka. Den er afgørende for, om vodkaen opnår en optimal balance og en blød tekstur. Mange vodkaer anvender simple apparater og destillerer kun få gange. Belvedere anvender et 4-kolonnet destilleringsapparat, der sikrer, at karakteren fra kornsorten bevares, mens stoffer der forstyrrer smagsoplevelsen og teksturen fjernes. 

Belvedere vodka er kendetegnet ved, at den er langt mindre sprittet end mange andre vodkaer. Smagen er fyldig og rund med undertoner af vanilje og softice og et strejf af krydderier. Vodkaen har en lang finish med noter af mandler og paranød, og så har den en fløjlsblød tekstur, hvilket blandt andet skyldes den nænsomme destillation.

4. Vand tjener et vigtigt formål

En anden vigtig detalje er vandet, der bruges som base. Vodka kommer af det slaviske ord ’voda’, der betyder vand. Vodka består af ca. 60 procent vand, og derfor skal det være af den bedste kvalitet. Belvederes valg af vand er ikke tilfældigt. De bruger den reneste og artesiske af slagsen fra egen brønd. Vandet neutraliseres gennem en længere proces, så det opnår en fløjlsblød tekstur og giver de bedste betingelser for, at kornsortens smag kommer til sin ret.

5. Den rigtige vodka fuldender din cocktail

Ligesom de fleste andre typer spiritus udgør en vodka med karakter en essentiel base i en god cocktail. Belvedere anses som en af de foretrukne vodkaer i cocktailverdenen og vodkaen har i de sidste tre år modtaget prisen som 'Vodka Producer of the Year' af International Spirits Challenge. Belvedere gør sig godt både ’on the rocks’ eller som en del af en cocktail.

Nu hvor den grundlæggende viden omkring vodka er på plads, er det tid til at imponere vennerne med et par skarpe cocktails:

COCKTAIL 1: BELVEDERE DIRTY MARTINI

Ingredienser

6 cl Belvedere Vodka

10 cl Premium, tør Vermouth

1/2 tsk. saft fra oliven

Fremgangsmåde

Shake alle ingredienser omhyggeligt med masser af is, til drinken er iskold. Filtrér drinken, mens du hælder den i et kølet martiniglas. Pynt med en grøn, siciliansk oliven.

 

COCKTAIL 2: CLASSIC BELVEDERE SOUR

Ingredienser

5 cl Belvedere Vodka

2 cl limejuice

1,5 cl sirup

Lidt æggehvide

Fremgangsmåde

Kombiner alle ingredienser i en tør shaker for at emulgere æggehviden. Tilsæt is og ryst kraftigt. Server i et whiskyglas med isterninger. Pynt med en skive citron.

COCKTAIL 3: BELVEDERE ON THE ROCKS

Ingredienser

5 cl Belvedere

Enten citronskal, en grøn oliven, en kvist rosmarin eller en skive agurk.

Fremgangsmåde

Den her er nem. Server Belvedere med isterninger og tilføj efter eget valg enten citronskal, en grøn oliven, en kvist rosmarin eller en skive agurk.

COCKTAIL 4: BELVEDERE ESPRESSO MARTINI

Ingredienser

5 cl Belvedere Vodka

3 cl stærk espresso

1 cl vaniljesirup

Lidt fløde

Fremgangsmåde

Kombiner alle ingredienser og ryst kraftigt med masser af is. Server i et kølet martiniglas og pynt med et par kaffebønner på toppen.