Hvis man flirter bare en smule med vegetarisk eller vegansk mad, er det næppe gået ens næse forbi, at fødevareproducenten Naturli’ 2. januar lancerede deres nyeste produkt Naturli’ Hakket, som skal være danskernes første plantebaserede alternativ til det velkendte, ferske hakkekød af eksempelvis svin eller okse.

Produktet er baseret på blandt andet sojaprotein, Karl Johan-svampe og tomat - og det rammer meget godt ind i tidsånden, da antallet af danskere, der lever helt eller overvejende vegetarisk, er fordoblet fra 2010 til 2016 og nu udgør en gruppe på 465.000 danskere. Andre eksperimenterer med ikke at skære kødet helt ud af deres kost, men i stedet spare på det - og en af dem er tv- og radiovært Peter Falktoft. 

"Jeg spiser kød, og jeg kan rigtig godt lide kød. Jeg prøver bare at spise mindre, men bedre. Først og fremmest er det på grund af fordøjelsen, hvor især rødt kød ligger tungt. Det har jeg svært ved at få til at gå op med min træning. Så det er først og fremmest for min egen skyld, at jeg spiser mindre kød, det skal jeg være ærlig og sige. Men det moralske og miljømæssige hensyn om at nedbringe kødproduktionen synes jeg også er rigtig vigtigt."

Derfor takkede han også ja, da Naturli' spurgte ham, om han ville teste det nye Naturli' Hakket for dem i en Facebook-video - også selvom han er klar over, at det langt fra vil falde i alle danskeres smag at erstatte kødet med planter.

Naturli' Hakket er vegansk, men ligner til forveksling det velkendte, dyrebaserede hakkekød. Foto: Naturli' Foods

"Nu er der få ting i det her land, der kan få folk til kollektivt at tabe deres lort, som når man påpeger nogle fejl i den almene, danske madkultur. Men det her produkt er ret interessant i den forstand, at det a) er rigtig billigt og b) ligner det, som er det mest spiste i Danmark overhovedet, nemlig hakket oksekød. Den har mulighed for at ramme bredt og ikke bare blive sådan noget Politiken Plus-agtigt, som nogle få mennesker fra Alternativets byrådskreds får lov til at dyrke, men som rent faktisk kan komme ud i hele landet."

Og efter at have testet produktet, mener Falktoft, at langt de fleste danskere med fordel kan erstatte hakkekød fra dyr med den nye plantefars.

"I retter som millionbøf, lasagne og bolognese, hvor du alligevel bare koger noget hakket oksekød og nogle rester fra et stakkels dyr ud sammen med en masse krydderier og tomatsovs, der er det jo fuldstændig ligegyldigt, om det er en dårlig pakke kød, eller om det er Naturli's produkt. Der tror jeg, det kan gå ind og overtage en masse, uden nogen kommer til at miste noget. Det er i hvert fald første gang, jeg ser nogen gøre noget for at ændre madkulturen, uden at tvinge folk over i en vegansk tilværelse. Det synes jeg er ret dejligt dansk, i virkeligheden."

Også Euromans journalist har prøvesmagt produktet og giver sin uforbeholdne bedømmelse herunder:

Allerede inden de første pakker med Naturli' Hakket i forgårs landede i Dansk Supermarkeds butikker rundt omkring i Danmark, var produktet genstand for diskussion. Forrige måned kritiserede både brancheorganisationen FødevareDanmark og Randers Kød Engros ApS, at Dansk Supermarked slog sig op på at sælge vegansk kød, da produktet netop ikke har noget med kød at gøre, og forbrugerne derfor kan blive vildledt. Det kunne man mene bliver yderligere kompliceret af, at Naturli’ Hakket faktisk er placeret side om side med koteletter og bøffer i supermarkederne.

Uanset hvordan man forholder sig til brugen af ordet ‘kød’, kan de fleste af os nok blive enige om én ting: Naturli’ Hakket er ikke kød. Men Naturli’ har lovet, at plantefarsen har samme struktur og anvendelse som almindeligt hakkekød. Endda proteinindholdet på 18% og prisen på 25 kroner for en pakke på 400 gram matcher.

Jeg ikke har spist kød i fem måneder. Jeg savner det egentlig ikke - men lige i en burger synes jeg, at det er svært at matche hakket oksekøds saft og kraft med en hjemmelavet bøf baseret på grøntsager. Det var derfor også med en vis forventning, at jeg i går bevægede mig ud på cykel i København for at opstøve en pakke med Naturli’ Hakket-pakke, hvis indpakning er næsten lige så miljøvenlig som plantefarsen, da den er lavet af 50% genbrugsplast, mens der bliver doneret 20 øre til miljøorganisationen Plastic Change for hver solgte pakke. Dobbelt op på points på god samvittighed-kontoen.

Tre Netto’er og en Føtex Food senere kunne jeg konstatere, at andre havde fået samme idé som mig. At finde Naturli’ Hakket i et københavnsk supermarked var tilsyneladende lige så svært som at finde vand i Sahara. Først da jeg var ved at give op, tittede en enkelt pakke ud bag det hakkede svinekød i køledisken.

Jeg kan til dels godt forstå kontroversen om, at produktet kan vildlede de kødspisende forbrugere. Plantefarsen ligner med sin lyserøde farve hakkekød, og jeg vil ikke udelukke, at det kan føre til forveksling i forbifarten. Det samme kan man dog ikke sige om indpakningen, der med store, fede bogstaver indikerer, at produktet er ‘100% plantebaseret’.

Og hvis man ikke har opdaget forskellen i supermarkedet, så opdager man det nok, når man står med klør fem nede i farsen hjemme i køkkenet. Den føles nemlig ikke helt som kød, men har nærmere konsistens som en hybrid af hakket okse og blød modellervoks. Det klistrer også mere, og småstykker sætter sig fast på køkkenredskaberne og panden. Ellers er fremgangsmåden relativt lig den, vores forfædre har udført i de danske køkkener århundreder før os: form, krydr, og steg på hver side på en pande i fire til fem minutter.

Inden jeg skamferede bøffen (må man kalde den dét?) med ketchup i en burger, tog jeg et par bidder - dog med en vis nervøsitet efter at have læst et opslag på Facebook-gruppen ‘Vegansk mad’, hvor en bruger fortalte, at farsen havde smagt så meget af kød, at hun havde kastet op. Smagen af plante-bøfferne udløste dog ingen opkast-reflekser hos hverken mig eller min vegetariske med-testperson. I stedet kiggede vi forundret på hinanden og blev hurtigt enige om, at farsen smager godt, jojo - men ikke af kød.

Det er svært helt præcist at sætte en finger på, hvad kød så egentlig smager af - men eftersom det kommer fra dyr, og Naturli’ Hakket er baseret på planter, giver det måske meget god mening, at der er visse smagsnuancer. Naturli’s direktør, Henrik Lund, har også udtalt til TV2, at farsen faktisk slet ikke skal smage af eller erstatte kød, men i stedet skal være et alternativ til dem, der vil spise en mere plantebaseret kost.

Hvad Naturli’ dog har formået at få med fra plantefarsens dyrebaserede fætter er både biddet og umami - den femte og relativt nyopdagede grundsmag, som jeg i hvert fald har manglet i de utallige vegetariske og veganske bøf-opskrifter, jeg indtil videre har bakset mig igennem. Det kom særligt til udtryk, da jeg stoppede resten af bøffen ind mellem en burgerbolle en og fik lige præcis den oplevelse, jeg har manglet fra en hjemmelavet, plantebaseret burger: saftighed og smagfuldhed som vi kender det fra den oprindelige opskrift med hakkekød.

Jeg må derfor tilslutte mig Henrik Lund og sige, at ja - plantefarsen smager faktisk rigtig, rigtig godt, og ja - den er et udmærket alternativ til veganere, vegetarer og folk, der ganske enkelt gerne vil spare lidt på kødet - måske som Peter Falktoft foreslår i en traditionel pasta bolognese som erstatning for den billigste, tarveligste pakke hakkekød, hvis smag alligevel bliver druknet i tomatsovs.

Men kød smager plantefarsen ikke af - og jeg tvivler på, at den vil overvinde de mest indædte kødspisere. Dén opgave er overladt til Leonardo DiCaprio og hans millioninvestering i BeyondMeat, som både ser ud, smager og bløder som vaskeægte kød. Velbekomme.