scroll-down

Alexander er leder i et topsikret fængsel: ”Min fornemmeste opgave er at sikre, at mine medarbejdere trives i en til tider uforudsigelig hverdag”

42-årige Alexander er enhedschef i det topsikrede Storstrøm Fængsel. Han startede sin karriere i kriminalforsorgen som fængselsbetjentelev og har siden arbejdet sig op i systemet. Hør ham fortælle, hvordan det er at være leder på en arbejdsplads ud over det sædvanlige.


Foto: Lasse Bak Mejlvang
Livsstil

Sponsoreret af Kriminalforsorgen

Fra jeg var helt ung, har jeg altid vidst, at jeg ville arbejde med mennesker. Jeg overvejede at blive sygeplejerske eller ambulanceredder, men i sidste ende faldt valget på Forsvaret og en udsendelse til Kosovo. Mens jeg var afsted, fortalte en soldaterkammerat mig om hans arbejde som fængselsbetjent, og han opfordrede mig til at søge ind. Så det gjorde jeg – og det har jeg aldrig fortrudt. I år har jeg været ansat i 20 år.  

At være leder i et stort fængsel minder på mange måder om enhver anden arbejdsplads. Medarbejderne skal trives, økonomien skal hænge sammen, og vi skal nå vores målsætninger. Når det er sagt, så arbejder vi i et fængsel og med en gruppe mennesker, der er frihedsberøvet og under et stort pres. Vores hverdag er uforudsigelig, og som leder skal jeg kunne handle, hvis der sker noget akut – fx brandstiftelse på en celle eller et forsøg på undvigelse.

 

Alexander  

  • Født i 1982 i Colombia og adopteret til Danmark som 6-årig
  • Forhenværende KFOR-soldat 
  • Har arbejdet i kriminalforsorgen siden 2004 og tiltrådte som enhedschef i Storstrøm Fængsel i 2021. Her har han ansvaret for 21 medarbejdere og 60 indsatte
  • Uddannelsesansvarlig for 33 fængselsbetjentelever 
  • Er i gang med at færdiggøre en diplomuddannelse i ledelse 
  • Trommeslager i et metalband

Kort efter jeg dimitterede fra fængselsbetjentuddannelsen i 2007, blev jeg tilbudt en stilling som natleder. Her gjorde jeg det godt, så da de i 2009 manglede en overvagtmester i det nu nedlukkede Vridsløselille Fængsel, gav de mig chancen. Det var nok en kombination af, at jeg turde stikke snuden frem, og at mine ledere så et potentiale i mig. Et par år senere avancerede jeg igen, da jeg blev enhedsleder i Nyborg Fængsel.

Når jeg ikke er på arbejde, spiller jeg trommer i et metalband. Vi er i gang med at indspille vores første EP i et lille øvelokale i en gammel fabriksbygning. For mange er metalmusik måske forbundet med headbanging og djævletegn, men det er her, jeg finder roen og fornyet energi. Arbejdet i et fængsel kan byde på mange uforudsigeligheder, som gør jobbet til noget helt særligt. Men det gør også, at det er vigtigt at komme hjem og koble af – og det gør jeg med familien og i musikken.  

F_A1A3992.jpg

Kronen på værket var at være med til at udtænke fremtidens fængsel. I 2017 åbnede Storstrøm Fængsel. Rammen stod færdig, men alt indvendigt skulle bygges op fra bunden. De manglede en enhedschef i Storstrøm, og det åbnede en mulighed for, at jeg kunne være med til at sætte mit præg på et moderne fængsel, der skal repræsentere fremtidens fængsler i Danmark. Størstedelen af de danske fængsler er af ældre dato, og kulturer og procedurer er dybt indlejret i stederne, men her kunne jeg være med til at skabe noget nyt. Det var et drømmejob, så jeg søgte stillingen og var så heldig at få den.

God ledelse handler først og fremmest om at spille sine medarbejdere gode. Som leder er det mit ansvar at skabe et godt og trygt arbejdsmiljø, hvor mine medarbejdere har medindflydelse og bliver inddraget i beslutningerne. Jeg ved ikke nødvendigvis bedre, bare fordi jeg har flere stjerner på skulderen. Og så er det vigtigt for mig at være autentisk og ikke være bange for at vise, hvem jeg er.

 

Karrieremuligheder i kriminalforsorgen

Efteruddannelse og kompetenceudvikling er en høj prioritet hos kriminalforsorgen, og du kan, foruden at forfølge den klassiske ledelsesvej som Alexander, avancere ved at efteruddanne dig til fx vagthavende eller gruppefører, ligesom du kan specialisere dig inden for fx kriminalitetsforebyggelse eller konflikthåndtering.

Læs mere om uddannelsen og jobbet som fængselsbetjent her

Kriminalforsorgen_LOGO_640.png

Se, hvad vi ellers skriver om: