30 g gær
3 dl lunt vand
2 dl knækkede rugkerner
2 dl mørk øl
3 dl kærnemælk
1 spsk. groft salt
100 g mandler
100 g hvedemel
600 g rugmel
4 spsk. mørkt maltmel
Flagesalt
Smeltet smør

Opløs gær i det lune vand, og lad rugkernerne udbløde i blandingen i 30 minutter sammen med øl, kærnemælk og salt. Rør herefter resten af ingredienserne i, og ælt dejen grundigt. Fyld dejen i smurte rugbrødsforme, så de er halvt fyldt. Dæk formene med et klæde og lad hæve op til kanten på formene et lunt sted.

Bag rugbrødet i ovnen ved 200 grader i 15 minutter, skru så ned til 150 grader og bag videre i yderligere 45 minutter. Lad det færdige brød hvile på en rist, til det er lunt. Kom det så i fryseren og lad det fryse fuldstændigt. Når rugbrødet er bundfrossent, lader man det stå ude i 30 minutter, før man skærer det i tynde skiver på en god pålægsmaskine.

Læg rugbrødsskiverne på bagepapir, drys med lidt flagesalt og pensl med smør. Bag rugbrødsskiverne gyldne til 'chips' i ovnen ved 150 grader i ca. 20 minutter.

Tip
Rugbrødschips er perfekt til ost eller som sprødt element på fx fiskeretter.

Bagetip
Mål evt. temperaturen i et brød med et stegetermometer for at være helt sikker på, at det er færdigt. 95 grader betyder, at brødet er færdigt.