Der blev i 2015 lanceret over 50 nye herreparfumer. Det gjorde der også året før og året før det og … Pointen er den, at der eksisterer tusindvis af herreparfumer, men kun et fåtal går over i historien som ægte parfumeklassikere. Vi snakker den slags herreparfume, som din far havde, som din første kæreste gav dig i julegave, og som din – måske endnu ufødte – søn en eller anden dag sikkert også kommer til at have stående i toiletskabet. Eksempler på klassikere er Ralph Laurens Polo fra 1978 eller Yves Saint Laurents YSL Pour Homme fra 1971.

Men hvad gør helt præcist en herreparfume til en ægte klassiker?

Spørger man duftdesigner Azzi Glasser, der har komponeret dufte til nogle af de største parfumebrands gennem tiden, så er parfumeklassikeren kendetegnet ved det samme som en Mercedes-Benz, Jaguar eller en helt tredje automobil-klassiker er; den er på én gang sofistikeret og pålidelig, og så eksekverer den, når det gælder ...

Her kan et stort marketingbudget kun gøre så meget, mener duftdesigneren. I sidste ende handler det om duften.

Den ukronede konge

Pantelleria, den italienske vulkanø ud fra Sicilien, skulle efter sigende være inspirationen bag herreparfume-klassikeren over dem alle: Giorgio Armanis ‘Acqua di Giò Pour Homme’ fra 1996. I år fejrer den ikke blot 20 års jubilæum, med mere end 25 millioner solgte gråhvide flakoner på verdensplan er Giò’en den mest solgte herreparfume nogensinde!

I et interview har selveste hr. Giorgio Armani ‘himself’ fortalt, hvordan øens vilde og grove terræn dannede inspiration for parfumens duft og udtryk tilbage i 90’erne. Vulkanøen, der ligger midt i Middelhavet, og som siden 1980’erne har været modekongens faste sommerferieresidens, indkapsler både den råhed, ynde og styrke, som Armani gerne ville have frem i selve duftens udtryk. 

Det var ud fra disse tanker og ideer, at Alberto Morillas – parfumeristernes ukronede konge – komponerede den i dag lige så ukronede herreparfumekonge. Basen i duften er bygget op omkring en sød, saltet og frisk maritim duft, der flettes lifligt sammen med let krydrede duftnoter af bl.a. patchouli og cedertræ.

Kort sagt: sofistikeret, pålidelig og eksekverende!

Stålsatte kampagneblikke på tyvende år

Og det skulle også vise sig at være den adonislignende mediterrane mand, i ét med havet og vinden, der skulle udgøre kampagnens narrativ. En kampagne, der – apropos klassikere – hører til én af de længste printannoncer i historien. Den i dag ikoniske sort-hvid-kampagne med modellen Larry Paul Scott hang på billboards verden over i et årti (fra 1997 til 2007).  Her lå han – som var han lige steget op fra bølgen blå – panden hvilende mod hånden og et stålsat, intenst blik i øjnene, som kun mandlige kampagnemodeller af den kaliber kan slippe af sted med uden at falde gennem selvhøjtidelighedens skrøbelige fundament.

Tyske Lars Burmeisters positur og blik mimede Larry Paul Scotts, da han i 2008 blev kampagnes ansigt, og det samme gjaldt modellen Simon Nessman, der i øvrigt ligner skuespilleren James Franco til forveksling, da han blev kampagnens ansigt i 2011.

Det var først med sidste års lancering af Acqua di Giò Profumo, at man rykkede sig lidt væk fra den unge adonislignende modeltype. Bevares, det er fortsat en firskåren model, fotograferet i sort-hvid, der stirrer intenst tilbage mod os, men Jason Morgan, parfumens nye ansigt, er nu en lidt ældre … ja, model. Skægstubbe markerer kæbepartiet, og der synes at være en anden slags stoisk og moden ro i det stålsatte blik.

Men, som Azzi Glasser lærte os, så er der kun så meget en lækker kampagne og dens firskårne model kan gøre. Skal Acqua di Gió Profumo blive en ægte klassiker, ligesom sin storebror, så skal den i sig selv kunne appellere til både nye og gamle generationer, kvinder og mænd!