Nomos

Jeg har en svaghed for de tyske ur-mærker baseret i den lille urmagerby Glashütte i Dresden, et langt Schmeichel-udspark fra Tjekkiet. I denne omgang var det dog ikke high-end mærket Lange & Söhne, der gjorde, at jeg spærrede øjnene op – det var lillebror Nomos. Det var deres debut på Watches & Wonders, og jeg synes, de formåede at sparke døren ind med et farvestrålende stunt.

De medbragte deres bestsellermodel, Tangente, som er et supersimpelt ur i klassisk Bauhaus-stil med hvid skive og blå anløbne visere, og lavede 31 versioneringer af skiven. Et sandt festfyrværkeri af farvevariationer. Hver variation med eget navn og historie bag den valgte variation.

Min personlige favorit er variationen Sportbunt med knaldrød skive, bordeaux subdial og omkranset af dels en turkis og dels en gylden minut-ring. Det lyder vildt, og det er det også.

Kollektionen er en hyldest til 175 års urmageri i Glashütte, og hver enkelt version er limiteret til 175 stk., mens de ligeledes er 175 euro billigere end standardmodellen.

Det er ingen overraskelse, at alle var revet væk på messens dag to. 

Nomos Tangente 38 Date
38 mm
Rustfrit stål
Mørkegrå nato-rem
Gennemsigtig bagkasse
Pris: kr. 15.800 på nomos-glashuette.com eller udvalgte forhandlere

Czapek

Første gang, jeg stiftede bekendtskab med det uafhængige mærke Czapek, var til sidste års messe. Jeg havde blot set et par af deres ure og syntes, at de så ud til at have deres helt egen ting kørende. Og det blev bekræftet.

Jeg havde en interviewaftale med en PR-medarbejder, men brandet er ikke en af de store spillere. De producerer cirka 1.000 ure om året, og det er fint for dem. Det betød så også, at det var deres CEO, Xavier de Roquemaurel, der tog imod med åbne arme. En dedikeret charmetrold, der tog sig al tid i verden til at snakke (det tog også i år så lang tid at tale med ham, at jeg kom for sent til min aftale med Jaeger le Coultre).

Dette års højdepunkt for mig hos Czapek var deres nyhed Promenade med en fuldstændig fænomenal emaljeskive. Men uret burde hedde Hypnose. Skiven giver mindelser om slangen Kaa fra Junglebogen, der hypnotiserer Mowgli.

En spektakulær skive med et lige så spektakulært værk, der kan nydes gennem safirglasset på urets bagside.  

Czapek Promenade Goutte D´eau
Grand Feu-emaljeskive
Rustfrit stål
Limiteret 100 stk. (I skrivende stund stadig 10 stk. tilgængelige)
Pris: kr. 138.355 på czapek.com

Cartier

Det er ingen hemmelighed, at jeg er lidt af en Cartier-fanboy. Eneste minus er, at Cartier ofte vælger at producere deres smukkeste modeller i limiterede antal.

Især modellen Santos er jeg generelt begejstret for. Og i år havde Cartier medbragt et Santos i platin med grøn, lakeret kasse og en grøn, lakeret skive, der ifølge min ledsager ved fremvisningen, Christian Martinez, kunne give uret øgenavnet Posh Hulk. Et flabet ur!

Men alligevel. Prisen som Cartiers smukkeste nyhed må i min optik tilfalde den genopstandne Tortue i platin og time only.

Chronographen er en smule større og med hvid guilloche-skive og monopusher, og det tiltrak en del opmærksomhed. Men jeg synes, enkeltheden i time only-udgaven er smukkere. Det ur er nærmest magisk i min optik. Kassens form, skiven. Det emmer af klasse, og Cartier bliver ved med at udfordre deres eget suveræne design. Bravo!

Cartier Tortue
Platin
41,4 x 32,9 mm
Sølvfarvet opalin-skive
Manuelt optræk
Limiteret 200 stk. 
Pris: ca. 232.000

Bonus: Trilobe

Trilobe er et spændende fransk mærke, der blev etableret i 2018. De har en form for slogan, der hedder: ”Set the time in motion.” 

Det, der hentydes til, er, at time-markørerne bevæger sig (mod urets retning), og viseren er fikseret ét sted på skiven. Det samme gælder sekundviseren. Det er simpelthen en anden måde at vise tiden på. Det lyder syret, men det er simpelt og elegant. 

Deres Secret-model er faktisk ikke ny, men blev introduceret i 2022. Jeg så den dog først på messen i sidste uge. Den byder på en meget speciel feature, som gør hvert ur unikt: Ved bestilling af et ur oplyser man det præcise tidspunkt og sted for et særligt øjeblik i ens liv, eksempelvis en fødsel eller et bryllup. På netop det tidspunkt stod stjernerne på en bestemt måde på himmelen. Netop dén stjernehimmel bliver så gengivet på urskiven af ens nye Trilobe Secret. Ja tak!

Trilobe Nuit Fantastique Secret
Titanium kasse
40 mm
Gennemsigtig bagkasse
Pris: kr. 108.200 på trilobe.com

Du kan høre mere om Brian Lykkes tur til Watches & Wonders i det nye afsnit af 'Watch Me', der er ude på alle podcastplatforme nu.