Sponsoreret af Škoda

Der er ingen tvivl om, at Danmark er et land med meget stærke og stolte traditioner for den tohjulede. Vi har nogle af verdens bedste professionelle landevejsryttere, der leverer det ene store resultat efter det andet. Og vores almindelige cykelkultur, hvor vi helt fra barnsben lærer at cykle, er også uden sidestykke i resten af verden.

Men kultur skal som bekendt passes og plejes, hvis vi skal blive ved med at opretholde og udvikle den. Og især ét sted begynder det at halte efter, når det kommer til den tid, vi bruger på cyklen. Eller nærmere: den tid, vores børn bruger på cyklen.

Undersøgelser viser nemlig, at antallet af børn, der cykler til skole, er støt faldende. I stedet bliver de kørt i bil af deres forældre.

SkodaBornetour2024-45_f1.jpg

Og det er at gøre dem en bjørnetjeneste, mener bilfabrikanten Škoda, der har kastet sig ind i kampen for at gøre noget ved problemet. Sidste år trådte de nemlig til som samarbejdspartner og hovedsponsor på BørneTouren med målet om at få flere børn op på cyklerne og ud i den friske luft. For på trods af at være en virksomhed, som lever af at sælge biler, bør cyklen være det transportmæssige omdrejningspunkt i vores hverdag, fortæller direktør for Škoda Danmark, Thomas Bruun Nielsen.

”Danmark har i rigtig mange år været et cykelland, og jeg tror, det er enormt vigtigt, at min egen generation og dem over og under mig giver de gode vaner og glæden ved at cykle videre til vores børn, så cyklen fortsat spiller en meget vigtig rolle i vores liv fremadrettet.”

Škoda BørneTour afholdes fra april til september. Det består af cykelløb på lukkede rundstrækninger for børn fra 3 til 15 år i store dele af landet. Målet er ikke at skabe den næste Jonas Vingegaard eller Mads Pedersen, for selvom deltagerne får en fornemmelse af at køre om kap, handler det mere end noget andet om at give børn en positiv cykeloplevelse, som de forhåbentligt vil tage med videre i barndommen og resten af livet.

Og det er en god idé, for cykling er ikke kun godt for følelsen af selvstændighed og den fysiske sundhed. Det har også̊ en positiv effekt på børns koncentration, indlæring og selvværd.

SkodaBornetour2024-37_F2.jpg

Men skal vi have vendt udviklingen og have flere børn ud på cyklerne, er vi også nødt til at kigge på trafiksikkerheden omkring skolerne, mener Thomas Bruun Nielsen.

”Det handler om at skabe nogle rammer, hvor både børn og forældre kan føle sig trygge ved, at cyklen igen skal spille en større rolle i vores hverdag. Og der spiller trafiksikkerheden omkring vores skoler selvfølgelig en meget stor rolle. Det er jo i sidste ende der, at fundamentet for så meget af vores børns liv lægges.”

Škoda BørneTour afholdes i samarbejde med Dansk Cykle Union, danske cykelklubber og kommunerne. De første events er allerede skudt i gang, og samlet set aktiverer Škoda BørneTour hele 24 byer rundt omkring i landet.

Tilmelding og de konkrete tidspunkter finder du her.