Putin har sat prestige og pondus ind på, at vinter OL til februar skal være det flotteste nogensinde. Men lige nu siver milliarder af dollars ud af de store byggeprojekter, mens arbejderne og den politiske frihed undertrykkes. Selv vejrguderne kan blive en forhindring.

”Der er en garanti for rigtig sne.”

Det lovede præsident Putin, da Rusland vandt retten til at afholde vinter OL. For fire år siden var manglende sne et af de store problemer i Vancouver, og det vil de russiske arrangører gøre alt for ikke sker ved deres arrangement, der samlet kommer til at løbe op i et rekordbeløb på 283 milliarder kroner. Til sammenligning kostede OL i London knap 80 milliarder kroner.

Hvad angår sneen er russernes problem, at feriestedet Sochi når op på 30 grader om sommeren og milde 10 plusgrader om vinteren. Derfor har man lagret sne fra februar i år, ligesom 400 snemaskiner står klar, så Putin ikke mister ansigt, skriver The Guardian.

Men måske er sne heller ikke russernes største problem. Øverst på listen over forhindringer findes lige nu korruption skarpt efterfulgt af politisk undertrykkelse.

Det seneste eksempel på det sidste er Pussy Riot-medlemmet Nadesjda Tolokonnikovas forsvinding, og i denne uge har menneskerettighedsorganisationer klaget over, at myndighederne – uden sans for ironi – har blokeret en demonstration for ytringsfrihed. En demonstration, der skulle have været afholdt samtidigt med, at den olympiske flamme skulle starte på sin hidtil længste tur på gennem 83 regioner i det store land.

LÆS OGSÅ Monte Carlo: Derfor skal vi til Rusland

Årsagen til at det russiske vinter OL bliver det dyreste af sin slags i historien, skyldes den massive korruption, der er udbredt i alle dele af samfundet. De to oppositionsledere Leonid Martynyuk og Boris Nemtsov sagde i en rapport fra maj, at op mod 167 milliarder kroner er forsvundet i bestikkelse, hvoraf flere af de involverede har tråde til Putin.

En ca. 25 kilometer lang vej mellem Sochi og skisportstedet Krasnaya Polyana er blevet symbol på de galoperende udgifter. Angiveligt er prisen på vejen løbet op i 48 milliarder kroner.

”Du kunne have asfalteret vejen med fem millioner tons guld og kaviar, og prisen vil have været det samme,” siger Boris Nemtsov.

Samtidigt er der forlydender om, at mange af de mere end 16.000 gæstearbejdere bliver frataget deres pas, så de ikke flygter fra de dårlige arbejdsvilkår med lav løn og 12-timers vagter.

Ifølge The Guardian er der dog ingen tvivl om, at legene i Rusland bliver en succes med al den personlige og økonomiske kapital, Putin har investeret. Spørgsmålet er bare, hvad prisen bliver – ud over det finansielle – i form af skade på den olympiske bevægelse, der selv hævder at være på vej mod en ny æra. 

Omkostninger ved de seneste Olympiske Lege, både sommer og vinter (inklusiv OL-relateret infrastruktur).

2008 Beijing: 238 mia. kr.
2010 Vancouver: 49 mia. kr.
2012 London: 72 mia. kr.
2014 Sochi: 283 mia kr.

TWITTER Følg os på twitter