James Bates

SVANEKEBOLCHER
Svaneke er som taget ud af børnenes julekalender, og selvfølgelig er der et bolsjekogeri på torvet, hvor svage sjæle efter at have set sukkermasse i metervis blive trukket ud ikke har anden udvej end at søge mod den tilstødende butik. svanekebolcher.dk

RUTHS SILD
Der fi ndes to virksomheder på Christiansø og Frederiksø, købmandsbutikken (herunder Gæstgiveriet) og Ruths Sild. Ruths Christiansø-sild er de eneste ægte Christiansø-sild, så vogt dig for efterligninger. Den gamle familieopskrift er naturligvis hemmelig, men det er helt åbenlyst, at der er stor forskel på disse små stykker sildehåndværk og de store, bløde, våde industriprodukter, der fylder hyldemeter i supermarkederne.

BORNHOLMERSENNEP
Den ’ægte’, vel at mærke, for der er kopier overalt. Historien om bornholmersenneppen er en længere sag, men kort fortalt er opskriften vandret fra købmand Leif Søgaard Nielsen i Rønne over købmand Søren Hjorth-Hansen til købmand Verner Jensen i Nexø. Opskriften er naturligvis hemmelig, og der har været drama a la Barnaby fra tv undervejs, så kom ikke her og sig, at sennep bare er sennep. Historien om Bornholmersennep er på alle måder
stærke sager! bornholmersennep.dk

James Bates

HVIDLØG
Der er ikke nogen egentlig produktion af hvidløg, men det er en af de afgrøder, man kan fi nde her og der ved stalddørssalg, og det vidner om det særlige klima, der er på øen, og som giver en særlig, intens smag. Kunne man forestille sig særligt eftertragtede bornholmske hvidløg, ligesom man i England eftertragter hvidløgene fra kanaløen Isle of Wight, hvor der ligefrem er en hvidløgsfestival (i år 18. og 19. august). De mange fi gentræer på øen er et andet synligt tegn på et særligt solrigt klima.


SVANEKE GULDØL
Afdøde Frank Zappa defi nerede engang en stat som en størrelse, der kan bryste sig af at have et fodboldhold, et fl yselskab… og en øl. Svaneke Bryghus leverer øl til østaten, der jo faktisk allerede har sit eget fl ag (Dannebrog med grønt kors), NB Bornholm fra Nexø tager sig af det med bolden, og så snart en driftig sjæl får banket et flyselskab på vingerne, så er selvstændigheden hjemme.


KARAMEL KOMPAGNIET

Bornholm er blevet lidt af en bolsjekoger- ø i en sådan grad, at man skulle tro, at der var gamle traditioner for det på øen, men Karamel Kompagniet i Gudhjem er dels en yngling fra 2004, dels bygger det på en engelsk karameltradition, hvad man til fulde kan overbevise sig selv om i den lille butik. gastros redaktion er ikke så vild med sydesalt, chili og lignende narrestreger i slikposen, men det kan andre jo så kaste sig over, mens vi fylder os med fl ødekarameller og lakridskarameller, så tandlægen må slå syv kors for sig (af lykke!). karamelkompagniet.dk

James Bates

BORNHOLMERAKVAVIT
Der er blevet fremstillet Bornholmer Akvavit i umindelige tider, men reelt blev
øens sidste brænderi lukket i 1920, og Bornholmer Akvavit blev ikke fremstillet på Bornholm, før Den bornholmske Spritfabrik blev etableret i Nexø i 1994. Bornholmer Akvavit er grundstenen i sortimentet, der bl.a. også tæller en bitter. Det er en ret mildt smagende akvavit, men den holder sine 40 %, så man skal ikke helt lade sig narre af diskretionen. bornholmersnaps.dk


RØGET SILD
Sildeeventyret og i det hele taget fi skerieventyret i Østersøen er fortid, men selv om silden ikke som sådan er lokal, så er en blød, varm, nyrøget sild en delikatesse uden sidestykke. De færreste røgede sild spises, mens de endnu er lune og on location, men sørg i al fald for, at fi sken aldrig, aldrig er køleskabskold. Selv om diverse myndigheder blinker med røde alarmlamper, så kan du altså sagtens opbevare dine røgede sild ved kølig stuetemperatur.


PASTARIGET
Virkelig et af de interessante gastronomiske tiltag på Bornholm. Ægteparret Susanne og Finn fra Frennegaard ved Svaneke har fremelsket durumhvede på gården og producerer en pasta med æg, der ikke står tilbage for de italienske forbilleder. Der laves en lang række smagsvarianter – men på gastro er vi talibankrigere, hvad pasta angår og sværger til ’naturel’. pastariget.dk

James Bates

PEDERSKER BITTER
Laver man vin – og det gør de jo på Lille Gadegård ved Pedersker på Sydbornholm, så ligger det med destillation af druekvas jo lige for, så det har man gjort siden 2006 og bl.a. denne
bitter. Det er en relativ mild bitter med en markant smag af ’julekrydderier’, og bagetiketten anbefaler den ’før’, ’under’ og ’efter’. Vi er store tilhængere af helgarderinger! lillegadegaard.dk


OST

Bornholms Andelsmejeri St. Clemens i Klemensker har siden 1970 været øens eneste mejeri. Blåskimmelostene er mejeriets stolthed, og mejeriet henter priser hjem for sine produkter praktisk taget hvert år. Mælken til de blå oste kommer fra øens køer, og man skulle efter sigende kunne smage den salt havvind fra græsningsarealerne i de færdige oste. st-clemens.dk

HALLEGAARD
Pølser, skinker, bacon, fersk kød m.m. udgår fra Jørgen Toft Christensens trelængede Hallegaard ved Østermarie. Køb de håndlavede herligheder i gårdbutikken, eller når salgsvognen gør stop i Allinge, Nexø, Svaneke og Rønne. Også øens førende restauranter bruger Hallegaards produkter, og der er også et par enkelte forhandlere i København. hallegaard.dk

James Bates

CHOKOLADE
De har altså en sød tand, de bornholmere – er det ikke bolsjer og is, så er det chokolade. I Svaneke Chokoladeri på torvet i Svaneke føler man sig højtideligt
hensat til en sukkerudgave af Den Kongelige Porcelænsfabrik, og hos Bech Chokolade på havnen i Gudhjem kan man såmænd sætte tænderne i en veritabel chokoladeudgave af øen – Bornholm med chokoladeovertræk. svanekechokoladeri.dk bech-chokolade-gudhjem.dk


LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW
Et af de mest omtalte iværksættereventyr de seneste år. Det begyndte for bare fem år siden i Svaneke, men begrebet ’gourmetlakrids’ synes nærmest at have været her altid. Branding og eksponering af produktet er imponerende – Bülow er Bornholms stolthed, og lakridsen, den bliver lavet i Tåstrup ved København! lakrids.nu


BORNHOLMERSPECIER OG BORNHOLMSKE RUGKIKS
Skulle det være en lille en til kaffen – en lille kage, altså! Karsten Mortensen i Nexø er mand for at stå for den del af kaffebordet. Er man ikke til det søde, så husk de berømte bornholmerrugkiks til osten. Den klassiske Bornholmske Rugkiks har været fremstillet siden 1924, og hver kiks består af 27 tynde, tynde lag. Det er blevet til nogle lag gennem årene! gourmetbornholm.dk / borngros.dk

James Bates

HONNING
Man stiller ikke med en natur som den bornholmske uden også at kunne levere honning i massevis – blandt andet denne her fra Lundsgård ved Rønne. Er det for langt væk, så har de den i Bornholmerbutikken i Torvehallerne i København.


LAM FRA HAMMERSHUS
Hammershuslammene tæller omkring 600 moderdyr, og de store lammefl okke
står for en vigtig del af naturplejen på Bornholm. En del af dem lever op til deres navn og holder til omkring den store slotsruin på øens nordspids og har der nok den fl otteste udsigt et lam kan have i Danmark. Det er måske morbidt, men det er ikke desto mindre rart at tænke på, når udsigten ’har skiftet ejer’, og det er tallerkenen, ens blik er rettet mod. hammershuslam.dk


BORNHOLMS MOSTERI
Mosteriet har til huse i det gamle bryghus i Svaneke og er et Jamie Oliver-agtigt kommunalt projekt, hvor de ansatte er mennesker, der normalt har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, eksempelvis på grund af et fysisk eller psykisk handicap. Og så kunne historien stoppe dér ved de gode intentioner, men slutprodukterne – bl.a. most, cider og marmelade – er fremragende. Produkter, man har lyst til, fordi de er gode, og ikke fordi man har ondt af nogle eller behov for at føle sig god!