Den danske madscene har ikke bare frembragt en vinder af det uofficielle VM i kogekunst. Den kan også præsentere verdens bedste restaurant.

Men hvad med det danske restaurantpublikum, er vi også verdens bedste? Ikke altid. Vi har talt med tre folk fra restaurationsbranchen om alt det, som gæster gør, der gør livet lidt mere surt for restauratørerne, deres personale eller de andre gæster i restauranten.

1. Når gæsten er for optaget af sin telefon

På Rebel i Store Kongensgade i København sidder gæsterne relativt tæt. 

”Alligevel er der folk, der tager deres telefon, hvis den ringer. Det kan halvdelen af restauranten jo høre,” siger restaurantchef Martin Hyllebo.

”Nogle er ligeglade med det, men det kan godt være generende. Det er som regel de lidt smartere typer, der gerne vil høres, der tager den,” siger han.

LÆS OGSÅ: Gem guldet: Baconfedt og 10 andre ting, du ikke skal smide i skraldespanden

Det oplever Ahn Nielsen også indimellem. Hun arbejder som tjener på Barbie i Trommesalen i København. Hun kan godt finde på at sige til folk, at det er dårlig stil at have lyd på telefonen.

”Men det kan jeg også, selv om jeg kun var gæst,” siger hun.

Jim Feilberg er køkkenchef på Feilberg-Baun på Sankt Annæ Plads i København. Han synes, at mange har for travlt med at stirre ned i deres telefoner, lige fra det første glas er skænket:

”De kan være svære at komme i kontakt med. Det er også ligesom om, det tager lidt af hyggen. Jeg havde engang en restaurant, hvor det var forbudt at have mobiltelefonen oppe af lommen,” siger han.

2. Når gæsten har været verden rundt

Jim Feilberg laver italiensk mad, men med et dansk twist. Folk elsker at fortælle ham om deres oplevelser fra støvlelandet.

”Det sker ofte, at gæster fortæller om en eller anden ret, de har fået på en eller anden restaurant et eller andet sted, som kun de kender i Italien. Det ligger i luften, at det burde jeg også prøve at lave. Jeg nænner ikke at sige til folk, hvis jeg kan høre, at de har været på en turistfælde,” siger han.

3. Når gæster ikke oplyser om allergier på forhånd

De fleste reservationsformularer på nettet giver muligheder for at tilføje kommentarer og præferencer. Alligevel er der mange, der glemmer at oplyse om for eksempel allergier over for gluten, laktose og andet og først nævner det, når de sidder på restauranten.

”De vidste det jo godt på forhånd. Det er ikke bare irriterende for os, men også for dem selv. Vi har brug for tid til at lave noget ekstra, vi ikke har på kortet. Og kan du ikke tåle løg, er det et stort problem. Der er løg i alle vores fonder,” siger Martin Hyllebo fra Rebel.


Han kunne godt lide maden, men havde glemt at nævne sin nøddeallergi.

4. Når gæsten vil have lavet retten om

Jim Feilberg kan følge med i det meste, der foregår blandt gæsterne, fra sit åbne køkken i restauranten. Han siger, at det skuffer ham, når folk ønsker at lave om på hans mad:

”Det sker tit, at folk ikke vil have parmesan eller trøffelolie i maden. Men så falder retten sammen smagsmæssigt. Så er det ligegyldig, man har lavet et menukort,” siger han.

5. Når gæsten er opmærksomhedskrævende

Ahn Nielsen synes generelt, at folk er blevet bedre til at gå ud at spise i Danmark i løbet af de sidste 10 år. Alligevel, siger hun, er der en særlig type gæster, der tager fejl af, hvad service er:

”Det er ikke alle, der har sat sig ind i, hvilken restaurant de er på. Hos os er det meget nede på jorden, her koster en tray (en bakke med barbecue-retter, red.) 250 kroner, så folk kan ikke forvente, at vi har det samme serviceniveau som på Geranium, hvor man betaler 2.000 per couvert. Alligevel er der nogen, der forventer, at vi tager deres overtøj, følger dem på toilettet og skænker deres vin. Det er som om, de savner opmærksomhed,” siger hun.

6. Når gæsten taler grimt til/om tjeneren

På Feilberg-Baun bruger de ofte tjenere, der ikke er født i Danmark. Så overhører Jim Feilberg nogle gange det, han kalder ”en snert af racisme” mellem gæster og tjenere.
 
”Nogle gange, hvis de er utilfredse, kan de finde på at lade som om, det er tjeneren, der har misforstået deres bestilling. Så kan de finde på at sige: ”Det er hende der!”. De kunne lige så godt have sagt: ”Det er polakken,” siger han.

7. Når gæsten kommer for tidligt

”Hvis der står, at vi åbner klokken 17.30, og folk allerede står der klokken 17.00, begynder vi aftenen i et irriteret humør. Det er som regel det tidspunkt, hvor vi lige har tid til at sidde ned og spise noget personale-mad og holde en pause,” siger Jim Feilberg.
Han nævner en anden grund til, at gæster skal lade være med at komme for tidligt:

”Vi har jo altid forsøgt at fordele reservationerne ud over aftenen. Det bliver ødelagt, hvis folk kommer for tidligt – eller for sent. Så bliver det svært at give alle gæsterne den samme betjening.”

8. Når gæsten vil selv vil bestemme sit bord

Ahn Nielsen nævner typen, der gerne vil sidde lidt afsides – for at være alene.”Hvorfor bliver I så ikke hjemme, tænker jeg. På de fedeste steder i Paris sidder man som sild i en tønde, uden at nogen brokker sig over det,” siger hun. 


Han ville gerne sidde i fred, så han kunne nyde sin mad på sin egen måde. 

For folk i restaurationsbranchen er der selvfølgelig også det åbenlyse irritationsmoment, at folk slet ikke møder op, selv om de har reserveret bord. Eller kun kommer fem mennesker, når de har bestilt til 10. Det har stor økonomisk betydning for restauranten.

”Jeg tror ikke, det sker af ond vilje, men folk forstår ikke, at vi går glip af indtægten for bordet, som vi kunne have besat med andre gæster, hvis de havde meldt afbud i tide,” siger Martin Hyllebo. 

LÆS OGSÅ: 9 ting du aldrig må gøre når du koger pasta

LÆS OGSÅ: Det skal alle mænd kunne: Smage på vin på restauranten

LÆS OGSÅ: Guide: 25 restauranter du skal prøve i New York