Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Val Kilmer er ikke døende, men måske klar til comeback

Val Kilmer er ikke døende, men måske klar til comeback

11 nedslag i Val Kilmers karriere – indtil videre

Alle, der var unge i slutningen af 80’erne og staren af 90’erne, fik sig noget af et chok, da de dannede sig deres nyhedsbillede i går morges. Skuespilleren Michael Douglas havde nemlig fortalt til verdenspressen, at hans gode ven Val Kilmer havde fået kræft i spiserøret og var døden nær.

Der gik ikke længe, før Kilmer via sin Facebook-profil svarede på de mange henvendelser, at der var tale om en misforståelse. Han har ikke kræft, men har for to år siden spurgt Douglas, om han kunne anbefale en dygtig læge til at undersøge en knude i halsen, der dog viste sig at være ufarlig.

Og det er heldigt. Dels er det altid trist, når nogen dør, dels er vi mange, der er sikre på, at det er ved at være på tide, at Val Kilmer gør comeback. Skuespilleren besidder nemlig et indiskutabelt talent, men hans ry for at være ualmindelig svær at arbejde sammen med og et par store box office-fiaskoer har gjort, at der bliver længere og længere mellem de gode roller. Men måske er der håb forude.

Vi har kigget på Kilmers filmografi og udvalgt ellere højde- og lavpunkter fra Val Kilmers karriere.

Top Gun (1986)

”You can be my wingman any time,” sagde Ice Man til Maverick, altså Kilmer til Tom Cruise i en af 80’ernes mest ikoniske film. Egentligt ville Kilmer slet ikke være med i filmen, men blev tvunget pga sin kontrakt. Og det var heldigt for ham, for ’Top Gun’ gjorde ham nemlig til filmstjerne fra den ene dag til den anden. Efterfølgende spillede han med i kultklassikeren ’Willow’, men manglede stadig at bevise, at han var andet og mere end bare et blondt, bredkæbet ungdomsidol.

The Doors (1991)

De tre medlemmer af bandet The Doors, der levede længe nok til at se filmen af samme navn, sagde, at selv ikke de kunne kende forskel mellem Kilmer og den rigtige Jim Morrison, hverken når han sagde replikker eller sang. Kilmer havde nemlig brugt det foregående år på at leve som Morrison: han gik i det samme tøj og hang på de samme barer som ham for at finde helt ind i rollen.

Tombstone (1993)

Kilmer arbejdede videre med realismen fra ’The Doors’ i denne western. Blandt andet øvede han manisk på at lære at trække sin seksskyder hurtigt, han insisterede på at bære uld fra top til tå, som en ægte cowboy, i den 50 grader varme ørken og lå op en stor bunke skjult is under sin dødsscene for at kunne spille døende realistisk nok. Filmen blev efter premieren af True West Magazine kaldt den femtebedste western nogensinde.

Heat (1995)

Al Pacino, Robert De Niro og Jon Voight. Kilmer var kommet i Superligaen med ’Heat’, der for øvrig rangerer som nummer 121 på IMDB’s liste over de bedste film nogensinde. Dele af actionfilmen indspillede Kilmer samtidigt med, at han var i gang med at lave ’Batman Forever’, hvor han spillede Batman/Bruce Wayne. Det ødelagde dog ikke hans koncentration, og efter sigende vises scener fra ’Heat’, hvor Kilmers karakter er i skudkamp, til marine-rekrutter i den amerikanske hær for at lære dem at holde hovedet koldt under ildkamp.

Batman Forever (1995)

Man kan kalde ’Batman Forever’ højdepunktet i Kilmer karriere, i hvert fald hvad angår, hvor stor en rolle og hvor stor en film, han indtog. Filmen slog nemlig ’Jurassic Park’ af pinden som indehaver af rekorden for bedste indtjening i sin første weekend. Dog var det også her, Kilmers opførsel på settet første gang blev et problem, i det han ifølge instruktøren opførte sig barnligt og upassende overfor crew’et. Da instruktøren konfronterede Kilmer med hans opførsel, besluttede Kilmer sig for ikke at tale med instruktøren i to uger.

The Island of Dr. Moreau (1996)

Idéen var god: Verdens muligvis bedste skuespiller, en aldrende, erfarinen gigant skulle spille overfor det unge hot-shot af en talentbombe. Marlon Brando og Val Kilmer spillede sammen i filmatiseringen af H.G. Wells’ roman, men hvis Kilmer er slem på et filmset, så er Brando endnu værre. Da filmen endelig var færdig efter at have taget fem gange så lang tid at filme som planlagt, svor instruktøren, at han aldrig ville arbejde med nogen af de to stjerne-skuespillere igen.

Red Planet (2000)

Budget: 540 millioner kr. Indtjening. 223 millioner kr. ’Red Planet’ var slået stort op, men endte som en katastrofal fiasko både hvad angår billetsalget, men også på anmelderfronten. Bl.a. skrev New York Times, at det var decideret synd for planeten Mars. Godt nok fik Kilmer 67 millioner kr. for tjansen, men hans karriere fik noget af et knæk. Fx har han ikke siden modtaget så mange penge for en filmrolle. Hans bedst betalte rolle siden 2000 gav ham kun en tiendedel af, hvad ’Red Planet’ gav.

Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Herefter går der nogle år, hvor Kilmer spiller med i et par film om året, ingen af dem dog særligt nævneværdige. En stor del af dem var straight-to-DVD-film, og han begyndte at tage voldsomt på. Derfor var han næsten ikke til at kende, da han dukkede op som Gay Perry i ’Kiss Kiss Bang Bang’. Endnu større havde han været året forinden i en birolle i Olivers Stones ’Alexander’, men det var først i ’KKBB, vi blev mindet om hans evner som skuespiller, og han fik sin fortjente ros hos anmeldere og publikum. 

Knight Rider (2008-2009)

‘Kiss Kiss Bang Bang’ blev ikke comeback’et for Kilmer, og han vendte tilbage til dårlige film og dårlige roller. Blandt andet var han stemmen til bilen K.I.T.T. i rebootet af 80’er serien ’Knight Rider’, og han fik kun rollen fordi en anden stemme-skuespiller medvirkede i en reklame for en af seriens sponsorers konkurrenter. Serien holdt én sæson. Samtidigt gik et foto af en nærmest ugenkendeligt tyk Val Kilmer viralt som memen ’Fat Kilmer’.

Life’s Too Short (2013)

Val Kilmers karriere så ud til at være ved at vende, da han i 2011 spillede hovedrollen i Francis Ford Coppolas film ’Twixt’, men filmen blev kaldt ’stort set umulig at se’ af en anmelder, og resten var ikke meget venligere end det. Han spillede en fiktiv version af sig selv i Ricky Gervais’ komedieserie ’Life’s Too Short’, hvor han laver sjov med sit image som selvcentreret og selvovervurderende has-been. Året efter spillede han med i ’Tom Sawyer & Huckleberry Finn’, og det var altså her, han fik problemer med en knude i halsen, der viste sig at være ingenting.

Top Gun 2 (?)

I hvert fald siden 2010 har der været tale om en ny ‘Top Gun’-film, men indtil videre er det blevet ved snakken. Dog blev det i oktober i år meldt ud, at både Val Kilmer og Tom Cruise var parate til at hoppe i jumpsuitene igen, så hvem ved? Måske er Val Kilmers filmografi gået full cirkle, fra fremadstormende talent, over besværlig diva til halvglemt has-been. I så fald glæder vi os til at se ham udfolde sine evner på ny, nu når han ikke er ved at dø.

LÆS OGSÅ: På søndag bliver iPod'en 15 år: Her er 15 sange du garanteret havde på din

LÆS OGSÅ: Guide: De 12 film du skal se på CPH PIX

LÆS OGSÅ: Pilou Asbæk: "Jeg har ikke mistet venner pga. min karriere, men jeg har mistet venner pga. min familie - og det siger jeg med den dybeste kærlighed, for det er en helt klar prioritering, jeg vil tage hver eneste dag resten af mit liv"