Lige nu overbyder fodboldklubberne ikke kun hinanden på transfermarkedet. Også på stadionbyggeriet foregår en regulær boksekamp, hvor ingen vil (eller har råd til) at stå tilbage. Euromans hemmelige fodbold-insider, er da heller ikke i tvivl: Professionel fodbold handler om penge og alt andet er sekundært. 

Her er ti af de vildeste, smukkeste og mest gakkede boldkatedraler, hvor vi sagtens kunne glo lidt god bold med tilhørende flade fadøl og dyre stadionpølser. Særligt hvis de øvrige fans er smukke som disse. 

1. Estadio La Peineta
Da stemningsfyldte Vicente Calderon er klemt inde mellem boligbyggeri, en flod og en motorvej, kan det hverken udbygges eller moderniseres. Derfor har Atlético Madrid valgt at bygge nyt et andet sted. Byggeriet startede i 2011, men desværre går det langsomt. Først i 2014 blev man således færdige med fundamentet. 

Kapacitet: 67.500
Forventet åbning: 20162. Santiago Bernabeu

Real Madrid kan naturligvis ikke kigge passivt til, mens lillebror får nyt domicil. ”Det skal være det bedste stadion i verden. Med maksimal komfort, ikon på arkitektur og cutting edge.” Sådan lyder ordene fra klubpræsident Florentino Perez om Real Madrids kommende stadion af et køleskab, der nok skal indgyde respekt hos modstanderholdet.

Kapacitet: Ikke oplyst
Forventet åbning: 2018

3. Timsah Arena
Tyrkiske Bursaspor går under øgenavnet ‘de grønne krokodiller’, og det er de åbenbart ikke kede af. I hvert fald får klubben snart et stadion, der lever op til navnet. Som ekstra feature vil krokodillens øjne lyse op, når natten falder på. Projektet koster omkring 70 mio. euro.

Kapacitet: 45.000
Forventet åbning: 20154. Agia Sofia
Den græske klub AEK Athen stammer oprindeligt fra Istanbul, eller Konstantinopel, som byen hed dengang. Derfra har man også hentet både navn og stil til hovedstadsklubben kommende hjemmebane. Agia Sofia er også nuppet fra den græske katedral i Istanbul, Hagia Sophia. Som bonus har man i eksteriøret ladet sig inspirere af bymurene, der omkransede Konstantinopel.  

Kapacitet: 33.000 (Ikke bekræftet)
Forventet åbning 20155. Tottenham Hotspur Stadium
Mens planerne allerede blev lanceret tilbage i 2008, er Tottenhams byggeprojekt blevet udskudt flere gange pga. manglende finansiering. Ærgerligt for Tottenham, der ligesom fx Chelsea, går glip af store billetindtægter. Vi råder The Spurs til at læse Kristian Ditlevs råd til, hvordan man investerer sig ud af en dårlig økonomi, for det er en hjemmebane, vi gerne ville se.  

Kapacitet: 58.000
Forventet åbning: Tidligst 20176. The Stade des Lumières
I 2016 er Frankrig værter ved EM, og så man håbe at Olympique Lyon, når at blive færdige med deres nye stadion, som blandt andet skal danne kulisse for den ene semi-finale. 

Kapacitet: 58.512
Forventet åbning: 2016

7. Grande Stande
Også FC Girondins de Bordeauxs hjemmebane lægger tæppe til EM slutrunden næste år, og derfor bygger franskmændene et nyt og meget smukt stadion. 

Kapacitet: 42.566
Forventet åbning: Maj 20158. Stadio Della Roma 
Naturligvis har arkitekt Dan Meis fundet inspiration i Colosseum, da han skulle sætte stregerne til AS Romas nye hjemmebane. Bygningen er betrukket med et vævet materiale der har en finish, som får stadionet til at minde om gladiatorernes gamle skueplads. Man har i øvrigt opdelt tilskuerpladserne, så de mest farverige fans stadig har deres berømte ’Curva Sud’ bag det ene mål. 

Kapacitet: 52.500
Forventet åbning: 2016

9. New Ferenc Puskás Stadium
Selv om den ungarske nationalarena fik rollen som Münchens olympiske stadion i Steven Spielberg-filmen ’Münich’, har selv ungarerne erkendt, at det gamle Ferenc Puskás-stadion er ved at være udtjent. Heldigvis kan Dzsudzsák og resten af national-elleveren komme på nyt græs, inden tre kampe af EM-slutrunden i 2020 spilles i Budapest.

Kapacitet: 68.889
Forventet åbning: 201810. Zenit Arena
Helt tilbage i 2006 begyndte russerne i Skt. Petersborg opførelsen af en hule til byens stolthed FC Zenit St. Petersburg. Et komplet redesign af tribunerne og taget udskød dog projektet, der blev udsat for massive ekstraomkostninger og kritik fra de offentlige myndigheder i byen. Heldigvis har 2400 bygningsarbejdere i snit knoklet på gennem hele 2014, og nu står 70 % af byggeriet færdigt. 

Kapacitet: 68.000
Forventet åbning: Maj 201611. Al-Shamal Stadium 
Man kan naturligvis ikke lave en liste over sindssyge byggerier uden at nævne Qatar. Alle planlagte stadions til VM 2022 er helt unikke, men vi har valgt vores favorit. På kanten af den arabiske golf lander dette smukke stadion, som er designet efter golfens lokale fiskerbåde. Læg i øvrigt mærke til de små pavilloner, hvorunder du kan parkere din Lamborghini. 

Kapacitet: 45.000
Forventet åbning: 2017LÆS OGSÅ: Film, snyd og dommerfejl ved VM

LÆS OGSÅ: Her er 90'ernes fodboldstjerner i dag

LÆS OGSÅ: VM for dem de andre ikke vil lege med