ROTTACH-EGERN

Gourmetrestaurant Überfahrt

Siden brilliante Christian Jürgens migrerede fra Burg Wernberg i Nordbayern til det fornemme Seehotel Überfahrt ved naturskønne Tegnersees strand i syd, har han udviklet sig yderligere, og mange anser ham for at være den vigtigste kandidat i forbindelse med Tysklands næste triplestjerne. To usædvanligt ætstetiske, moderne spiseafdelinger med søudsigt er scenen for Jürgens præcist tilberedte ’innovative’ mesterværker med begge ben på jorden, sekunderet af højkompetent service og sommeliervirksomhed.

Frokostmenu 65 euro, Menu 165 euro, Treretters a la carte 80 euro

Gourmetrestaurant Überfahrt, Überfahrtstraße 10, Rottach-Egern, www.gourmetrestaurant-ueberfahrt.com

ASCHAU IM CHIEMGAU

Heinz Winkler

Heinz Winklers traditionelle franske rødder tilsat Italien og Bayerns dufte står for døren på denne Residenz med aner tilbage til 1405. Calle & Sylvia (svenskerkongen med frue, red.) m.fl. notabiliteter har gennem årene fundet hertil. Særlig betaget er Winkler af hummer (om ej nødvendigvis vice versa), og om efteråret florerer vildtmenuer. Den ’venetianske spiseafdeling’ åbner mod en terrasse med magisk alpeudsigt. ’Romersk’ spa samt den ’gale’ Kong Ludwigs tre fantasislotte inden for udflugtsafstand er andre attraktioner.

Frokostmenu 89 euro, Menu 158 euro, Treretters a la carte 70 euro

Heinz Winkler,  Kirchplatz 1, Aschau im Chiemgau, www.residenz-heinz-winkler.de







BAIERSBRON

Bareiss

Den utopiske sagaby Baiersbronn – Schwarzwalds Bel-Air! – praler med endnu en trestjernet restaurant, på et af jordens ’hemmeligste’ superluksushoteller, hvor alt, hvad du ser og berører, visker klasse og Qualität. Køkkenmesteren Klaus-Peter Lumpp, forfører med intensive, men samtidig subtile smage i den lille gourmetspisesal, men selv Bareiss’ tre rustikke Stuben burde kaldes toprestauranter i en anden forbindelse. Eksklusive mærkebutikker og en superb spa med ikke mindre end ni pools belaster ikke følelsen af intimt (om end kolossalt kostbart) familiehotel – hvad det også er!

Menu 148/170 euro, Treretters a la carte 110 euro

Hotel Bareiss, Gärtenbühlweg 14, Baiersbronn, www.bareiss.com



BAIERSBRONN

Schwarzwaldstube

Familien Finkbeiners statelige, men varme Hotel Traube Tonbach har været i gang siden det franske revolutionsår, 1789. Harald Wohlfahrt er i dag tyske madvirtuosers bannerfører nr. 1 med særlig passion for foie gras og brissel. Bernhard Stöhr, i øvrigt ordførende i Deutsche Barkeeper-Union, kan henimod nattekvisten spontant meddele hotellets bargæster: ”Nu byder hr. Wohlfahrt på kalv- og grøntsagsconsommé for dem, der vil!” En sjældenhed i vor tids udvandede, silikonefalske pseudoluksus. Gå bodsgang som finale i hotellets Rejuvination Spa med inde- og udepools.

Menu 140/185 euro, Treretters a la carte 105 euro

Hotel Traube Tonbach, Tonbachstraße 237, Baiersbronn www.traube-tonbach.de

MÜNCHEN

Tantris

Denne institution, kendt for at have fostret mestre som Eckart Witzigmann (som i 1994 lukkede og slukkede sin trestjernede Aubergine) og Heinz Winkler (still going strong, se denne), ligger i en iøjnefaldende retrobygning med kinesisk inspireret dekorationer i byens udkant. Den klassisk-moderne køkkenholdning af østrigeren Hans Haas tiltrækker mange fans. En trappe op finder man en trendy lounge med delikate gourmettapas og kampagne til champagnepris (eller var det omvendt ...!?). ÄÄFrokostmenu 65 euro

Menu 160 euro, Treretters a la carte 70 euro

Johann-Fichte-Straße 7, Schwabing, München www.tantris.de



MÜNCHEN

Königshof

Med overblik over arkitektonisk storslåede Karlsplatz fra sin beletage ligger den yderst elegante Restaurant Königshof på familieluksushotellet af samme navn. Alene den lanternebehængte marmortrappe op (elevator forefindes givetvis) er værdig en monarks entré. Martin Fausters anretninger er visuelt ’nedtonede’, men smager så til gengæld så meget desto mere.

Frokostmenu 42 euro, Menu 132 euro, Treretters a la carte 65 euro

Hotel Königshof, Karlsplatz 25, München, www.geisel-privathotels.de





SAARBRÜCKEN

Gästehaus-Erfort

I industribyen Saarbrücken, på grænsen til Alsace, huserer Klaus Erfort som – nærmest unik blandt tyske toprestauranter – har gourmetrestauranten som eneste indkomstkilde. Ingen gæsteværelser, ingen chikke budgetfilialer, ingen pr-halløj. En gourmetrestaurant, som også i kasinoøkonomiens kølvand bestandigt er fuldt booked, og det ikke mindst takket være det sympatiske prisbillede. Erfort er for mig blandt de allerstørste med lige dele innovation, tradition og en genialt personlig smagskoreografi på repertoiret. Alt føles bare fuldendt her ... og så ’Greta Garbo’ som vintjener oveni!

Menu 100/165 euro, Treretters a la carte 100 euro

Mainzer Straße 95, Saarbrücken www.gaestehaus-erfort.de

PERL-NENING

Victor's Gourmet

I højst usandsynlige rammer – på et halvelegant (og så heller ikke mere) renæssanceslot, dør om dør med et halvlurvet kasino og som del af et sterilluksuriøst konferencekompleks i Obermosel – finder vi dette velfærdstempel for seriøse gastronauter. Lige dele Wisslers artisteri (se denne) og Lumpps dybe aromaer (se denne) synes at inspirere, men frem for alt er det Christian Baus eget geni, der hersker i køkkenet. Ingen a la carte, kun surprise-menuer kaldet ’Carte Blanche’, på fire-otte retter. Visse af numrene noget komplekse, men i de bedste stunder præsteres her på niveau med det bedste kloden formår!

Menu 95/120/160 euro

Schloss Berg, Schlosshof 7, Perl-Nennig, www.victors-gourmet.de



WITTLICH-DREIS

Waldhotel Sonnora

Ligesom når gps’en kæmper med at lokalisere Dal Pescatore i Lombardiet, Mugaritz i Baskerlandet eller L’Arnsbourg i Alsace, må du ved ankomsten til Sonnora undre dig: ”Hvordan i helvede kan nogen dag efter dag have held til at fylde en toprestaurant in the middle of fucking nowhere?” Svar: sublim gastronomi, selvfølgelig! Helmut Thieltges er en perfektionist, som lægger ekstra vægt ikke bare på smag og tekstur, men desuden også på præsentationen af de miniaturekunstværker, der forlader hans køkken. Gæsteværelserne, ofte med balkon, og haverne er en fryd.

Menu 128/158 euro, Treretters a la carte 85 euro

Auf dem Eichelfeld, Wittlich-Dreis, www.hotel-sonnora.de

LANGEN

Amador

Juan Amador, Tysklands egen molekylære matador, er en opfarende type, aktiv i Langen, nogle mil syd for Frankfurt. Han er også en af landets eneste med to triplerosetter, hvis virksomhed ikke bakkes op af noget hotel, hvilket kan forklare de (for Tyskland) høje priser ... som dog stadig kun er det halve af, hvad du skulle have betalt i Paris. Her går man på opdagelse i kokkens nykker i en endeløs kavalkade af (ca. 18) tapasretter. Har du allerede besøgt elBulli, The Fat Duck og Alinea, hvorfor så ikke også lægge Amador til?

Menu 139/209 euro

Vierhäusergasse 1, Langen www.restaurant-amador.de

GREVENBROICH

Zur Traube

Ved G8-mødet i Køln i 1999 blev hans team brugt til at bespise Clinton, Chirac, Blair & Co. I det nærliggende Grevenbroich har han huseret siden 1962. Dieter L. Kaufmann, 72, er desuden den franske madguru Gilles Pudlowskis favoritkok i Tyskland. Zur Traubes champagnekort har vundet priser som Europas bedste og har desuden præsteret at imponere selveste Richard Juhlin. Uforglemmelig gastronomi – at Michelin i 2010 sænkede til én stjerne er en ren og skær farce!

Frokostmenu 55 euro, Menu 118 euro, Treretters a la carte 65 euro

Bahnstraße 47, Grevenbroich, www. zur-traube-grevenbroich.de



BERGISCH GLADBACH

Gourmetrestaurant Vendome

Hvem der er kommet på den fordrukne idé at døbe alle Althoffs stjernerestauranter ’Gourmetrestaurant et eller andet’, ved ingen (hvorfor ikke også: Gourmetrestaurant noma/Alinea/Per Se/elBulli/Can Roca/The Fat Fucking Duck?). Joachim Wisslers Vendôme finder du på pompøse Grandhotel Schloss Bensberg, et af Europas mægtigeste barokslotte. Wisslers artistiske stil er svær at efterabe – alligevel forsøger mange, men få lykkes. Kom under Althoffs Mesterkoksfestival i august, så kan du smage ca. 25 michelinstjerner på én og samme eftermiddag for ca. 200 euro – inklusive drikkevarer!

Frokostmenu 110 euro, Menu 150 euro, Treretters a la carte 110 euro

Schloss Bensberg, Kadettenstraße, Bergisch Gladbach www.schlossbensberg.com

BERGISCH GLADBACH

Das Fachwerkhaus

Spørg Dieter Müller, hvor han selv helst spiser privat, og han svarer: Toni Richerzhagens rustikke, halvhemmelige franske kvalitetsrestaurant down the road fra Schloss Bensberg. Yderst imødekommende rammer i flere spiseafdelinger i to planer.

Treretters a la carte 45 euro

Das Fachwerkhaus Burggraben 37, Bergisch Gladbach www.dasfachwerkhaus.de

BERGISCH GLADBACH

Gourmetrestaurant Lerbach

Vi savner Dieter Müllers 19-retters Amuse-bouche-menuer for rimelige 120 euro på det seje barokslot Lerbach, 15 km øst for Køln. I slutningen af 2008 overlod legenden Müller nemlig chefjobbet til sin souschef, Nils Henkel, hvis stil præges af såvel Asien som Middelhavet. Tillader vejret, så slut af med en digéstif på den vidunderlige parkterrasse. Ligesom naboen Schloss Bensberg (se denne) indgår Lerbach i Althoff Hotels, kæden med næstflest michelinstjerner i verden (11 stjerner fordelt på syv hoteller), kun tre færre end Four Seasons ... med 82 hoteller!

Frokostmenu 110 euro, Menu 170 euro, Treretters a la carte 100 euro

Lerbacher Weg, Bergisch Gladbach, www.schlosshotel-lerbach.com

DÜSSELDORF

Im Schiffchen

Galleren Jean-Claude Bourgueil har holdt verden kulinarisk euforisk siden 1977. Få fattede noget som helst, da Michelin konfiskerede den tredje stjerne på dette sted i 2007 – et ret så skandaløst tiltag! Køkkenet er innovativt, frisk, aromatisk og ikke så lidt influeret af Asien, og råvarerne altid valgt med sjældent set omsorg. Elegant, formel fine diningafdeling en trappe op samt en hyggelig Stube på gadeplan, Jean-Claude’s, som selv alene er blevet tildelt en michelinstjerne.

Menu 118/136 euro, Treretters a la carte 100 euro

Kaiserswerter Markt 9, Düsseldorf, www.im-schiffchen.com



KØLN

Taku

Virkelig udsøgt Adam Tihany meets Blue Elephant-design og ditto panasiatiske retter signerede af Claudia Schröter, Tysklands måske mest sexede kok – i hvert fald hvis du selv er en sexgal mandsperson! – byder taku på, et stenkast fra Kølns majestætiske katedral.
Frokostmenu 30 euro, Treretters a la carte 55 euro

Excelsior Hotel Ernst, Domplatz/Trankgasse 1, Køln, www.taku.de

WOLFSBURG

Aqua
I Volkswagens hjemby på det elegante businesshotel Ritz-Carlton, hvor Cohibaduften hænger tungt i Havannainspirerede Newman’s Bar, finder du Aqua, et Andrée Putman-designet ’showroom’ til et lukullisk eksperiment signeret af Sven Elverfeld. Putman formgav Ian Schragers første newyorkerhotel, Morgans, og Elverfeld er den seneste i rækken af tyske kokke, der vinder Michelinguidens topbedømmelse, Drei Sternen. En passende symbiose! Elverfeld er innovativ, omend ikke molekylær, og det smager virkeligt af meget her.

Menu 125/195 euro, Treretters a la carte 90 euro

Aqua, Ritz-Carlton, Stadtbrücke, Wolfburg, www.restaurant-aqua.de

BERLIN

China Club Berlin
Denne eksklusive private klub, stærkt inspireret af David Tangs originale i Hongkong, men dog sin egen og mere eksklusiv, kan du (forhåbentlig) vinde adgang til, hvis du kender et medlem – eller nogen, som kender nogen, som er medlem (der er altid nogen!) – og så få chancen for at smage mad signeret af en af Kinas få topdekorerede kokke samt skåle i et af klodens cooleste barmiljøer.
 
Menu 62/72/89 euro
Adlon-Palais, Behrenstraße 72, Berlin, www.china-club-berlin.de

BERLIN

Facil

Med grænseløs gastronomisk fantasi forener Michael Kempf smage i geniale polygame giftermål, der i de bedste stunder, når orgasmiske højder og i de ’værste’ bare er lysende. Ikke mindst er trerettersfrokosten for 39 euro et fantasikøb: ”Man spiser ikke bedre nogetsteds i Europa for de penge,” skrev svenske Gourmet. Touché!

Frokostmenu 39 euro
Aftenmenu 85 euro
Treretters a la carte 85 euro

Hotel Mandala, Potsdamer Straße 3, Berlin, www.facil.de

BERLIN

Lorenz Adlon
Denne diminutive superrestaurant, en trappe op på Tysklands fornemste cityhotel og blot et granatkast fra Brandenburger Tor, frekventeres af kendisser og indflydelsesrige i et miljø, som parrer germansk fyrstelighed med 1920-tallets Hollywood. Køkkenet, anført af Thomas Neeser og specialiseret i de mest udsøgte af eksklusive råvarer, vanærer ikke ligefrem omgivelserne. 

Menu 110/160 euro
Treretters a la carte 100 euro

Hotel Adlon Kempinski, Unter den Linden 77, Berlin www.hotel-adlon.de


BERLIN

Fischers Fritz
Inde på det ugenerte, luksuriøse Regent Hotel forsyner Christian Lohse sit trofaste og kræsne på den gode mådeklientel med udsøgte ’klassisk-kreative’ fiske- og skaldyrsmenuer baseret på (mestendels) økologiske råvarer serveret i en meget elegant L-formet designerspiseafdeling med Alt Berlin-overtoner. Desuden figurerer der altid enkelte fugle-, kød- og vildtretter på menuen med en klar passion hos Lohse for umage kombinationer.

Frokostmenu 47 euro
Aftenmenu 135 euro
Treretters a la carte 95 euro


The Regent, Charlottenstraße 49, Berlin , www.fischersfritzberlin.com