’Kræftsyg reddet af Facebook-råd om juicekur og meditation.’ 'Andengenerationshipstere et stigende problem i København.’
’Kvinde opdrager barn uden at skrive et debatindlæg om det.’

RokokoPosten er en onlineavis, der bygger videre på den daglige nyhedsstrøm. Humoren er tør, samfundssatiren knivskarp, og artiklerne ligner de ægte til forveksling.

Hvorfor startede I RokokoPosten?

Marta Sørensen: ”Der fandtes meget social satire, da vi dukkede op i september 2010: ’Piger på prøveløsladelse’, ’Drengene fra Angora’ og den slags, der udstillede kiksede typer med fjollet dialekt, manglende selvindsigt og grimt tøj. RokokoPosten bød på samfundskritisk satire med fokus på politik og kulturelle tendenser, som der ikke var meget af dengang. Ofte fokuserede vi også på det såkaldte speltsegment og på de verdensfjerne akademikere, som det i dag er banalt at gøre grin med, men som dengang var ret fredede grupper, fordi folk hellere ville se Pia Kjærsgaard i en mudderpøl eller Anders Fogh som hulemand. Det var læserne også glade for, især hvis de selv var akademikere med spelttilbøjeligheder.”

Har det ændret sig, hvem I går efter?

Zenia Larsen: ”Vi går typisk efter det, der er oppe i tiden, og da tiderne skifter, skifter vores fokus naturligt. Vi fik for nogle år siden kritik for, at vi var blevet for højredrejede, men det kan nok langt hen ad vejen forklares med, at vi havde et regeringsskifte. Og da kritik af den siddende regering fylder naturligt hos os, betyder det jo kritik af den fløj, der sidder ved magten.”

Marta Sørensen: ”Vi sparker opad. Men jeg har også altid gået efter populære tendenser og holdninger, især inden for livsstil, mad og kultur. Senest har jeg angrebet hysteriet omkring, hvad børn må eller ikke må spise: ’Forældre kræver forbud mod alt, der får børn til at plage.’ Og rygerhetzen: ’Regeringen vil indføre fixerum for rygere.’ Vi har også gjort grin med krævende forældre, DSB, Post Danmark, bullshit-generator-mennesker, skøre imamer, Politiken-debattører, CEPOS, selvhøjtidelige introverte og mange, mange flere.” 

Er der nogen, der er fredede?

Zenia Larsen: ”I princippet er der ingen, der er fredede. Men der skal være grund til at gå efter nogen. Fx når en bestemt person begynder at fylde meget i den offentlige debat. Eller fordi en bestemt person udtrykker sig lidt for skråsikkert om noget, der kan debatteres. Sådan er det fx med typiske antiracistiske og kønspolitiske emner. Er den hvide, vestlige mand pr. definition alle os andre overlegen, eller kan der også være en magtfaktor i at være gul kvinde, som jeg er, eller østeuropæisk kvinde, som Marta er? Er man pr. definition undertrykt i samfundet, fordi man er mørk i huden og stammer fra Afrika eller Mellemøsten? Den slags behandler vi gerne. Nogle gange kritisk, andre gange mere spørgende i et forsøg på at undgå, at bestemte holdninger udvikler sig til selvfølgeligheder.”

Hvorfor tror I selv, at I har fået succes med RokokoPosten?

Zenia Larsen: ”Succesen skyldes først og fremmest, at vi sætter ord på noget af det, mange, der følger med i nyhederne, måske går og tænker for sig selv. Den politiske scene – og mediernes egen verden – virker ofte prætentiøs og selvhøjtidelig, og vi går ind og hiver det hele lidt ned på jorden. Medierne fylder jo enormt meget i danskernes liv i dag. Derfor betragter mange RokokoPosten som en virkelighedsnær overspringshandling.”

Marta Sørensen: ”Folk deler artiklerne på Facebook for at vise, at de har humor, og at de har fanget nogle bestemte referencer. Hvis man fx griner af, at Politiken for én gangs skyld har afvist et læserbrev fra en forkælet studerende, er man tydeligvis en smule inde i politik og medier.”

Kan I beskrive jeres skrivestil?

Marta Sørensen: ”Tør og klassisk journalistisk. Fx skal kilderne have deres rigtige navne, vi bruger ingen Anders And-navne, og Lars Løkke bliver ikke til Lars Uløkke, men eksperterne må godt komme fra sjove institutter eller have skrevet ph.d. om stivelsesbaserede hegemonier – den optrådte i en artikel om en kvinde, der havde fundet de usynlige sociale strukturer på en skive toastbrød.”

Får I reaktioner fra spindoktorer eller politikere?

Marta Sørensen: ”Mette Frederiksen reagerede ret negativt på en artikel fra april 2011, da vi endnu var temmelig ukendte: ’S og SF vil bekæmpe sin­gle­samfundet.’ Hun var bl.a. citeret for at sige: ’Det er uværdigt at fastholde folk i den tro, at de sagtens kan have et godt liv uden en partner.’ Det var en satirisk parafrase over argumenterne for kriminalisering af sexkøb, som ikke faldt i MF’s smag, selv om hun over for Ekstra Bladet bedyrede, at hun bestemt havde humor og fx holdt meget af revy. Men om falske nyheder sagde hun: ’Det er ikke sjovt.’ Vi holdt så meget af citatet, at vi satte det på forsiden af vores bog året efter.”

Zenia Larsen: ”En enkelt lokalpolitiker har forsøgt at overtale mig til at lave en artikel om hende, men RokokoPosten er ikke en plakatsøjle, man kan booke plads på, så jeg afviste hende, selv om hun en overgang forsøgte ret ihærdigt.”

Marta Sørensen: ”Jeg fandt ud af, at folk syntes, RokokoPosten var sjov, fordi vi helt banalt fik flere læsere. Når jeg kigger tilbage i vores Facebook-historie, kan jeg se, at vores første beretninger fra efteråret 2010 sjældent fik mere end 10 likes, selv om der var perler imellem, fx ’Jørgen Leth chokerer igen: I seng med midaldrende dansk kvinde.’”

Hvad har været den største nedtur?

Marta Sørensen: ”Engang kom jeg til at illustrere artiklen ’Mand ansvarlig for det danske vejr fundet og dræbt’ med et autentisk billede fra en lynchning i Sydstaterne. Ikke for at være provokerende eller med noget særligt formål ud over, at min artikel beskrev en hængning, og jeg var åbenbart dengang for blank til at se, at det måske kunne være en lille smule usmageligt, for at sige det mildt. Facebook blokerede mig i 24 timer. Vi har også fået et par henvendelser fra folk, hvis navne vi uforvarende er kommet til at bruge som eksempler på manden/kvinden fra gaden. Der har vi ændret navnet, så deres arbejdsgiver eller andre ikke pludselig finder deres navn i en artikel om, hvordan samleje er den nye fitnessdille, eller noget i den stil.” 

Om RokokoPosten:

Et nyhedssite med falske nyheder. Stiftet i 2010 af Zenia Larsen, Marta Sørensen, Mikkel Andersson, Annica Caroline Carlsen og Anne Faigh Rydell. I dag er det de tre førstnævnte, der driver RokokoPosten og skiftes til at skrive én daglig artikel. Nyhederne bliver læst af mere end 100.000 unikke brugere hver måned, mens deres Facebook-side har rundet 85.000 fans.

RokokoPosten tjener penge via annoncer på hjemmesiden, en syndikeringsaftale med Jyllands-Posten, foredrag, workshops på gymnasier og en lille smule fra den fiktive folkeaktie, som man kan købe på rokokoposten.dk for at støtte den satiriske onlineavis. Tilsammen giver det så meget, at en enkelt person ville kunne leve af det.

LÆS OGSÅ: S+S med Kirsten Birgit: "Det er kun tabere, der fokuserer på forhindringer"

LÆS OGSÅ: Thomas Warberg: ”Jeg var spejder i 11 år af den ene grund, at det var et sted, hvor jeg kunne optræde”

LÆS OGSÅ: Abdels ensomme morgenmad er det sjoveste på Twitter lige nu