Vi producerer masser af gode øl herhjemme. Her er otte danske bryggerier, du bør kende scroll-down

Vi producerer masser af gode øl herhjemme. Her er otte danske bryggerier, du bør kende

I 2023 var der for første gang siden årtusindeskiftet færre bryggerier i Danmark end året før. Journalist og ølekspert Christian Andersen tegner et øjebliksbillede af den danske ølrevolutions opbremsning og guider til nogle af de bryggerier, du bør kende. For ro på ... der er trods alt stadig mere end 230 danske bryggerier.

Af Christian Andersen
Foto: Alamy & PR
Gastro Euroman

Danmark har en lang og stolt tradition for ølbrygning, og næste år er det 25 år siden, at vi som det første land i verden efter USA tog craft beer alvorligt. Hvor Carlsberg tidligere havde domineret alt, begyndte mikrobryggerier at skyde frem rundtom i Danmark omkring årtusindeskiftet. Ligesom det førte til et boom i barer, importører, festivaler og forhandlere, hvilket fik ølelskere fra hele verden til at komme til Danmark for at drikke gode øl.

I 2000 var der 18 bryggerier, og foreningen Danske Ølentusiaster, der blev stiftet på Carlsens Kvarter i Odense i 1998, var med til at udbrede interessen for øl endnu mere. Til sammenligning var antallet af danske bryggerier oppe på 261 i 2022, ifølge Bryggeriforeningens optælling. Men nu står ølrevolutionen stille.

Craft beer-barer forsvinder. Der er færre forhandlere af godt øl. Medlemmerne af Danske Ølentusiaster står nu i kø for at melde sig ud. Og bryggerier lukker. I 2023 faldt antallet af bryggerier til 237, og det er første gang siden årtusindeskiftet, at der er færre danske bryggerier end året før. Bryggerierne er pressede af bl.a. høje priser på både malt, humle, flasker, dåser og energi. 

Selv kolossen Mikkeller vakler.  Siden Mikkel Borg Bjergsø grundlagde Mikkeller i 2006, har han været godfather of craft beer i Danmark og internationalt. Da Mikkeller Bar åbnede i 2010 på Vesterbro i København, var det en sensation, en international begivenhed for ølelskere. Køen var tæt på 100 meter lang for at komme ind i den hellige ølhal. Det var næsten lettere at møde en udlænding end en dansker i køen. Og på døren sad der i flere år et klistermærke, hvor der stod ”Carlsberg free zone”. I dag ejer Carlsberg 20 procent af Mikkeller.

Det gode øl er dog blevet folkeligt, sådan nogenlunde. I dag er der mange øldrikkere, som kender en IPA (india pale ale). Trappistøl, fadlagrede øl og imperial stout er almindelige i dag. Det var ikke tilfældet for 25 år siden.

Men øl er stadig en pariadrik.

Vinens panser

Det bedste eksempel er udvalget af øl på restauranterne, især de dyre restauranter. Det er tæt på umuligt for øllet, uanset hvor godt det er, at trænge igennem vinens panser.

Tidligere i år promoverede stjernekok Jakob Mielcke øllet på sin restaurant Mielcke & Hurtigkarl. Han havde slået sig sammen med det anerkendte Anchorage Brewing i Alaska. For 2.600 kroner kunne gæster smage øl og mad på højeste niveau. Jacob Mielcke havde lavet retter til de øl, som Anchorage Brewing kom med – ikke omvendt.

Der var en stemning af once in a lifetime over eventet, som kun blev afviklet én gang.

Det er der to gode grunde til: Der er ikke publikum til den slags, og der er kun få penge i det for restauranten. Den tjener sine penge på vinene.

Selvom den danske ølrevolution står stille, er der masser af godt øl i Danmark. Her er der otte danske bryggerier, hvor du altid kan få et godt glas. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Øl, Guide og Danmark