En fremmed flytter ind

En fremmed flytter ind

Ny dansk film om storsvindler, hvor ofrene spiller sig selv

I den nye danske film ‘En fremmed flytter ind’ spiller Esben Dalgaard den notoriske svindler Casper Rieper-Holm, der har narret et utal af mennesker.

Amanda bliver forelsket i rigmandssønnen Casper Augustinus. Hun finder ham på Facebook, og han er intet mindre end arving til Augustinusfonden, fraskilt, og har et svært forhold til sin ekstremt rige familie. 

Derfor ender Casper Augustinus med at flytte ind hos Amanda, der bor med sin datter i en lejlighed i Hvidovre. Problemet er bare, at Casper ikke er den, han giver sig ud for. Han hedder i virkeligheden Casper Rieper-Holm og er på kontanthjælp. Og pludselig står Amanda med en kæmpegæld. Hun er blevet godt og grundigt snydt – ligesom alle de andre, Casper Rieper-Holm har narret i virkelighedens verden.

Svindleren har blandt meget andet udgivet sig for at være canadisk ishockey-stjerne, Greenpeace-dykker, pilot, Mærsks barnebarn, køber af en rockerborg, drug­dealer, tidligere HA-rocker og ’redningsmand’ for Slagelse Håndboldklub. Snyderier fra virkeligheden, som nu danner baggrund for filmen ’En fremmed flytter ind’.

Skuespiller Esben Dalgaard spiller Cas-per Rieper-Holm, og han forstår godt, hvorfor folk er faldet for de mange urealistiske løgne.

Da Esben Dalgaard var yngre, stak han nemlig selv en overdrevet løgn, som virkede. Han skulle til fest med nogle venner en fredag aften, men havde en morgenvagt om lørdagen på den café, hvor han arbejdede. Han kunne ikke få byttet den med så kort varsel, så han ville melde sig syg i stedet. For at gøre det hele mere troværdigt, fandt Esben Dalgaard på en ’god’ løgn:

”En harddisk er faldet ned fra en hylde langt oppe under loftet. Den landede lige i mit hoved, så nu har jeg fået en slem hjernerystelse,” fortalte jeg min chef, og så var det helt i orden, at jeg ikke kom på arbejde. Det gav mening for mig at sætte indsatsen højt, for så blev løgnen mere troværdig. Ingen ville finde på noget så overdrevet, vel?” siger Esben Dalgaard.

I sin forberedelse har Esben Dalgaard nærstuderet alt det materiale om Casper Rieper-Holm, han kunne komme i nærheden af, og her er det gået op for ham, hvad det er, svindleren kan.

Doku-fiktion

’En fremmed flytter ind’ er hverken en spillefilm eller en dokumentar, men en blanding. Alle personer spiller sig selv i rekonstruerede scener undtagen Casper Rieper-Holm, som ikke ønskede at medvirke i filmen og derfor spilles af 41-årige Esben Dalgaard. ”Vi må opfinde en ny genre til denne film. Det kunne være sjovt at kalde det for doku-fiktion, for det er en sjov selvmodsigelse,” siger han.

”Han træder ind i folk med magiske træsko på. Han fastholder en øjenkontakt med en charme og en varme, som man ikke kan slippe ud af. Han bruger det næsten som håndjern til at fastholde andre mennesker. Og så forstår han også at højne indsatsen. Når han fx siger, at han missede en aftale, fordi en elg løb ud foran hans Ferrari, er det egentlig utroværdigt, men når det er så mærkeligt, må det næsten passe,” siger skuespilleren.

Under optagelserne har Esben Dalgaard flere gange hørt den rigtige Amanda (som spiller sig selv i filmen) sige, at hun ikke vil lave noget om, hvis hun kunne.

”Casper var alt, hvad hun overhovedet kunne drømme om. Men hun havde også selv skabt ham. For han er dygtig til at lade den person, han er sammen med, skabe ham i deres eget billede. Han er i stand til at lure, hvad du gerne vil bruge ham til, og det er han i stand til at give dig,” siger Esben Dalgaard, der ikke kan lade være med at være en smule fascineret af storsvindleren.

”Jeg er skuespiller, og det er han på en måde også. Folk ved, at jeg bliver betalt for skuespillet. Men folk vidste ikke, at det var dem, der kom til at betale for hans skuespil.”

’En fremmed flytter ind’ er baseret på en podcast fra Third Ear. Filmen, der er instrueret af Nicole Horanyi, har premiere den 14. september.

LÆS OGSÅ: 5 nye gode serier til efterårsregnen

LÆS OGSÅ: Uden om systemet: Sådan finansierede dansk instruktør sin egen film

LÆS OGSÅ: Ny serie med danske Nikolaj Lie-Kaas kan blive afløseren for Game of Thrones