Agenten med de mærkelige gadgets er igen i biograferne. Dermed opstår også diskussionen, om hans tid er ovre, eller om Bond-film stadig har sin berettigelse. Her kan du låne en holdning til filmene, hvis du ikke er helt afklaret.

Ingen kører som Bond. Tag ’The Man with the Golden Gun’, hvor han bruger en faldefærdig træbro som rampe til at sende en AMC Hornet Hatchback over en thailandsk flod. Altså mens bilen roterer om sig selv. En computer på Cornell University i USA stod for beregningerne, og bilen blev bygget derefter. En rampe blev skjult bag broen og otte kameraer sat op. Ambulancefolk og frømænd stod klar til at redde stuntkøreren, men han klarede stuntet i første forsøg.

Den hårdeste håndlanger er Jaws. Fordi han er tykpandet, 2,18 meter høj, har ståltænder og kan bide liftkabler over, som var de lavet af engelsk lakrids – hvilket de også var.
Ursula Andress? Jane Seymour? Eva Green? Nej, nej og nej. Den dejligste Bond-kvinde er Maud Adams. Hun falder for en af Scaramangas kugler i ’The Man with the Golden Gun’. Som den eneste Bond-babe i historien genopstår hun – i ’Octopussy’, fire Roger Moore-film senere.

Jo, Jason Bourne er da cool, men han mangler britisk elegance, damer og vigtigst: Q! Hvem husker ikke jetpack’en i ’Thunderball’, det magnetiske Rolex i ’Live and Let Die’ og den mobilstyrede BMW 750iL i ’Tomorrow Never Dies’?

Største skurk? Auric Goldfinger, selvfølgelig. Han er besat af guld, har en stum tjener, der kaster med hatte, og han svindler i både golf og kortspil. Ja, og så har han en laserkanon, der er millimeter fra at skære Sean Connerys skridt ud i to lige store stykker. Goldfingers endeligt gør ham ikke mindre mindeværdig. Han bliver – selvfølgelig – suget ud ad vinduet i sit privatfly.

Daniel Craig er den bedste Bond. Han har genskabt serien med brede skuldre og blødt hjerte. Men også parfumesælger Brosnan har markeret sig, fordi han slår hele 76 mennesker ihjel i sine fire film og dermed er den mest barbariske Agent 007. Og Sean Connery var den første og dermed ’den rigtige’. Roger Moore var ærkebritisk, plat, og hele 18 gange charmerede han en kvinde i kanen (et snit på 2,57 pr. film). Timothy Dalton var god, fordi han var dyb og farlig, og George Lazenby, fordi han bar kilt og burde have fortsat i rollen.

To aktuelle bøger om James Bond:

’Agent 007 – de danske forbindelser’ af Jacob Wendt Jensen, 249 kr.
’Bond om Bond’ af Roger Moore og Gareth Owen, 300 kr.

LÆS OGSÅ På arbejde og på druk med James Bond

FACEBOOK Bliv ven med Euroman