Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Skal man sætte sig på forsædet eller bagsædet i taxaen? Vi har spurgt en chauffør

Foto: Colorbox

Skal man sætte sig på forsædet eller bagsædet i taxaen? Vi har spurgt en chauffør

Skal man sætte sig på forsædet eller bagsædet i en taxa? Det er et spørgsmål, der både deler redaktionen og Euromans læsere. Vi har spurgt den erfarne taxachauffør Murat Kuyulu, hvad der er kutyme, og hvad chaufførerne selv foretrækker.

Hvor vil man som chauffør helst have, at gæsten sætter sig?

”Mange af mine kolleger kan bedst lide, at de sætter sig bag i, men jeg synes, at det er bedst, de sidder foran. Jeg har kørt natkørsel i mange år, og det er særligt her, jeg foretrækker det. Så ved jeg, hvor jeg har dem. Jeg har jo hørt alle mulige historier om fulde folk, der kan finde på alt muligt, når de sidder bag i.

Når kunden sidder foran med én, bliver man mere dus med hinanden. Så føles det mere som at køre med en ven, og det kan jeg klart bedst lide.” 

Bliver man ikke træt af at tale med kunder hele dagen?

”Nej, og det heller ikke sådan, at alle, man kører med, taler hele turen igennem. Jeg har kørt taxa i 22 år, og hvis ikke man kan tåle at tale med en kunde i 20 minutter fra den ene ende af København til den anden, så har man det forkerte job.

Der er dage, hvor man kan have det træls. Hvis man har skændtes med konen, eller kunden før har været irriterende, og så har man ikke så meget lyst til snak. Men jeg synes ikke, det er et problem.”

imagevr56n.png
Murat Kuyulu er taxachauffør hos Dantaxi og har mere end 22 års erfaring som chauffør. Foto: Privat

Hvor sætter gæsterne sig oftest?

”Bag i. Det sker per automatik. Altid skråt bagved mit sæde, bag passagersædet.”

Hvad skal kunderne stoppe med at gøre, når de kører taxa?

”Pille ved instrumentbrættet eller anlægget. Det er især dem på vej til eller hjem fra byen, der godt kan lide at pille ved alt muligt. Jeg kører meget med skolebørn om dagen, og de er meget bedre til at høre efter og opføre sig pænt i taxaen, end fulde folk er.

Der er et par gange, hvor jeg nærmest som refleks lige har slået dem over fingrene, fordi de rørte ved for mange ting. Taxaen er jo mit kontor, og det skal man behandle ordentligt. Jeg piller heller ikke ved tingene på lægens bord, når jeg er derinde.”

Hvad er god stil som kunde i en taxa?

”Gensidig respekt. Nogle mennesker i nattelivet glemmer, at man som chauffør har siddet bag rattet i 8-10 timer, og det kan godt være, de er helt oppe og støde klokken seks om morgenen, men husk at tage hensyn til ham eller hende, der sidder bag rattet. Men folk i Danmark opfører sig generelt rigtig godt i taxaer. Der er intet negativt ved at være chauffør. Jeg ville ikke have noget andet arbejde.”